Truskawki i ich właściwości

0

Chociaż szczyt sezony na truskawki mamy już za soboą, to my postanowiliśmy napisać o tych smacznych owocach – które poza cudownym smakiem są także bardzo zdrowe!

Udowodniono, że truskawki obok malin i borówki to najzdrowsze owoce. Dlatego właśnie warto je jeść przez cały rok!

Sięgając po mrożone owoce, które bez problemu można łączyć z jogurtem naturalnym lub  z płatkami owsianymi, idealnie zastąpią jeden z naszych posiłków.

Zalety zdrowotne truskawek:

1.Mają działanie odmładzające, gdyż posiadają duże ilości przeciwutleniaczy i witaminy C, która neutralizuje wolne rodniki powodujące, że skóra się starzeje i traci elastyczność. Zawierają także kwas askorbinowy niezbędny do produkcji kolagenu.
2. Zawierają duże ilości błonnika. Zjedzenie garści truskawek zapewni nam sytość na długi czas. Zawarty błonnik zapobiega zaparciom i chorobą jelit
3.Jedzenie truskawek wspomaga naszą pamięć i procesy z nią związane.
4. Truskawki oczyszczają organizm.
5.Spożywanie tych owoców chroni nasz wzrok. Zawierają one antocyjany. które wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oka co zapobiega niszczeniu wzroku.
6. Mają one niski indeks glikemiczny, co zapobiega szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi.

Znając już zalety tak rozpowszechnionej w Polsce truskawki, sięgajmy po nią codziennie! Pozwoli to w połączeniu z odpowiednią dietą i wysiłkiem fizycznym osiągnąć nam idealną sylwetkę.

Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here