Wafle ryżowe są dla wielu z nas jedną z ulubionych przekąsek. Są lekkie, możemy zabrać je ze sobą wszędzie, a dodatkowo znakomicie smakują zarówno solo, jak i z dodatkami. W jaki sposób produkuje się wafle ryżowe? Czy są one dobre dla naszego zdrowia? Dowiedzmy się więcej, zanim sięgniemy po nie ponownie.
W jaki sposób produkuje się wafle ryżowe?
Jak sama nazwa wskazuje – wafle ryżowe produkuje się z ryżu. Do tego celu używa się zarówno ryżu brązowego, jak i białego. Ziarna poddawane są działaniu bardzo wysokich temperatur i ciśnienia, co sprawia, że zmieniają swoją strukturę. Stają się rozdmuchane i chrupkie, co zdecydowanie poprawia ich walory smakowe.
Niestety ciekawe właściwości smakowe uzyskuje się kosztem utraty cennych składników odżywczych. W przeciwieństwie do ziaren nie poddanych obróbce termicznej, wafle tracą wiele cennych witamin, a także aminokwasów egzogennych (takich jak lizyna i metionina).
Obróbka termiczna nie wiąże się jednak z samymi wadami. Taki produkt jest bezpieczniejszy dla naszego układu trawiennego. Co więcej wysokie temperatury zmniejszają ilość substancji antyodżywczych, które obecne są w ziarnach ryżu. Należą do nich inhibitory trypsyny, które powodują problemy z trawieniem białek. W przeciwieństwie do zwykłego ryżu, wafle mają dłuższy termin przydatności.
Utrata wartości odżywczych to nie jedyny problem w przypadku popularnych wafli ryżowych. Nie jest to regułą, jednak niektórzy producenci dodają do nich konserwanty, wzmacniacze smaku, aromaty, sól, cukier i inne dodatki, które nie tylko nie są potrzebne, ale w dłuższej perspektywie czasu mogą negatywnie oddziaływać na ludzkie zdrowie. W skrajnych wypadkach ryż może stanowić ledwie pięćdziesiąt procent składu wafla. Zanim więc sięgniemy po ulubione wafle ryżowe, koniecznie przeczytajmy ich etykietę.
Jakie wartości odżywcze mają wafle ryżowe
Podobnie jak ryż, również i produkowane z niego wafle zawierają stosunkowo dużo kalorii. W 100 g produktu znajdziemy nawet 400 kcal, co sprawia, że wafli tych nie możemy jeść bez opamiętania. Są one bardzo lekkie, dlatego często spożywamy ich więcej niż powinniśmy.
Wafle ryżowe zawierają pewne ilości błonnika (zwłaszcza wafle z brązowego ryżu), jednak obróbka termiczna sprawia, że ich indeks glikemiczny nie jest najniższy (w zależności od rodzaju wafli wynosi około 85). Nie należą więc do produktów, po które powinny sięgać osoby zmagające się z cukrzycą.
Znacznie bardziej korzystny wpływ na zdrowie mają wafle z brązowego ryżu. W przeciwieństwie do tych produkowanych z łuskanego ryżu białego, zawierają one błonnik. Są także źródłem witamin z grupy B, manganu, magnezu, miedzi i cynku. Wszystko to sprawia, że mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego.
Kto powinien zainteresować się waflami ryżowymi?
Wafle ryżowe z całą pewnością nie należą do produktów niezbędnych w naszej diecie. Są jednak sytuacje, kiedy warto jest mieć je ze sobą. Przede wszystkim mogą być bardzo przydatne w podróży. Są one lekkie, mają długi termin przydatności, nie psują się. Możemy więc sięgać po nie zawsze kiedy poczujemy głód. Jeżeli tylko wybierzemy wafle o dobrym składzie, pozytywnie wpłyniemy na swoje zdrowie i samopoczucie.
Wafle ryżowe nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię, zmuszone do przestrzegania diety bezglutenowej.
Lekkie wafle będą znakomitym zamiennikiem chleba. Możemy jeść je samodzielnie lub przygotować z nich kanapkę (ich neutralny smak sprawia, że bardzo dobrze smakują na słodko, a także w wersji wytrawnej).
Jeżeli tylko mamy taką możliwość, sięgajmy po wafle ryżowe ekologiczne lub oznaczone symbolem bio – oznacza to, że ryż, z którego zostały wyprodukowane pochodzi z ekologicznych upraw.
Kto powinien zrezygnować z wafli ryżowych?
Nie da się ukryć, że wafle ryżowe należą do grupy produktów wysoko przetworzonych, które z zasady nie wpływają korzystnie na stan naszego zdrowia. Ich spożywanie odradza się osobom chorującym na cukrzycę.
Choć wafle ryżowe sprawdzają się od czasu do czasu, zdecydowanie nie są produktem, który powinien znaleźć się w naszym codziennym menu. Zawierają one stosunkowo dużo kalorii, co jest nieproporcjonalne do wartości odżywczych, których nam dostarczają. Znacznie zdrowszym wyborem jest gotowany brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, czy kasze.
Również ze względu na wysoką zawartość węglowodanów wafle z ryżu nie są polecane osobom odchudzającym się. Z punktu widzenia zachowania szczupłej sylwetki jest również to, że wafle te są bardzo lekkie. W efekcie jemy ich zbyt dużo (żeby osiągnąć sytość musimy zjeść ich naprawdę wiele) i tyjemy.
Na rynku dostępnych jest wiele wafli ryżowych, których skład odbiega od ideału. Jeżeli nie będziemy uważnie czytać etykiet, możemy zaszkodzić swojemu zdrowiu.