Sól kłodawska – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań

0
206

Sól kłodawska należy do najpopularniejszych soli wykorzystywanych w polskich kuchniach. Oprócz typowych zastosowań, znajduje ona zastosowanie w kosmetyce, gastronomii i innych dziedzinach przemysłu. Czym dokładnie jest sól kłodawska? Jakie właściwości posiada?

Co to jest sól kłodawska?

Mianem soli kłodawskiej (chlorek sodu) określamy sól wydobywaną z Kopalni Soli Kłodawa zlokalizowanej na terenie województwa wielkopolskiego. Początki wydobycia soli sięgają 1956 roku, z wykorzystaniem tradycyjnych metod górniczych. Dzięki temu, że sól po wydobyciu nie jest ługowana (a jedynie rozdrabniana mechanicznie) – charakteryzuje ją wyższa zawartość związków mineralnych. Sól może przybierać różne barwy – od śnieżnobiałej po szarą. Sól kłodawska znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii, a także rolnictwie, ciepłownictwie, lecznictwie, czy przemyśle chemicznym.

Jakie wartości odżywcze posiada sól kłodawska?

Sól kłodawska w przeciwieństwie do soli, które zostały poddane procesom oczyszczania zawiera dość duże ilości minerałów. Wyróżnia się ona zawartością magnezu, manganu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, selenu i wapnia. Warto podkreślić, że wszystkie związki obecne w soli kłodawskiej są dobrze przyswajalne przez ludzkie organizm.

Jak sól kłodawska wpływa na ludzki organizm?

Regularne spożywanie niewielkich ilości soli kłodawskiej może mieć dobroczynny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niektórzy mówią nawet, że posiada ona właściwości lecznicze.

Sól charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi, przeciwzapalnymi, może zmniejszać obrzęki, ból i stany zapalne gardła. Roztwór soli kłodawskiej może służyć do przemywania twarzy, jeżeli mamy problemy z dolegliwościami skórnymi takimi jak na przykład trądzik, czy łuszczyca.

Niezwykła sól może być skuteczna w leczeniu kurzajek, migren, reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób o podłożu autoimmunologicznym. Co więcej wykorzystywana jest niekiedy w profilaktyce chorób tarczycy.

Przy pomocy roztworów wodnych soli kłodawskiej wyleczymy katar, bóle migdałków, a nawet zapalenie zatok.

Czy sól kłodawska może być szkodliwa?

Sól jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, jednak pamiętajmy, że w nadmiarze może być szkodliwa. Nadmierne spożycie tej soli może doprowadzić do zatrzymania się wody w organizmie, nadciśnienia i wielu innych poważnych schorzeń – na przykład osteoporozy, udaru mózgu, kamicy nerkowej, nowotworów żołądka, czy osteoporozy.

Nie jest najlepszym pomysłem traktowanie jej jako suplementu diety – wprawdzie zawiera ona cenne minerały, jednak są to ilości śladowe. Spożywając sól nie jesteśmy w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania naszego organizmu na magnez, wapń, czy żelazo.

Kupując sól kłodawską musimy pamiętać, że nie zawsze jest ona jodowana. Jod jest niezmiernie ważny dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest niezbędny między innymi do wytwarzania hormonów tarczycy – trójjodotyroniny i tyroksyny. Mają one wpływ na szereg procesów metabolicznych, są niezbędne dla rozwoju i sprawnego działania układu nerwowego, serca, nerek, czy mięśni szkieletowych. Jeżeli nie mieszkamy nad morzem, możemy zmagać się z niedoborami jodu, dlatego warto jest łączyć sól kłodawską niejodowaną z solą jodowaną. Ewentualnie rozważyć suplementację jodem.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne spożycie soli powinno być ograniczone do maksymalnie 5 g, czyli tyle ile znajduje się w jednej płaskiej łyżeczce do herbaty.

Sól kłodawska – gdzie kupić, ile kosztuje

Sól kłodawską możemy obecnie kupić w wielu sklepach spożywczych (jest dostępna również w wielu sklepach internetowych, jednak wówczas musimy liczyć się z koniecznością zapłaty za przesyłkę). Występuje ona w wersji niejodowanej i jodowanej. Wersja niejodowana doskonale sprawdzi się do produkcji domowych przetworów. Soli jodowanej powinniśmy natomiast używać na co dzień.

Za kilogramowe opakowanie soli kłodawskiej zazwyczaj nie zapłacimy więcej niż 1,5 zł. Cena może się różnić także w zależności od jakości i pojemności opakowania (przykładowo sól zapakowana w plastikową solniczkę będzie droższa).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here