Szczypiorek – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni, ciekawostki

0
27
pęczek szczypiorku

Szczypiorek w polskiej kuchni pełni głównie rolę przyprawy. Jego charakterystyczny, intensywny zapach i smak pasują do sałatek i potraw z jaj. Zazwyczaj kupujemy go z przyzwyczajenia nie zastanawiając się jak wpływa on na nasze zdrowie. Niektórzy mogą być zaskoczeni faktem, że szczypiorek jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Poznajmy powody, dla których warto mieć go zawsze w lodówce.

Czym jest szczypiorek?

Szczypiorek (prawidłowa nazwa to czosnek szczypiorek) to występująca na całym świecie roślina, którą zaliczamy do rodziny czosnkowatych. Szczypiorek jest w stanie osiągnąć wysokość do dwudziestu pięciu centymetrów, posiada on ciemnozielone, rurkowate liście, a także różowe lub fioletowe kwiaty zebrane w koszyczki. Okres kwitnienia szczypiorku rozpoczyna się w maju, kończy natomiast w sierpniu. W Polsce i na świecie powszechnie stosuje się go jako przyprawę. Szczypiorek zawiera duże ilości witaminy C, chlorofil, witaminę B1, B2, B3, B5 i B6, żelazo, sód, wapń, siarkę, a także fosfor. Jest ponadto źródłem karotenoidów. Regularne spożywanie szczypiorku wzmacnia układ immunologiczny, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Właściwości szczypiorku

Szczypiorek jak każda zielona roślina jest bardzo dobrym źródłem chlorofilu, który posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dodatkowo jest on w stanie uregulować równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu i oczyścić go z toksyn.

Zielone liście szczypiorku zawierają witaminy z grupy B:

  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B5,
  • i B6,

które pozytywnie oddziałują na ludzki układ nerwowy i nie tylko. Roślina ta szczególnie bogata jest w witaminę C, która wspiera układ nerwowy i immunologiczny. Witamina C:

  • działa przeciwzapalnie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • chroni też skórę przed negatywnym wpływem promieniowania słonecznego.

Spożywanie szczypiorku to dobry sposób na zaspokojenie zapotrzebowania organizmu na minerały. Zawiera on:

  • pokaźne ilości żelaza,
  • potasu,
  • sodu,
  • siarki,
  • fosforu,
  • i wapnia.

Charakterystyczny aromat szczypiorek zawdzięcza olejkom eterycznym, które jednocześnie posiadają właściwości bakteriobójcze.

Szczypiorek na wzmocnienie odporności

Dodawania szczypiorku do kanapek, sałatek i innych potraw pomoże nam wzmocnić odporność i uniknąć wielu chorób. Działa on:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • i przeciwbakteryjnie,

dlatego szczególnie warto spożywać go w okresach, kiedy jesteśmy narażeni na infekcje lub nasz organizm jest osłabiony.

Szczypiorek przywraca odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, co w dłuższej perspektywie czasu może uchronić nas przed wieloma chorobami – w tym chorobami nowotworowymi. Jego właściwości mogą być szczególnie przydatne w profilaktyce nowotworów przewodu pokarmowego.

Szczypiorek na lepsze trawienie

Po szczypiorek powinny sięgnąć osoby mające problemy z trawieniem. Roślina ta przyspiesza trawienie, pomaga zlikwidować takie dolegliwości jak wzdęcia czy zaparcia, dodatkowo pozytywnie wpływa na metabolizm. Szczypiorek przyniesie korzyści osobom, które nie mają apetytu.

Szczypiorek na odchudzanie

O szczypiorku nie powinny zapominać osoby na diecie redukcyjnej. Zawiera on niewiele kalorii (w 100 g jest ich jedynie 30), a dostarcza organizmowi wielu cennych substancji odżywczych. Ponadto szczypiorek może okazać się pomocny w usunięciu nadmiaru wody z organizmu, a tym samym szybkiej redukcji wagi.

Zastosowanie szczypiorku w kuchni

Szczypiorek powszechnie stosowany jest w polskich kuchniach. Warto dodawać go do potraw w postaci surowej, gdyż obróbka termiczna pozbawia go wielu wartości odżywczych.

Posiekanym szczypiorkiem możemy posypać jajecznicę, kanapki, a jego intensywny smak i aromat wzbogaci niejedną sałatkę. Szczypiorek znakomicie komponuje się z twarożkiem, warto dodawać go również do past kanapkowych.

Szczypiorek można suszyć. W takiej postaci sprawdzi się do zup i wypieków.

Ciekawostki na temat szczypiorku:

  • Kwiaty szczypiorku są jadalne.
  • W Europie szczypiorek zaczęto uprawiać dopiero w XVI wieku.
  • Szczypiorek można uprawiać zarówno w domu, na balkonie, jak i w ogrodzie.
  • Szczypiorek wywodzi się z Azji Środkowej.
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here