Jesień to czas, kiedy większość z nas zaczyna chorować. Gdy czujemy się gorzej, mamy katar, gorączkę i kaszel, zazwyczaj udajemy się do apteki po leki na przeziębienie. Część z nich jest skuteczna, jednak należy zdawać sobie sprawę, że mogą one powodować efekty uboczne. Jeżeli chcemy szybko i bezpiecznie pozbyć się kaszlu – przygotujmy syrop z buraka.
Syrop z buraka – właściwości
Syrop z buraka jest naturalnym, bezpiecznym lekiem, który pomoże nam pozbyć się kaszlu, a także poprawi odporność naszego organizmu. Jego znakomity skład sprawia, że można go stosować w momencie, kiedy infekcja już się pojawiła, a także profilaktycznie. Jest on skuteczny w walce z chorobami o podłożu bakteryjnym i wirusowym.
Syrop na bazie buraków charakteryzuje się silnym działaniem:
- przeciwzapalnym,
- antybakteryjnym,
- przeciwwirusowym,
- a także antyoksydacyjnym.
Buraki, z których został wykonany syrop są źródłem ważnych dla zachowania zdrowia witamin i minerałów, a także betaniny, która jest silnym przeciwutleniaczem chroniącym nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
Regularne stosowanie syropu z buraków sprawi, że staniemy się bardziej odporni na różnego rodzaju infekcje. Co więcej będzie on wspierał funkcjonowanie układu krążenia, układu nerwowego. Może ponadto zwiększać wydolność naszego organizmu, odmładzać, a także działać przeciwnowotworowo. Przyjmowanie syropu z buraków zwiększa ilość czerwonych krwinek, dzięki temu chroni nas przed anemią.
Jak zrobić syrop z buraka?
Syrop z buraków oczyści nasze drogi oddechowe i ułatwi oddychanie. Będzie pomocny niezależnie od tego, czy mamy problem z kaszlem suchym, czy mokrym.
Do jego przygotowania będziemy potrzebowali czerwonego buraka. Warzywo należy dokładnie umyć, a następnie zetrzeć na tarce. Startego buraka przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego dwie łyżeczki miodu (do tego celu najlepiej sprawdzą się miód gryczany lub miód spadziowy – posiadają one silne działanie przeciwzapalne i antybakteryjne). Dopuszczalne jest użycie cukru, jednak pamiętajmy, że cukier nadaje jedynie słodki smak, nie posiada natomiast żadnych walorów leczniczych (z tego względu warto go użyć jedynie wówczas, kiedy zależy nam na czasie, a akurat nie mamy pod ręką miodu).
Składniki syropu podgrzewamy na wolnym ogniu, nie doprowadzamy jednak do wrzenia (wysoka temperatura sprawi, że stracą one swoje lecznicze właściwości, dlatego należy zachować szczególną ostrożność).
Jeżeli nie chcemy podgrzewać syropu, wszystkie składniki możemy rozdrobnić w blenderze, a następnie przecedzić (wówczas mamy pewność, że produkt zachowa pełnię wartości odżywczych).
Wielką zaletą syropu z buraków jest fakt, że można go spożywać od razu po przygotowaniu (nie wymaga on długotrwałego leżakowania). Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a wszystkie składniki są wyjątkowo tanie. Przy niskich nakładach czasowych i finansowych uzyskujemy preparat leczniczy, który jest skuteczniejszy od wielu syropów dostępnych w aptekach. Co więcej nie powoduje on żadnych skutków ubocznych (ostrożność powinny zachować jedynie osoby chore na cukrzycę).