Sól wapniowo-disodowa (E385, EDTA) – występowanie, przykłady zastosowań, wpływ na zdrowie

0
18

Sól wapniowo-disodowa to jeden z dodatków do żywności, który występuje w różnorodnych produktach spożywczych. Ze względu na oddziaływanie na ludzki organizm budzi ona wiele kontrowersji. Czym dokładnie jest E385? W jakich produktach ją znajdziemy? W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie?

Co to jest sól wapniowo-disodowa?

Mianem soli wapniowo-disodowej (oznaczana symbolami E385 lub EDTA; pełna nazwa to sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego) jest to syntetyczny związek chemiczny, który jest powszechnie stosowany jako dodatek do żywności i kosmetyków. Sól wapniowo-disodowa występuje w postaci białych (ewentualnie prawie białych) kryształków. Można ją spotkać także w postaci białego proszku. Charakteryzują ją właściwości higroskopijne (oznacza to, ze jest ona w stanie pochłaniać wilgoć z otoczenia). Nie posiada ona zapachu ani smaku. Po raz pierwszy została ona otrzymana w 1935 roku. EDTA bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się natomiast w etanolu. E385 otrzymywana jest poprzez dodanie NaCN aldehydu mrówkowego do roztworu etylenodwuaminy.

EDTA – przykłady zastosowań

Sól wapniowo-disodowa posiada zdolność wiązania metali ciężkich. Z tego względu jest stosowana jako odtrutka w przypadku zatrucia ołowiem, manganem, chromem, wanadem, talem czy bizmutem (nie wiąże jednak kadmu, rtęci i arsenu).

E385 znakomicie sprawdza się przy bieleniu papieru, zmniejszaniu twardości wody, barwieniu tkanin, rozpuszczaniu kamienia, oczyszczaniu gazów z zanieczyszczeń metalami.

Sól wapniowo-disodowa jest na szeroką skalę stosowana w laboratoriach biotechnologicznych i biomedycznych.

EDTA jest bardzo chętnie wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Docenia się tu jej działanie chelatujące, konserwujące i stabilizujące. Jest ona obecna w wielu szamponach i odżywkach do włosów, żelach pod prysznic, czy płynach do kąpieli.

Substancja ta została w wielu krajach (w tym również w Polsce) dopuszczona do stosowania jako dodatek do żywności. Na etykietach produktów spożywczych jest ona oznaczana symbolem E385. Przemysł spożywczy ceni jej właściwości konserwujące i przeciwutleniające. Poprawia ona konsystencję produktów spożywczych, sprawia, że dłużej zachowują one walory estetyczne i smakowe, zapobiega jełczeniu tłuszczów. Często stosowana jest w towarzystwie innych konserwantów, jako że poprawia ich skuteczność.

Sól wapniowo-disodową znajdziemy w różnego rodzaju sosach (na przykład w majonezach – warto zdawać sobie sprawę, że jest ona obecna w niemal wszystkich majonezach dostępnych na polskim rynku), puszkowanych rybach, margarynach do smarowania pieczywa (szczególnie tych charakteryzujących się obniżoną zawartością tłuszczu), puszkowanych roślinach strączkowych, warzywach i grzybach, mrożonych owocach morza, a także w niektórych produktach mięsnych.

W jaki sposób E385 wpływa na nasze zdrowie?

Obecnie uważa się, że w niewielkich ilościach sól wapniowo-disodowa nie zagraża naszemu zdrowiu. Jednocześnie jej stosowanie jest zabronione w takich krajach jak Australia, czy Kanada. W Polsce ustalono, że bezpieczna dzienna dawka EDTA to około 2.5 mg na każdy kilogram masy ciała  (przy czym szacuje się, że przeciętny Polak spożywa  0.2 mg/kg).

Należy unikać bardzo dużych dawek tej substancji, gdyż mogą one wywołać nudności i wymioty, biegunkę, bóle brzucha, krwiomocz, zaburzenia wydalania moczu. E385 w nadmiarze może utrudnić wchłanianie takich minerałów jak żelazo (co w dłuższej perspektywie czasu doprowadzi do anemii), miedź i cynk.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here