Lęk jest nam w życiu potrzebny. To dzięki niemu byliśmy w stanie przetrwać jako gatunek. Niestety, kiedy jego poziom jest zbyt wysoki i utrzymuje się zbyt długo, nie jesteśmy w stanie normalnie funkcjonować. Co robić, kiedy cierpimy z powodu zaburzeń lękowych? Czy dieta może poprawić naszą kondycję psychiczną?
Kiedy lęk zaczyna niszczyć nasze życie
Zaburzenia lękowe mogą mieć postać chwilową lub utrzymywać się przez długi czas, destrukcyjnie wpływając na nasze życie. W skrajnych wypadkach przybierają one postać depresji lękowej. Kiedy odczuwamy bardzo silny lęk, nasze ciało zaczyna reagować nadmierną potliwością, bólami w klatce piersiowej, przyspieszoną akcją serca, szybszym oddechem. Często zdarza się, że w takich sytuacjach pojawiają się nudności i wymioty, problemy z oddychaniem, szumy w uszach, mrowienie w różnych częściach ciała. U większości osób widoczna jest zmiana kolorytu skóry – jej zaczerwienienie lub zupełnie przeciwnie – blednięcie. W przypadku przeciągającego się stresu zaczynają się problemy z erekcją i libido. W skrajnych wypadkach silny lęk powoduje omdlenia.
Kiedy odczuwamy silny lęk często jesteśmy nadpobudliwi, mamy problemy z pamięcią i koncentracją, nie jesteśmy w stanie logicznie myśleć. Mamy uczucie splątania, nie możemy poradzić sobie z gonitwą myśli.
Jeżeli zaburzenia lękowe trwają dłużej, konieczne jest podjęcie leczenia, gdyż nieleczone mogą mieć poważne i bardzo negatywne konsekwencje.
Dieta przy zaburzeniach lękowych
Osoby zmagające się z zaburzeniami lękowymi zazwyczaj nie są w stanie poradzić sobie same. W ich przypadku konieczne jest podjęcie leczenia, które zazwyczaj ma postać terapii indywidualnej lub grupowej. Leczenie warto jest jednak wspomagać odpowiednio skomponowaną dietą. Istnieją produkty, które mają bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Przekonajmy się jak działają w praktyce.
Dieta polecana osobom cierpiącym na zaburzenia lękowe powinna dostarczać odpowiedniej ilości kalorii, a także wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
Powinny znaleźć się w niej produkty bogate w magnez, który szczególnie korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Znajdziemy go w ciemnej czekoladzie (przynajmniej siedemdziesiąt procent kakao), która zawiera ponadto kofeinę i teobrominę. Regularne spożywanie niewielkich ilości dobrej jakości ciemnej czekolady poprawia naszą pamięć i koncentrację, a także wyraźnie redukuje poziom odczuwanego stresu.
Do produktów, których nie powinno zabraknąć w menu zestresowanej osoby należy także awokado. Zawiera one duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które usprawniają pracę mózgu. W jego składzie znajdziemy ponadto kwas foliowy, który jest pomocny w wytwarzaniu noradrenaliny i serotoniny (nazywanymi także hormonami szczęścia). Regularne spożywanie awokado dotlenia nasz mózg, co wpływa na poprawę pamięci i koncentracji.
Codziennie rano warto spożyć łyżeczkę korzenia maca (nazywanego również peruwiańskim żeń-szeniem). Jest on adaptogenem, który poprawia wytrzymałość organizmu, a także zwiększa naszą odporność na stres. Maca dostarcza nam wszystkich niezbędnych aminokwasów, a także witamin z grupy B i witaminy C. Jest to również roślina bogata w związki mineralne:
- żelazo,
- miedź,
- mangan,
- selen,
- bor,
- a także cynk.
Pierwsze efekty działania żeń-szenia peruwiańskiego powinniśmy zauważyć już po tygodniu stosowania.
