Zatrucie pokarmowe? O tym musisz pamiętać!

0
Zatrucie pokarmowe to dolegliwość najczęściej wywołana spożyciem pokarmu zawierającego bakterie lub toksyny bakteryjne. Wśród nich znajdziemy drobnoustroje z rodzaju Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli, Shigella czy Listeria monocytogenes. W zależności od czynnika sprawczego zatrucie może dać pierwsze objawy już w kilka godzin po skonsumowaniu posiłku lub nawet 2-3 dni później. Zatrucie zwykle ma podobny przebieg i charakteryzują go: wymioty, biegunka, nudności, kurczowe bóle brzucha, gorączka i ogólne rozbicie. Warto pamiętać, aby w tym czasie przestrzegać kilku zasad, które pomogą powrócić do zdrowia.

Nawadniaj się

W zatruciu pokarmowym z dominującą biegunką lub wymiotami tracimy duże ilości wody i elektrolitów, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Dlatego bardzo ważne jest uzupełnianie utraconych płynów, co uchroni nas przed groźnym dla zdrowia odwodnieniem. Płyny można przyjmować w postaci wody, soków, herbatek ziołowych lub osolonych zup. Jednak najlepszym sposobem są doustne płyny nawadniające dostępne w aptekach np. Dicoflor, które zawierają glukozę i elektrolity, niezbędne do uzupełnienia powstałych niedoborów.

Zabezpiecz florę jelitową

Kiedy w zatruciu dominuje biegunka, to może przyczynić się do osłabienia fizjologicznej flory zasiedlającej jelita, która ma bardzo ważne znaczenie dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Dlatego zwłaszcza u małych dzieci warto w tym czasie zadbać o prawidłową czynność jelit, stosując probiotyki zawierające żywe kultury bakterii, które przywracają prawidłowy skład flory bakteryjnej. Dzięki temu wzmocnimy pozytywne drobnoustroje jelitowe, jednocześnie zmniejszając ilość bakterii chorobotwórczych. Dodatkowo ocenia się, że stosowanie probiotyków może przyspieszyć powrót do zdrowia i skrócić czas trwania biegunki.

Jedz zdrowo

Podczas zatrucia pokarmowego najczęściej cierpimy na słaby apetyt. Jednak, aby wspomóc organizm w walce z zakażeniem i dodać sobie sił, nie możemy zrezygnować z jedzenia. Dlatego warto przyrządzić sobie delikatne posiłki, które nas wzmocnią i nie podrażnią żołądka. Mogą to być małe porcje, ale spożywane kilka razy dziennie np. w postaci kleiku ryżowego, gotowanego makaronu, białego mięsa, kaszy, warzywnej zupy, krakersów, bananów i jogurtów. Dodatkowo należy unikać pokarmów ciężkostrawnych, ostro przyprawionych oraz słodzonego mleka.

Sięgnij po leki

W leczeniu zatrucia pokarmowego najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie i odżywienie organizmu. Jednak niektóre sytuacje mogą wymagać pomocy w postaci leków przeciwbakteryjnych jak np. nifuroksazyd czy węgiel aktywny, adsorbujący toksyny bakteryjne z powierzchni jelit. W przypadku zatrucia przebiegającego z biegunką raczej odradza się przyjmowanie leków przeciwbiegunkowych, ponieważ spowalniają one usuwanie toksycznych bakterii z przewodu pokarmowego. Jednym z takich leków jest loperamid, który można stosować u chorych z wodnistą biegunką bez gorączki, natomiast jest kategorycznie przeciwwskazany, gdy występuje krwista biegunka lub wysoka gorączka. Z kolei leczenie przyczynowe w postaci antybiotykoterapii stosuje się w ostrej, zapalnej biegunce o ciężkim przebiegu np. biegunce podróżnych.

4.8/10 - (3 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here