Home odżywianie Szczypiorek – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, ciekawostki

Szczypiorek – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, ciekawostki

0

Szczypiorek w polskiej kuchni pełni głównie rolę przyprawy. Jego charakterystyczny, intensywny zapach i smak pasują do sałatek i potraw z jaj. Zazwyczaj kupujemy go z przyzwyczajenia nie zastanawiając się jak wpływa on na nasze zdrowie. Niektórzy mogą być zaskoczeni faktem, że szczypiorek jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Poznajmy powody, dla których warto mieć go zawsze w lodówce.

Czym jest szczypiorek?

Szczypiorek (prawidłowa nazwa to czosnek szczypiorek) to występująca na całym świecie roślina, którą zaliczamy do rodziny czosnkowatych. Szczypiorek jest w stanie osiągnąć wysokość do dwudziestu pięciu centymetrów, posiada on ciemnozielone, rurkowate liście, a także różowe lub fioletowe kwiaty zebrane w koszyczki. Okres kwitnienia szczypiorku rozpoczyna się w maju, kończy natomiast w sierpniu. W Polsce i na świecie powszechnie stosuje się go jako przyprawę. Szczypiorek zawiera duże ilości witaminy C, chlorofil, witaminę B1, B2, B3, B5 i B6, żelazo, sód, wapń, siarkę, a także fosfor. Jest ponadto źródłem karotenoidów. Regularne spożywanie szczypiorku wzmacnia układ immunologiczny, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Właściwości szczypiorku

Szczypiorek jak każda zielona roślina jest bardzo dobrym źródłem chlorofilu, który posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo jest on w stanie uregulować równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu i oczyścić go z toksyn.

Zielone liście szczypiorku zawierają witaminy z grupy B:

  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B5,
  • i B6,

które pozytywnie oddziałują na ludzki układ nerwowy i nie tylko. Roślina ta szczególnie bogata jest w witaminę C, która wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Witamina C:

  • działa przeciwzapalnie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • chroni też skórę przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego.

Spożywanie szczypiorku to dobry sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na minerały. Zawiera on:

  • pokaźne ilości żelaza,
  • potasu,
  • sodu,
  • siarki,
  • fosforu,
  • i wapnia.

Charakterystyczny aromat szczypiorek zawdzięcza olejkom eterycznym, które jednocześnie posiadają właściwości bakteriobójcze.

Szczypiorek na wzmocnienie odporności

Dodawania szczypiorku do kanapek, sałatek i innych potraw pomoże nam wzmocnić odporność i uniknąć wielu chorób. Działa on:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • i przeciwbakteryjnie,

dlatego szczególnie warto spożywać go w okresach, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje lub nasz organizm jest osłabiony.

Szczypiorek przywraca odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w dłuższej perspektywie czasu może uchronić nas przed wieloma chorobami – w tym chorobami nowotworowymi. Jego właściwości mogą być szczególnie przydatne w profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego.

Szczypiorek na lepsze trawienie

Po szczypiorek powinny sięgnąć osoby mające problemy z trawieniem. Roślina ta przyspiesza trawienie, pomaga zlikwidować takie dolegliwości jak wzdęcia czy zaparcia, dodatkowo pozytywnie wpływa na metabolizm. Szczypiorek przyniesie korzyści osobom, które nie mają apetytu.

Szczypiorek na odchudzanie

O szczypiorku nie powinny zapominać osoby na diecie redukcyjnej. Zawiera on niewiele kalorii (w 100 g jest ich jedynie 30), a dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Ponadto szczypiorek może okazać się pomocny w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, a tym samym szybkiej redukcji wagi.

Zastosowanie szczypiorku w kuchni

Szczypiorek powszechnie stosowany jest w polskich kuchniach. Warto dodawać go do potraw w postaci surowej, gdyż obróbka termiczna pozbawia go wielu wartości odżywczych.

Posiekanym szczypiorkiem możemy posypać jajecznicę, kanapki, a jego intensywny smak i aromat wzbogaci niejedną sałatkę. Szczypiorek znakomicie komponuje się z twarożkiem, warto dodawać go również do past kanapkowych.

Szczypiorek można suszyć. W takiej postaci sprawdzi się do zup i wypieków.

Ciekawostki na temat szczypiorku:

  • Kwiaty szczypiorku są jadalne.
  • W Europie szczypiorek zaczęto uprawiać dopiero w XVI wieku.
  • Szczypiorek można uprawiać zarówno w domu, na balkonie, jak i w ogrodzie.
  • Szczypiorek wywodzi się z Azji Środkowej.
4.9/10 - (5 votes)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version