Truskawki to jedne z najpopularniejszych owoców. W Polsce dobrej jakości truskawki można kupić jedynie latem, dlatego warto z nich korzystać niemal bez umiaru. Jest to możliwe, gdyż owoce te posiadają niski indeks glikemiczny i zawierają niewiele kalorii. Dlaczego jeszcze warto zainteresować się truskawkami?
Czym są truskawki?
Truskawka (a właściwie poziomka truskawka nazywana także poziomką ananasową czy poziomką wieloowocową) to roślina, która powstała ze skrzyżowania północnej poziomki wirgilijskiej z chilijską, którego dokonano w osiemnastym wieku. Truskawka jest byliną osiągającą do czterdziestu pięciu centymetrów wysokości. Jej łodyga rozgałęzia się tworząc rozłogi. Liście truskawki są trójlistkowe, kwiaty natomiast białe, posiadające pięć płatków. Owoce są czerwone, soczyste, pełne witamin i minerałów. Truskawka jest uprawiana dla walorów smakowych owoców. Roślina może owocować nawet kilka razy do roku. Truskawka rośnie przede wszystkim w klimacie umiarkowanym, a niekiedy również podzwrotnikowym. Sezon na te owoce rozpoczyna się zazwyczaj na przełomie maja i czerwca, trwa z kolei do połowy lipca. Jest ona na szeroką skalę stosowana w kuchni i przemyśle cukierniczym.
Jakie właściwości ma truskawka?
Truskawki są owocami szczególnie bogatymi w witaminę C, zawierają także witaminy z grupy B, a konkretnie witaminę B1, B2, B3, B6 i B12. Są one dobrym źródłem związków mineralnych:
- manganu,
- magnezu,
- cynku,
- fosforu,
- żelaza,
- wapnia,
- i potasu.
Zawierają także:
- duże ilości błonnika nierozpuszczalnego,
- pektyny,
- kwasy fenolowe,
- bromelinę,
- antocyjany,
- i kwas elagowy.
Obecne w truskawkach pektyny są niezmiernie ważne dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Są one frakcją błonnika rozpuszczalnego. Pod wpływem wody zamieniają się w żel, dzięki czemu gwarantują poczucie sytości przez długi czas, zmniejszają wchłanianie złego cholesterolu, metali ciężkich, co sprawia, że mają wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn. Pektyny stanowią pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych, wzmacniając tym samym odporność organizmu. Są również pomocne w procesach odchudzania.
Błonnik nierozpuszczalny doskonale oczyszcza jelita, usuwając z nich toksyny. Jego obecność usprawnia procesy trawienia.
Kwasy fenolowe posiadają właściwości ściągające, są również silnymi przeciwutleniaczami, dzięki czemu wymiatają z organizmu wolne rodniki zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowań na nowotwory i opóźniając procesy starzenia.
Działanie antyoksydacyjne wykazuje również obecny w truskawkach kwas elagowy. Ma on dodatkowo właściwości przeciwzapalne i pozytywnie wpływa na kondycję układu kostnego. Z powyższych względów jego spożycie polecane jest w profilaktyce osteoporozy. Kwas elagowy okazuje się skuteczny w walce z bakteriami odpornymi na antybiotyki, a także grzybami.
Truskawki są bogate w bromelinę, która wykazuje pozytywny wpływ na różne aspekty naszego zdrowia. Jest ona mieszanką enzymów pomocnych w trawieniu białek, usuwaniu toksyn z organizmu. Bromelina przyspiesza gojenie się ran, a także regenerację mięśni po intensywnym wysiłku. Substancja ta poprawia mikrokrążenie, pomaga ponadto w usuwaniu wody z organizmu.
Owoce truskawki to także antocyjany, czyli naturalne barwniki roślinne, które:
- chronią przed chorobami układu krążenia,
- chorobami wątroby,
- mają działanie przeciwzapalne,
- wykazują właściwości przeciwnowotworowe,
- korzystnie wpływają na wzrok,
- przeciwdziałają też cukrzycy i otyłości.
Truskawki na odchudzanie
Przepyszne, soczyste i słodkie owoce znakomicie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Mają niewiele kalorii – w 100 g owoców znajdziemy około 32 kcal. Dodatkowo ich indeks glikemiczny jest niski (40), co chroni nas przed gwałtownymi skokami cukru po spożyciu tych owoców. Przy niskiej wartości energetycznej truskawki dostarczają naszemu organizmowi wielu substancji niezbędnych dla utrzymania organizmu w dobrym zdrowiu.
