Syrop z sosny jest naturalną alternatywą dla leków na przeziębienie, których nie brakuje w naszych aptekach. Ma on wiele zalet, jest skuteczny, a zarazem bezpieczny dla zdrowia. Z tego względu warto podawać go szczególnie najmłodszym dzieciom. Jakie właściwości posiada syrop z sosny? Jak samodzielnie go zrobić?
Syrop z sosny – właściwości
Nasze babcie znały i ceniły właściwości syropu sosnowego. Współcześnie jest on nieco zapomniany. Zdecydowanie łatwiej jest nam iść do apteki i wybrać najnowszy, reklamowany syrop, niż zadać sobie trud i zajmować się domową produkcją syropu sosnowego. Takie podejście sprawdza się jedynie na krótką metę. Musimy zdawać sobie sprawę, że wiele aptecznych leków i suplementów diety zawiera substancje, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do rozwoju alergii i innych chorób przewlekłych.
W przypadku syropu sosnowego wiemy, że jest on w pełni naturalny. Sami go wyprodukowaliśmy, mamy więc stuprocentową pewność co do jego składu.
Syrop sosnowy produkowany jest z pędów sosny, które zawierają duże olejki olejku sosnowego, który charakteryzuje się bardzo przyjemnym i kojącym zapachem (może on udrażniać drogi oddechowe). W skład olejku sosnowego wchodzą monoterpeny takie jak limonen, kamfen, α- i β-pinen, a także borneol. Syrop zawiera również witaminę C, która wspiera układ immunologiczny, dostarcza nam cennych minerałów. Zawarte w nim gorycze działają uspokajająco, mogą przyczyniać się do poprawy apetytu. Warto podkreślić, że młode pędy sosny są bogate we flawonoidy – związki o silnym działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, rozkurczowym i moczopędnym.
Syrop z pędów sosny posiada działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Pomaga on w odkrztuszaniu, dlatego stosuje się go najczęściej w przypadku infekcji gardła, oskrzeli i krtani. Jego smak jest przyjemny, co sprawia, że można bez obaw podawać go dzieciom. Syrop z sosny jest produktem w stu procentach naturalnym, nie wywołującym efektów ubocznych (wyjątkiem są alergie).
Dowodem jego skuteczności jest choćby fakt, że był z powodzeniem używany w celach leczniczych już w czasach średniowiecza.
Jak zrobić syrop sosnowy?
Jedną z przyczyn, z powodu których tak mało osób decyduje się na domową produkcję syropu sosnowego jest fakt, że wymaga on przygotowania w okresie wiosennym – to jedyny czas, kiedy możemy zebrać młode pędy sosny. Niestety mało kto wiosną myśli o jesiennych przeziębieniach. Przygotowanie syropu wymaga od nas nieco pracy, a także miejsca na jego przechowywanie.
Do wykonania syropu są nam potrzebne młode pędy sosny (ich ilość zależy od tego, ile syropu chcemy otrzymać). Bardzo istotne jest, żeby zbierać tylko pędy poboczne (wtedy nie zaszkodzimy sośnie). Pędy należy zbierać z drzew rosnących z dala od ruchliwych ulic i zabudowań. Nie mogą być one zdrewniałe, ich długość nie powinna przekraczać piętnastu centymetrów.
Pędy należy dokładnie umyć i pokroić na centymetrowe kawałki (w ten sposób puszczą najwięcej soku). Jeżeli zebraliśmy jeden kilogram młodych pędów sosny, będziemy potrzebowali kilograma cukru. W dużym słoju układamy warstwę pędów, zasypujemy ją warstwą cukru, ponownie układamy pędy, zasypujemy je cukrem – ostatnią warstwę powinien stanowić cukier. Przed zakręceniem słoja możemy zalać całość odrobiną wody. Po zakręceniu słój ustawiamy w nasłonecznionym miejscu na około siedem dni. Po siedmiu dniach zlewamy syrop i umieszczamy go w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Z jego leczniczych właściwości można korzystać nawet przez kilka lat.