Wegańskie wypieki – czym zastąpić jajka?

0

Ścisła dieta wegańska nakłada na nas wiele ograniczeń. Przechodząc na nią akceptujemy konieczność rezygnacji ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Co jednak, gdy mamy ochotę upiec ciasto? Czy weganizm wymaga od nas rezygnacji ze słodkich przyjemności? Okazuje się, że nie jest to wcale konieczne. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie smacznych, a jednocześnie wegańskich wypieków. Do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy jajek. Podpowiadamy jak zastąpić jajka w wegańskich słodyczach.

Nauka wegańskiego gotowania

Kiedy opanujemy już sekrety przygotowania wegańskich śniadań, obiadów i kolacji, możemy pomyśleć o deserach. Na diecie wegańskiej nie musimy rezygnować z wielu dotychczasowych przyzwyczajeń. Możemy nawet upiec ciasto. Jego skład będzie się jednak znacznie różnił od składu tradycyjnego wypieku. Przede wszystkim zabraknie w nim jajek. Możemy je zastąpić wieloma produktami.

Banan zamiennikiem jajka?

Jeżeli dodamy dojrzałego banana do ciasta, stanie się ono bardziej wilgotne, zyska też charakterystyczny zapach. Owoc należy umyć, obrać ze skórki i zmielić na puree. Następnie dodajemy go do wypieku. Pamiętajmy jednak, że kiedy decydujemy się na dodanie do ciasta banana, musimy jednocześnie ograniczyć cukier i inne słodkie dodatki. W przecwnym razie ciasto może być zbyt słodkie. Pół banana będzie alternatywą dla jednego jajka.

Awokado w wegańskich wypiekach

Inną, mniej słodką alternatywą dla jaj w wegańskich wypiekach jest awokado. Warto pamiętać, że owoc ten posiada charakterystyczny smak, który nie zawsze będzie pasował nam do ciasta. Jednocześnie awokado nadaje wypiekom jedwabistej konsystencji. Dzięki niemu ciasto stanie się wilgotne. Zalecamy eksperymentowanie z awokado i tworzenie własnych kompozycji smakowych.

Do wypieków używamy owoców dojrzałych. Tak jak w przypadku bananów przed dodaniem do ciasta mielimy je na gładką masę. Jedno średniej wielkości awokado zastąpi nam jedno jajko.

Siemię lniane i nasiona chia

nasiona lnu, woda, szklankaZarówno siemię lniane, jak i nasiona chia są bardzo często dodawane do wegańskich wypieków. Sekretem ich popularności jest fakt, że w kontakcie z wodą zaczynają wytwarzać śluzy. Żelowa konsystencja znakomicie naśladuje białko jaja. Ich dodatek sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne.

Jeżeli zdecydujemy się na dodanie nasion chia lub siemenia lnianego do naszego wypieku, pamiętajmy, że jedna łyżka mielonych nasion i trzy łyżki wody zastępują jedno jajko.

Dynia idealnym dodatkiem do jesiennych wypieków

Ciekawym zamiennikiem jajek w ciastach wegańskich może być dynia. Po zmieleniu ma ona gładką, jedwabistą konsystencję, która znakomicie pasuje do wypieków. Do wypieków warto jest wybierać dynie, które posiadają gęsty miąższ. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne, ma również przyjemny smak i zapach.

Pół szklanki puree z dyni zastąpi nam jedno jajko.

Skrobia kukurydziana i ziemniaczana

Zamiast jajek z powodzeniem możemy wykorzystać także skrobię z ziemniaków lub kukurydzy. Jest ona ceniona przez wegańskich kucharzy, gdyż znakomicie spulchnia ciasto, wiąże je, a co więcej – nadaje mu jedwabistej konsystencji. Jedna łyżka skrobi wymieszana z trzema łyżkami wody zastąpi nam jedno jajko.

4.8/10 - (3 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here