Zgaga to przykra dolegliwość, którą zna chyba każdy z nas. Co powoduje dokuczliwe pieczenie w przełyku? Czy istnieje dieta, która może przeciwdziałać zgadze? Jakie są skuteczne domowe sposoby, które pomogą się nam pozbyć tego schorzenia?
Czym jest zgaga?
Zgaga to uczucie pieczenia w przełyku, którego powodem jest nadmiar pokarmu w żołądku. Powstaje ona w wyniku dysfunkcji dolnego zwieracza przełyku. Treść pokarmowa z dodatkiem soku żołądkowego zamiast przedostać się do dwunastnicy, cofa się do przełyku podrażniając błonę śluzową, a tym samym powodując uporczywy ból. W przypadku zgagi mogą pojawić się także bóle w klatce piersiowej. Ataki bólowe występują najczęściej po bardzo obfitym posiłku.
Jakie są przyczyny zgagi?
Przyczyn nieprzyjemnej dolegliwości może być wiele. Jedną z nich jest z całą pewnością nadmierne objadanie się – z tego względu większość osób cierpi na zgagę przede wszystkim w okresie świątecznym. Inną przyczyną tego schorzenia jest zbyt szybkie jedzenie. Niektórzy zamiast dokładnie przeżuwać pokarm, dosłownie go pochłaniają. Niestety wraz z pochłanianym pożywieniem połykają również duże ilości powietrza, które przedostaje się do żołądka. Większa ilość treści pokarmowej sprawia, że zaczyna się ona cofać.
Na częste ataki zgagi skarżą się osoby, których dieta jest bardzo tłusta. Charakterystyczną jej cechą jest również duża ilość ostrych przypraw. Kobiety w ciąży cierpią na zgagę częściej niż inni, a to ze względu na fakt, że powiększający się płód zaczyna naciskać na żołądek. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku osób cierpiących na dużą nadwagę i otyłość – powodują one zwiększenie ciśnienia śródbrzusznego, w wyniku którego poluzowany zostaje dolny zwieracz przełyku.
Inne przyczyny zgagi to:
- nadkwasota żołądka,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- choroba refluksowa przełyku,
- spożywanie dużej ilości napojów gazowanych (zwłaszcza napojów energetycznych).
Pieczenie w przełyku może pojawić się po spożyciu leków zawierających kwas acetylosalicylowy (Aspiryna, Polopiryna), niektórych antybiotyków. Okazuje się, że zgaga może być również wynikiem silnego stresu i palenia wyrobów tytoniowych.
Jeżeli rozpoznamy przyczynę naszej zgagi, znacznie łatwiej będzie nam pokonać tę dolegliwość.
Co robić, kiedy dopadnie nas zgaga?
Jeżeli pieczenie w przełyku przydarza się nam sporadycznie, na przykład podczas świąt, szybkim sposobem na pozbycie się go jest połknięcie tabletki, która zobojętni kwaśną treść żołądkową. Współcześnie w aptekach i sklepach znajdziemy wiele leków na zgagę dostępnych bez recepty.
W przypadku, kiedy dolegliwość ta pojawia się częściej, nie powinniśmy jej bagatelizować, gdyż może być nawet sygnałem poważnej choroby.
Częste występowanie zgagi należy zgłosić lekarzowi, który prawdopodobnie zleci nam takie badania jak:
- manometria przełyku,
- 24-godzinna pH-metria,
- badanie endoskopowe,
- zdjęcie rentgenowskie z kontrastem,
- biopsja.
U wielu osób cierpiących na to schorzenie pomocna okaże się zmiana nawyków żywieniowych.
Dieta na zgagę
Jeżeli częste ataki zgagi nie są w naszym przypadkiem sygnałem poważniejszej dolegliwości, powinna nam wystarczyć zmiana nawyków żywieniowych. Kiedy chcemy się pozbyć zgagi koniecznie ograniczmy spożywanie tłustych pokarmów i bardzo ostrych przypraw, zredukujmy także ilość soli.
Jedzmy mniej, za to częściej. Niejedzenie przez cały dzień i odrabianie zaległości wieczorem to najgorsze co możemy zrobić. Nauczmy się regularnego spożywania małych porcji.
W sytuacji, gdy zauważyliśmy, że konkretne produkty spożywcze wywołują u nas zgagę, zrezygnujmy z nich. Warto wykluczyć z menu:
- napoje gazowane,
- kawę,
- napoje zawierające duże ilości kofeiny,
- alkohol.
Niewskazane są również kwaśne napoje i potrawy. Całkowicie zabronione jest palenie papierosów i innych wyrobów tytoniowych.
Bardzo ważne w diecie przeciwko zgadze jest białko, a to ze względu na fakt, że posiada ono zdolność do wiązania kwasu solnego.
Bezpośrednio po posiłku nie powinniśmy uprawiać sportu. Równie niewskazane są drzemki.
Błędem, który popełnia wiele osób cierpiących na zgagę jest spożywanie naparu z mięty. Chociaż jest ona wskazana przy wielu dolegliwościach układu pokarmowego, w przypadku zgagi musimy z niej zrezygnować, gdyż jedynie nasili przykre dolegliwości. Podobnie sprawa wygląda z mlekiem, które wprawdzie chwilowo złagodzi ból, jednak szybko zwiększy produkcję kwasu solnego.
Pomocne będą natomiast napary z rumianku, prawoślazu lekarskiego, imbiru, kopru włoskiego. Warto sięgnąć też po kleik z siemienia lnianego.