Sukraloza (E955) – charakterystyka, zastosowanie, wpływ na zdrowie, sukraloza na odchudzanie

0
47

Sukraloza jest to substancja słodząca, której smak jest niemal sześćset razy słodszy od zwykłego cukru. Posiada ona niski indeks glikemiczny, dlatego po jej spożyciu nie następuje podniesienie poziomu cukru we krwi. Co warto wiedzieć o sukralozie? Czy substancja ta jest bezpieczna dla ludzkiego zdrowia?

Co to jest sukraloza?

Mianem sukralozy (w przemyśle spożywczym oznacza się ją symbolem E955, jest sprzedawana jako Splenda) określamy substancję będącą pochodną sacharozy. Stosuje się ją w charakterze słodzika. Jest ona sześćset razy słodsza od cukru, a do tego praktycznie nie zawiera kalorii. E955 ma postać białego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma długi okres przydatności do spożycia. W przeciwieństwie do wielu innych słodzików nie pozostawia ona posmaku, który mógłby negatywnie wpłynąć na walory smakowe produktów słodzonych E955. Jako, że wykazuje ona wyjątkowo dobrą odporność na działanie wysokich temperatur, może być wykorzystywana do pieczenia. Substancja ta została odkryta w 1976 roku przez naukowców pracujących dla Uniwersytetu Londyńskiego. Jest ona dopuszczona do obrotu w krajach Unii Europejskiej, a także Rosji, Australii, Kanadzie, Chinach i Japonii. Dopuszczalne dzienne spożycie sukralozy wynosi 15 g na każdy kilogram masy ciała (według FDA -Food and Drug Administration jest to jedynie 5 mg na kilogram masy ciała w ciągu doby). E955 nie jest metabolizowana w ludzkim organizmie. Współcześnie coraz częściej mówi się o jej negatywnym oddziaływaniu na ludzkie zdrowie. Choć sukraloza sama w sobie nie jest szkodliwa, należy zdawać sobie sprawę, ze rozkłada się ona na związki, które negatywnie oddziałują na ludzki organizm (jednocześnie trzeba podkreślić, że związki te wykazują działanie toksyczne w znacznie większych stężeniach niż te, które są wykorzystywane w przemyśle spożywczym).

Sukraloza (E955) – zastosowanie

Sukraloza jako substancja słodząca znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym. Jest ona wykorzystywana jako słodzik dedykowany osobom odchudzającym się, a także chorującym na cukrzycę. Wielu ludzi uwielbia słodki smak i nie chce z niego rezygnować, dlatego sukraloza wydaje się dobrą alternatywą dla cukru. Jest ona bardzo słodka, a jednocześnie nie zawiera kalorii. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, co sprawia, że po jej spożyciu nie następuje gwałtowny skok poziomu glukozy we krwi (jest to ważne szczególnie dla chorujących na cukrzycę).

ciasto drożdżowe produkcjaE955 w przeciwieństwie do niektórych słodzików (przykładowo aspartam rozkłada się pod wpływem działania bardzo wysokich temperatur) wykazuje wyjątkowo dobrą odporność na wysokie temperatury, dlatego może być wykorzystywana do pieczenia (jest ona dodatkiem do dietetycznych wypieków i słodyczy). Substancja ta bardzo dobrze zachowuje się również w warunkach zmiennego pH, dlatego często dodaje się ją do kwaśnych napojów (zarówno soków, jak i napojów gazowanych).

Sukraloza może być wykorzystywana do produkcji żywności medycznej, a także niektórych suplementów diety (poprawia ich walory smakowe). W Stanach Zjednoczonych Coca Cola wprowadziła na rynek napoje, które słodzone są właśnie E955.

Sukralozę można spotkać we wszelkiego rodzaju żywności typu light. Dodaje się jej do jogurtów, gum do żucia, żelków, cukierków, lodach, mlecznych deserów, konfitur, dżemów, przetworów owocowych, gotowych zup i sosów, syropów smakowych do kawy, syropów słodzących, gotowych koktajli, odżywek białkowych przeznaczonych dla sportowców.

Sukraloza (E955) – wpływ na zdrowie

Jeszcze do niedawna sukraloza wydawała się idealnym rozwiązaniem dla osób z nadwagą i otyłością, chorujących na cukrzycę, czy po prostu chcących utrzymać prawidłową masę ciała. Dziś coraz więcej mówi się o tym, że może mieć ona niekorzystny wpływ na zdrowie. Na razie nie zostało to dobrze udowodnione. Wiemy, że najprawdopodobniej sama sukraloza nie jest niebezpieczna, jednak produkty powstające w wyniki jej rozkładu w dużych stężeniach mogą mieć działanie toksyczne.

Warto zdawać sobie sprawę, że często słodziki z E955 zawierają jeszcze inne substancje (na przykład maltodekstrynę czy dekstrozę), które same w sobie są w stanie podnieść cukier we krwi. W efekcie słodzik przestaje spełniać swoją funkcję u ludzi zmagających się z cukrzycą. Jedynym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest każdorazowe czytanie etykiet.

Niektórzy naukowcy przypuszczają, że E955 może mieć działanie rakotwórcze, jednak do tej pory nie zostało to udowodnione. 

Bardziej prawdopodobne jest, że substancja ta negatywnie wpływa na stan mikroflory w naszych jelitach. Może też zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II, choroby serca, czy zespół metaboliczny. Przypuszcza się, że może ona wpływać na funkcjonowanie szlaków metabolicznych.

Zdecydowanie nie powinny spożywać jej kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci.

Sukraloza (E955) na odchudzanie

Sukraloza bardzo często wybierana jest przez osoby odchudzające się. Często bardzo trudno jest nagle zrezygnować ze słodkiego smaku, który towarzyszył im na co dzień przez wiele lat, dlatego szukają zamienników cukru. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł. Istnieją badania, które wykazują, że E955 w dłuższej perspektywie czasu nie wpływa na zmniejszenie spożycia kalorii (często dzieje się zupełnie przeciwnie).

Osoby odchudzające się powinny zdawać sobie sprawę, że sukraloza może aktywować geny, które odpowiadają za wzrost masy ciała.

Obserwacje ludzi, którzy decydują się na stosowanie słodzików na diecie redukcyjnej nie nastrajają optymistycznie. Często sięgają oni po produkty dietetyczne (na przykład jogurty słodzone E955) i wydaje się im, że przestrzegają zasad diety. Abstrahując od tego jak tego typu żywność wpływa na zdrowie, trzeba uczciwie przyznać, że jedzą oni więcej niż powinni. Zazwyczaj argumentują to tym, że sięgają przecież po żywność dietetyczną, dlatego nie ma się czym przejmować. Wydaje się im, że są na dobrej drodze do osiągnięcia celu. W praktyce nierzadko okazuje się, że wprowadzenie do menu żywności dietetycznej nie odchudza, a wręcz powoduje tycie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here