Tartrazyna (E102) – czym jest, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

0
14

Tartrazyna to barwnik, który znalazł zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Nadaje ona produktom intensywnej żółtej barwy, jednak jest też niebezpieczna dla zdrowia. Tartrazyna nie powinna być podawana szczególnie małym dzieciom, gdyż to im w największym stopniu może zaszkodzić.

Co to jest tartrazyna?

Mianem tartrazyny (inna nazwa to żółcień spożywcza 5, oznaczana symbolem E102) określamy organiczny związek chemiczny będący barwnikiem azowym. Tartrazyna ma kolor cytrynowo-żółty. Po raz pierwszy została uzyskana w 1884 roku. Można ją otrzymać na dwa sposoby: poprzez kondensację jednej cząsteczki kwasu 4-hydrazynylobenzenosulfonowego z jedną cząsteczką szczawiooctanu dietylu, a następnie sprzęganie produktu tej reakcji z kwasem 4-(chlorodiazenylo)benzenosulfonowym. Inną metodą jest kondensacja dwóch cząsteczek kwasu 4-hydrazynylobenzenosulfonowego z jedną cząsteczką kwasu dioksobursztynowego. Substancja jest dopuszczona do użytku przez amerykańską Agencję Żywności i Leków (FDA). W wielu krajach jest ona zakazana. W Polsce można stosować E102, warunkiem jest jednak nieprzekraczanie ilości 7.5 mg na każdy kilogram masy ciała.

Zastosowanie tartrazyny

E102 pozwala uzyskać piękny żółty kolor. Właściwość ta została doceniona między innymi przez przemysł spożywczy. Jest ona powszechnie stosowana do produkcji wyrobów cukierniczych. Nadaje koloru polewom do deserów, galaretkom, sosom, napojom, miodom sztucznym, dżemom, likierom owocowym. Tartrazyny używa się do barwienia groszku i kukurydzy konserwowej, musztardy, krakersów serowych, ciast, zup, gum do żucia, waty cukrowej, płatków zbożowych. Charakterystycznym jest, że żywność barwiona tartrazyną do żywność gorszej jakości, której producenci kierują się głównie możliwością oszczędności (istnieje wiele bezpieczniejszych sposobów na zabarwienie produktów spożywczych na żółto).

Tartrazynę znajdziemy również w niektórych kosmetykach. Jest ona obecna w niektórych żelach pod prysznic, mydłach, szamponach do włosów, pastach do zębów, odżywkach do włosów, perfumach, kremach do opalania. Niektórzy producenci wykorzystują E102 do produkcji kosmetyków kolorowych (cieni do powiek, lakierów do paznokci, podkładach). Również tatuaże znikające po kilku dniach mogą mieć w swoim składzie tartrazynę.

Warto zdawać sobie sprawę, że substancja ta może być dodawana do leków i suplementów diety czy odżywek dla sportowców.

E102 to barwnik ceniony przez przemysł odzieżowy. Wykorzystuje się ją tu między innymi do barwienia wełny i jedwabiu.

Inne zastosowania tego związku to produkcja tapet, kredek, wyrobów papierniczych. Tartrazyna stopiona z kwasem borowym wykazuje właściwości fluorescencyjne.

Jak tartrazyna wpływa na ludzkie zdrowie?

Największą wadą tartrazyny jest jej niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Przede wszystkim jest ona silnym alergenem. Powoduje również stany zapalne w organizmie. Osoby chore na astmę po spożyciu produktów zawierających tartrazynę mogą odczuwać nasilenie objawów. W żadnym wypadku nie mogą jej spożywać kobiety w ciąży – może ona spowodować skurcze macicy, a tym samym doprowadzić do poronienia.

Tartrazyna jest zagrożeniem dla osób z nietolerancją salicylanów – po jej spożyciu często stwierdza się nasilenie objawów.

Nawet u ludzi zdrowych tartrazyna może spowodować bóle głowy, pokrzywkę, katar sienny, stany zapalne skóry, swędzenie języka i warg, problemy z zasypianiem, problemy z koncentracją, stany depresyjne, a nawet wstrząs anafilaktyczny. Istnieją podejrzenia, że E102 może mieć działanie rakotwórcze.

Żółty barwnik jest niebezpieczny dla dzieci. Powoduje u nich problemy z koncentracją, kłopoty z nauką, czy syndrom ADHD (szczególnie w połączeniu z benzoesanami).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here