Złote mleko to napój, którego głównym składnikiem jest kurkuma. Napój posiada właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Polecany jest w profilaktyce przeciwnowotworowej, a także jako środek wzmacniający naturalną odporność organizmu. Co więcej znakomicie wpływa na kondycję naszej skóry. Jakie jeszcze właściwości posiada złote mleko? Kto powinien je pić? W jaki sposób je przygotować i przechowywać?
Czym jest złote mleko?
Złote mleko to napój na bazie mleka (zwierzęcego lub roślinnego) i kurkumy, której zawdzięcza on złoty kolor i większość prozdrowotnych właściwości. Złote mleko jest znane już od kilku tysięcy lat – w starożytności było napojem joginów. Jego regularne picie wzmacnia odporność organizmu. Zawarta w kurkumie kumaryna działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, pomaga oczyścić organizm, zmniejsza też dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jak przygotować złote mleko?
Do przygotowania złotego mleka potrzebujemy:
- pasty z kurkumy (składającej się z kurkumy, czarnego pieprzu i wody),
- lub samej sproszkowanej przyprawy,
- jednej szklanki mleka (najzdrowsze jest mleko roślinne lub kozie),
- jednej łyżki oleju migdałowego lub klarowanego masła,
- miodu do smaku.
Pastę z kurkumy i mleko należy gotować przez około osiem minut. Następnie dodajemy łyżkę tłuszczu, a gdy napój trochę przestygnie dosładzamy go miodem. Ważne, żeby nie dodawać miodu do bardzo gorącego mleka, gdyż w wysokich temperaturach traci on swoje cenne właściwości.
W czym pomoże nam złote mleko?
Regularne picie złotego mleka ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Przede wszystkim pomaga ono walce z przeziębieniem. Zawarta w nim kurkuma charakteryzuje się działaniem:
- przeciwzapalnym,
- przeciwbakteryjnym,
- antywirusowym,
- a także przeciwgrzybiczym.
Złote mleko jest naturalnym środkiem przeciwbólowym. Jego przeciwzapalne i przeciwbólowe właściwości są pomocne również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Kurkuma jest jedną z przypraw charakteryzującą się bardzo silnymi właściwościami przeciwnowotworowymi – jej obecność pomaga wypłukiwać wolne rodniki z organizmu. Obecność licznych przeciwutleniaczy pomaga również opóźnić procesy starzenia się skóry.
Złote mleko pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Warto pić je przed snem, ponieważ działa na organizm uspokajająco, pomaga się wyciszyć. Jest polecane osobom cierpiącym na bezsenność.
Złote mleko okazuje się niezastąpione w oczyszczaniu organizmu. Dzięki niemu możemy:
- oczyścić wątrobę,
- woreczek żółciowy,
- a także usunąć z naszego organizmu nadmiar śluzu.
Kiedy zrezygnować ze złotego mleka?
Choć prozdrowotne właściwości złotego mleka są trudne do przecenienia, należy zdawać sobie sprawę, że jego picie nie jest polecane każdemu. Zawiera ono kurkumę, która bardzo silnie oddziałuje na ludzki organizm, a to z kolei może osłabić lub wzmocnić (czego byśmy nie chcieli) działanie niektórych leków.
Złotego mleka nie powinny pić osoby, które przyjmują leki rozrzedzające krew. Połączenie ich z kurkumą może powodować krwotoki.
Warto skonsultować picie złotego mleka z lekarzem również wtedy, kiedy przyjmujemy leki na cukrzycę. Obniżają one poziom cukru we krwi, a kurkuma działa w ten sam sposób. Nie należy samodzielnie sięgać po złote mleko w trakcie chemioterapii, gdyż jego oddziaływanie na organizm w takich sytuacjach nie zostało zbadane.
Zawarta w złotym mleku kurkuma zwiększa poziom kwasu żołądkowego, dlatego nie można jej łączyć z lekami zmniejszającymi poziom kwasu żołądkowego.
Spożywanie złotego mleka jest niedopuszczalne u osób, które mają alergię na kurkumę (jest ona jednak zjawiskiem bardzo rzadkim).