Osoby, które na co dzień odczuwają bardzo silny stres powinny jeść więcej ryb. Nie bez znaczenia jest ich jakość – najlepiej sprawdzają się tłuste ryby morskie. Ogromnym atutem ryb jest wysoka zawartość kwasów omega-3. Są one substancjami, które zmniejszają stany zapalne w organizmie, a nawet przeciwdziałają depresji. Regularne spożywanie ryb bogatych w kwasy omega-3 znacznie zmniejsza poziom odczuwanego stresu. Pamiętajmy jednak, że w przypadku ryb nie zdaje egzaminu zasada „im więcej, tym lepiej”. Współcześnie trudno znaleźć ryby, które nie byłyby w jakimś stopniu skażone metalami ciężkimi, dlatego powinniśmy jeść je z rozwagą. Porcja ryby trzy razy w tygodniu powinna całkowicie nam wystarczyć.
Kilka razy w tygodniu powinniśmy sobie pozwolić na zjedzenie garści orzechów. Możemy wybrać praktycznie każde orzechy (z wyjątkiem może orzeszków ziemnych, które zaliczane są do roślin strączkowych). Zawierają one duże ilości witamin z grupy B, witaminy D, E, a także minerałów. Są ponadto cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jedyną wadą orzechów jest fakt, że są one produktami wysokokalorycznymi, co sprawia, że spożywanie ich w ilościach nielimitowanych stanowi zagrożenie dla naszej sylwetki.
Dieta, która zmniejszy stres – co jeszcze warto wiedzieć?
Dieta przy zaburzeniach lękowych nie powinna zakładać restrykcji kalorycznych, jednak w razie potrzeby powinna umożliwić nam uzyskanie prawidłowej masy ciała. Z tego względu należy pilnować, żeby była dostosowana do naszego zapotrzebowania energetycznego.
Bardzo ważne jest też, żeby zadbać o regularne spożywanie posiłków. Dla naszego organizmu (w tym również dla mózgu) najbardziej korzystne jest jedzenie o stałych porach. Żeby uniknąć spadków cukru we krwi dobrze jest jeść około pięciu niewielkich posiłków dziennie.
Warunkiem koniecznym jeżeli zależy nam na redukcji stresu jest rezygnacja z żywności wysoko przetworzonej. Pozbądźmy się z naszego domu wszelkich słodyczy, słonych przekąsek, słodzonych soków, napojów gazowanych. Kiedy będziemy robić zakupy, koniecznie czytajmy etykiety produktów, które wkładamy do koszyka. W ten sposób unikniemy wielu błędów żywieniowych, które będą miały negatywny wpływ także na inne sfery naszego życia. Konieczna jest również rezygnacja ze spożywania napojów alkoholowych – regularnie wypijany alkohol sprawia, że gorzej radzimy sobie ze stresem, a dodatkowo obniża się poziom naszej inteligencji. Nie sprzyjają nam także popularne używki takie jak kawa. Choć dzięki zawartości kofeiny przez chwilę jest ona w stanie poprawić nasze funkcje poznawcze, w dłuższej perspektywie czasu osłabia ona koncentrację i powoduje rozdrażnienie.
Starajmy się, żeby podstawą naszej diety były węglowodany złożone, a nie węglowodany proste. Doskonałym ich źródłem jest niełuskany ryż, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, czy razowe makarony.
Nawet jeżeli się odchudzamy, nie eliminujmy z naszego menu tłuszczów – są one niezbędne, żeby nasz mózg funkcjonował prawidłowo.
Na naszym talerzu nie może zabraknąć dużej ilości warzyw. Oczywiście możemy spożywać także owoce (w ograniczonych ilościach).
Każda osoba, a szczególnie taka, która ma problemy z zaburzeniami lękowymi, powinna pić duże ilości wody mineralnej. Woda jest dla nas idealnym napojem, gdyż wspiera przemiany biochemiczne w mózgu. W przypadku silnych ataków lękowych nie należy zapominać także o ziołach – w naszym przypadku znakomicie sprawdzą się napary z melisy, dziurawca, szałwii, czy rumianku.
Oprócz właściwej diety duży wpływ na stan naszego zdrowia psychicznego ma regularna aktywność fizyczna, a także dobrej jakości sen. Brak snu wyniszcza nasz mózg. Niestety w przypadku osób cierpiących na zaburzenia lękowe bezsenność jest częstym zjawiskiem. Musimy zdać sobie sprawę, że jeżeli nie rozwiążemy tego problemu, nawet najlepsza dieta i skuteczny psychoterapeuta nie pomogą nam wyzdrowieć.