Nie można nie wspomnieć, że truskawki są źródłem błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Dzięki błonnikowi regulują one procesy trawienne, zapewniają nam uczucie sytości przez długi czas, hamują wchłanianie się tłuszczu.
Aromatyczne owoce działają moczopędnie, przyspieszając tym samym usuwanie wody z organizmu. Z tego względu ich spożywanie polecane jest osobom zmagającym się z cellulitem wodnym. Jedzenie truskawek w trakcie diety odchudzającej nie tylko pomoże nam zgubić nadprogramowe kilogramy, ale również ujędrni nasze ciało.
Truskawki w profilaktyce chorób krążenia
O truskawkach nie powinny zapominać osoby, które pragną zadbać o swoje serce i cały układ krążenia. Owoce te obniżają poziom złego cholesterolu, a także regulują ciśnienie krwi. Co więcej przyczyniają się do rozwoju dobrego cholesterolu (HDL). Ich regularne spożywanie w dłuższej perspektywie może zapobiegać miażdżycy.
Truskawki na wzmocnienie odporności
Włączenie truskawek do codziennego menu pomoże nam wzmocnić układ immunologiczny. Owoce te zawierają duże ilości witaminy C i innych antyoksydantów, które chronią organizm człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki zawartości kwasu elagowego truskawki pomagają w walce z grzybicą i bakteriami, z którymi nie radzi sobie większość popularnych antybiotyków.
Za wzmocnienie odporności odpowiada również błonnik, który oczyszcza organizm z toksyn, a ponadto stanowi pożywkę dla dobrych bakterii jelitowych powodując tym samym ich intensywne namnażanie się.
Popularne odmiany truskawek
W Polce możemy spotkać się z różnymi odmianami truskawek. Poszczególne odmiany różnią się wielkością owoców, walorami smakowymi, zdolnościami adaptacyjnymi, czasem owocowania, ilością plonów. Najczęściej spotykane odmiany to:
- Polka,
- San Andreas,
- Selva,
- Senga Sengana,
- Vibrant,
- Pandora,
- Panon,
- Pegasus,
- Kent,
- Markant,
- Honeoye,
- Hokent,
- Dukat,
- Elkat,
- Elsanta,
- Elsariusz,
- Grandarosa.
Zastosowanie truskawek w kosmetyce
Truskawki posiadają substancje aktywne, które są bardzo istotne z punktu widzenia kosmetyki. Ekstrakty z truskawek rozjaśniają skórę, redukują przebarwienia, chronią przed niekorzystnym wpływem promieniowania UVA i UVB. Co więcej opóźniają procesy starzenia się skóry. Działają też przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Zastosowanie truskawek w kuchni
Truskawki są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym. Produkuje się z nich dżemy, konfitury, soki, syropy, lody, różnego rodzaju słodycze. Owoce te idealnie nadają się do mrożenia.
Świeże truskawki najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka, choć podaje się je również z cukrem lub śmietaną. Owoce te są znakomitym dodatkiem do ciast i innych wypieków. Przygotowuje się z nich również kompoty i sorbety.
Ciekawostki na temat truskawek:
- Największym producentem truskawek są współcześnie Stany Zjednoczone. Duże ilości tych owoców produkuje też Hiszpania, Rosja i Turcja. Polska w światowej produkcji zajmuje siódme miejsce.
- W medycynie ludowej wykorzystuje się liście truskawek – przygotowuje się z nich napary, które pomagają w leczeniu niedokrwistości i kamicy żółciowej.
- Truskawki produkowane na skalę przemysłową poddawane są opryskom. Ze względu na zawartość pestycydów, owoce te należy dokładnie myć. Jednocześnie zaleca się unikanie spożywania świeżych truskawek poza sezonem. W tym czasie zdrowszym rozwiązaniem jest skorzystanie z mrożonych owoców.
- Pestki truskawek w liczbie około dwustu znajdują się na skórce owocu. Są to jedyne owoce, w których nasiona nie są ulokowane pod skórką.
- Odmian truskawek jest wiele – na całym świecie można ich wyróżnić około dwa tysiące.
- Truskawki, które rosną w klimacie umiarkowanym charakteryzują się lepszymi walorami smakowymi od truskawek pochodzących z ciepłych krajów.