Ziele angielskie (znane także jako piment) to w kuchni polskiej niezwykle popularna przyprawa. Dodajemy go zarówno do zup, jak i do dań mięsnych. Wbrew swojej nazwie nie pochodzi ono z Anglii, gdzie pojawiło się dopiero w szesnastym wieku. Naturalnym obszarem jego występowania jest Ameryka Środkowa i Południowa. Choć większość z nas się nad tym nie zastanawia – ziele angielskie oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, posiada cenne prozdrowotne właściwości. Działa ono antyseptycznie, reguluje trawienie, jest nawet w stanie uśmierzyć ból. Żeby w pełni korzystać z właściwości tej przyprawy, należy zmodyfikować nasze kulinarne przyzwyczajenia – ziele dobrze jest zmielić, a także dodać pod koniec gotowania.
Ziele angielskie – właściwości
Ziele angielskie to suszone, niedojrzałe owoce drzewa pimentowego. Choć większość osób wykorzystuje je w kuchni z przyzwyczajenia, warto zdawać sobie sprawę, że przyprawa ta może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, które znakomicie wpływają na kondycję naszego układu nerwowego, jest ono ponadto bogate w witaminy A i C, które wspierają między innymi układ immunologiczny.
Brązowe kuleczki o zapachu goździków zawierają także:
- magnez,
- selen,
- mangan,
- potas,
- żelazo.
Znajduje się w nim także eugenol (ten sam, który występuje w goździkach czy cynamonie), czyli związek zapachowy zaliczany do grupy terpenów. To dzięki niemu ziele angielskie wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe.
Piment jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami i wszystkimi powodowanymi przez nie schorzeniami.
Obecna w nim piperyna ma działanie antybakteryjne, dlatego skutecznie chroni przed chorobami o podłożu bakteryjnym. To dzięki niej ziele angielskie wpływa na nasz organizm rozgrzewająco.
Ziele angielskie – zastosowanie
Aromatyczne angielskie ziele jest stosowane przede wszystkim do nadania spożywanym przez nas potrawom unikalnego smaku i aromatu. Poleca się je również w przypadku dolegliwości trawiennych, wymiotów, zaparć, bólów brzucha o różnym podłożu (w tym również bólów menstruacyjnych). Jest ono pomocne także w przypadku bólów stawów i mięśni. Jego spożywanie zabezpiecza przed rozwojem stanów zapalnych, jest rekomendowane także w celu zwalczania grzybicy.
Ziele angielskie na odchudzanie
Popularne ziele angielskie jest przyprawą, której nie może powinno zabraknąć w diecie osób odchudzających się. Wprawdzie w stu gramach zawiera ono aż 394 kcal, jednak spożywamy jedynie niewielkie jego ilości, dlatego z pewnością nie sprawi ono, że przytyjemy.
Przyprawa ta jest przydatna na diecie redukcyjnej ze względu na swoje zdolności do regulowania trawienia. Jeżeli traktujemy odchudzanie jako wieloaspektowy proces i dietę wspieramy regularną aktywnością fizyczną – ziele angielskie może nam bardzo pomóc. Zawarta w nim piperyna pomaga w regeneracji naszego organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Przeciwbólowe właściwości tej przyprawy odczują wszyscy ci, którzy ciepią z powodu zakwasów i bólów mięśni.
Ziele angielskie na poprawę odporności
Aromatyczne ziele angielskie możemy spożywać samodzielnie lub dodawać do potraw przez cały rok, jednak szczególnie przydatne będzie ono w sezonie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną, kiedy częściej dosięgają nas infekcje. Rozgryzienie kliku kuleczek pimentu załagodzi uporczywy kaszel, a także odświeży nasz oddech.
Niepozorne czarno-brązowe kuleczki działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego mogą pomóc nam w zwalczeniu pierwszych objawów infekcji. Dodatkowo zawierają one witaminy A i E, które wzmacniają naszą odporność i przyspieszają regenerację organizmu.
Ziele angielskie na problemy skórne
Piment jest doskonałą bazą do przygotowania toniku. Kilka jego kulek zalewamy wrzącą wodą, a kiedy ostygnie, przemywamy nim twarz. Tego typy tonik działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie, dlatego warto wykorzystać go przy problemach z trądzikiem lub innymi chorobami skórnymi.
Ziele angielskie – przeciwwskazania
Jako, że ziele angielskie charakteryzuje się silnym działaniem, nie jest zalecane wszystkim. Z jego spożywania powinny zrezygnować kobiety w ciąży, a także kobiety karmiące piersią.
Należy zachować ostrożność także przy dawkowaniu pimentu. W celu wywołania działania leczniczego wystarczą nam trzy, cztery ziarna. Nadmierne spożycie może zaowocować nasileniem krwawienia miesiączkowego, a także dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.
Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni
Większość z nas dodaje ziela angielskiego do zup, dań mięsnych, czy bigosu. Jest ono idealnym dodatkiem do marynat, sosów, a także ryby po grecku. Niestety część osób popełnia błąd, który pozbawia piment dobroczynnych właściwości – dodaje go na początku gotowania. Należy mieć świadomość, że długotrwała obróbka termiczna zielu angielskiemu nie sprzyja. Znacznie lepszą praktyką jest dodawanie go w momencie, kiedy potrawa jest już prawie gotowa. Jeżeli chcemy wydobyć pełnię jego smaku i aromatu – zmielmy go bezpośrednio przed użyciem.