Syrop z cebuli – właściwości, jak zrobić, jak działa, na kaszel, dawkowanie

0
133

Syrop z cebuli to naturalny środek na przeziębienie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Znały go i wykorzystywały nasze babcie i ich babcie, a prawdopodobnie również babcie ich babć. Syrop jest niezwykle skuteczny, a jednocześnie bardzo prosty w przygotowaniu. Ma on działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, napotne. Syrop ułatwia odksztuszanie, a co więcej pomaga pozbyć się kataru. Jest odpowiedni zarówno dla dorosłych, jak i dla małych dzieci. Jako, że przygotowywany jest na bazie jedynie naturalnych składników, zawiera wiele cennych witamin i minerałów. Syrop z cebuli w przeciwieństwie do alternatywnych produktów z apteki nie zawiera zbędnych substancji i (o ile nie jesteśmy uczuleni na cebulę) nie powoduje skutków ubocznych.

Dlaczego cebula?

Nasi przodkowie w celach leczniczych chętnie wykorzystywali cebulę, gdyż była ona powszechnie dostępna i tania. Dodatkowo posiadała silne właściwości lecznicze. W warzywie tym znajdziemy między innymi:

  • olejki lotne,
  • związki alkilowe,
  • a także enzymy,
  • i kwercetynę.

Działają one na nasz organizm lekko drażniąco, dzięki czemu stymulują jego oczyszczanie.

Cebula to ponadto bardzo dobre źródło witamin i minerałów. Jest ceniona za zawartość witaminy A, witaminy, C, B2, K, E, PP. Posiada również niezbędne dla utrzymania prawidłowej kondycji naszego organizmu minerały:

  • siarkę,
  • krzem,
  • wapń,
  • potas,
  • fosfor,
  • cynk,
  • sód.

Sporządzony z niej syrop nie tylko pomoże na przeziębienie, ale również uzupełni ewentualne niedobory substancji odżywczych.

Właściwości syropu z cebuli

Spożywanie syropu z cebuli rekomendowane jest w przypadku ogólnego osłabienia organizmu – zwiększa on jego odporność. Syrop łagodzi infekcje o podłożu bakteryjnym i wirusowym. Działa silnie przeciwzapalnie. Warto stosować go na kaszel, gdyż ułatwia on odkrztuszanie.

Syrop z cebuli to dobry wybór przy katarze i różnego rodzaju alergiach, ponieważ skutecznie oczyszcza on nos.

Syrop z cebuli – przepisy

Do przygotowania syropu możemy użyć zarówno cebuli surowej, jak i gotowanej. Jako, że obróbka termiczna może niszczyć niektóre witaminy, polecamy warzywo surowe. Przygotowanie syropu jest niezwykle proste i tanie. Do jego wykonania potrzebujemy:

  • jedynie dwóch – trzech cebul,
  • i cukru.

Cebulę kroimy w plastry lub w kostkę. Następnie przekładamy ją do słoika warstwami, pamiętając, żeby każdą warstwę posypać cukrem. Po pokryciu cukrem ostatniej warstwy zakręcamy słoik i odstawiamy go do momentu, kiedy na jego powierzchni pojawi się sok. Odcedzony sok nadaje się do spożycia. Taki syrop możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Istnieją również inne warianty tradycyjnego syropu z cebuli. Jednym z bardziej popularnych jest syrop z cebuli z dodatkiem miodu i cytryny. Taka wersja jest zdrowsza, gdyż miód z powodzeniem zastępuje biały cukier. Dodatkowo sam miód posiada przeciwzapalne i antybakteryjne działanie. Syrop z miodem i cytryną ma również lepsze walory smakowe, dlatego często podaje się go dzieciom.

Żeby wzmocnić działanie cebuli niekiedy dodaje się do niej czosnku. Syrop z cebuli i czosnku ma silne właściwości przeciwzapalne, jednak jego wadą jest charakterystyczny, dla niektórych nieprzyjemny zapach i ostry smak. Jest on rekomendowany raczej dorosłym niż dzieciom.

Jak dawkować syrop z cebuli?

Zanim podamy syrop z cebuli małym dzieciom, dobrze jest skonsultować nasz wybór z lekarzem. Jeżeli nie będzie on widział przeciwwskazań podajemy najmłodszym łyżeczkę syropu dwa do trzech razy dziennie. W przypadku dorosłych odpowiednia dawka to jedna łyżka trzy razy dziennie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here