„Jesteś tym, co jesz” – to powiedzenie ma w sobie więcej prawdy niż wydaje się wielu osobom. Spożywanie niezdrowej, wysoko przetworzonej żywności sprawia, że organy wewnętrzne zaczynają pracować nieprawidłowo, a masa ciała wzrasta. Sięgając po zdrowe jedzenie, dostarcza się organizmowi wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Dzięki temu zachowuje się zdrowie i energię witalną do późnej starości. Aby czuć się jeszcze lepiej, warto sięgnąć po super foods.
Super foods jest terminem, który wciąż niewiele mówi większości Polaków. Na szczęście, zainteresowanie zdrowym odżywianiem rośnie, dlatego z pewnością już wkrótce super jedzenie zagości w większej liczbie kuchni. Poznaj super foods, które zapewni Ci zdrowie do późnej starości.
Czym jest super foods?
Mianem super food określa się żywność nieprzetworzoną, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Super jedzenie nawet w niewielkiej ilości sprawia, że wszystkie organy i mięśnie są dobrze odżywione, a zapotrzebowanie na witaminy i minerały pokryte.
Superfoods od Naturalnie zdrowe to produkty pełnowartościowe, po które można sięgać w każdym wieku bez względu na rodzaj stosowanej diety. Produkty z tej grupy są odpowiednie dla niemowląt i małych dzieci, dorosłych, seniorów oraz dla wegetarian i wegan. Super jedzenie posiada bogate właściwości prozdrowotne, jest skarbnicą minerałów i witamin, a także źródłem przeciwutleniaczy i związków wpływających pozytywnie na odporność organizmu.
Super żywność można spożywać nawet codziennie. Można sięgać po nią, kiedy ma się ochotę bez żadnych ograniczeń. Produkty z tej grupy są bezpieczne dla zdrowia, w przeciwieństwie do wielu leków, po które trzeba sięgać, gdy stosuje się złą dietę. Super żywność pozwala uniknąć chorób cywilizacyjnych oraz spadków odporności, skutkujących zakażeniem wirusem grypy, przeziębieniami itp.
Super foods – poznaj produkty, po które warto sięgnąć w swojej kuchni
Superfoods to rozbudowana grupa produktów, w której znajdzie się zarówno dobrze znane w Polsce artykuły spożywcze, jak i żywność importowaną. Wsród najsłynniejszych superfoods z rynku lokalnego wymienia się otręby, płatki owsiane oraz kasze. Każdy z tych produktów dostarcza wszystkich witamin z grupy B, żelaza, dobrze przyswajalnego białka i węglowodanów złożonych. Ponadto są to produkty bogate w błonnik pokarmowy, który chroni przed rozwojem raka jelita grubego, cukrzycy i otyłości.
Do jadłospisu warto włączyć również młody jęczmień, ostropest plamisty, nasiona chia oraz quinoa, czyli komosę ryżową. Młody jęczmień jest polecany osobom z nadwagą i cierpiącym z powodu braku energii, ostropest plamisty ma zbawienny wpływ na wątrobę, a chia to znakomity, zdrowy dodatek do deserów, puddingów i sałatek. Komosa ryżowa może zastąpić kaszę w posiłkach oraz stanowić bazę do przygotowania zdrowego lunchu lub kolacji. Prócz tych produktów do grona superfoods zalicza się siemię lniane. Jego spożywanie reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Siemię sprawdza się jako dodatek do sałatek, posypka do chleba i bułek oraz jako zamiennik dla jajek w kuchni wegańskiej.
Co ważne, do grona super foods zalicza się przyprawy. Najbardziej znane z nich to kurkuma i czarnuszka. Kurkuma działa przeciw nowotworowo, wspomaga trawienie oraz usprawnia proces wydalania toksyn z organizmu. Czarnuszka jest natomiast bogatym źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowej i mózgu.