Sok z brzozy – charakterystyka, właściwości lecznicze, pozyskiwanie, dawkowanie, ciekawostki

0
62

Sok z brzozy jest od dawna wykorzystywany przez medycynę ludową. Współczesne zainteresowanie zdrową żywnością sprawia, że staje się on coraz bardziej modny. Z korzyścią dla naszego zdrowia. Jego zwolennicy przekonują, że pomaga on oczyścić organizm z toksyn, wzmocnić układ odpornościowy, a nawet zwalczyć niektóre nowotwory. To nie koniec sposobów na wykorzystanie soku brzozowego. Jak się go pozyskuje? Co warto wiedzieć przed jego zakupem?

Sok z brzozy – czym jest i jakie ma właściwości

Sok brzozowy (znany także jako oskoła) to płyn pozyskiwany z kory lub liści brzozy. Nie posiada on barwy i wygląda jak zwykła woda. Nie różni się od niej także walorami smakowymi. Niekiedy zdarza się, że jest lekko słodkawy. I faktycznie sok brzozowy to w dziewięćdziesięciu pięciu procentach woda, pozostałą jego część stanowią jednak cenne składniki odżywcze.

Oskoła jest źródłem niezbędnych naszemu organizmowi minerałów. Znajdziemy w niej:

  • potas,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • wapń.
  • i magnez.

Różnią się one od minerałów zawartych w popularnych suplementach diety tym, że są znakomicie przyswajalne przez nasz organizm.

sok brzozowy w szklanceWysokiej jakości sok pozyskiwany z brzozy jest dobrym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy naszego nerwowego.

Inne ważne substancje, które mają decydujący wpływ na prozdrowotne właściwości soku to flawonoidy i taniny, które mają działanie przeciwnowotworowe. Znajdziemy w im także betulinę i salicylan metylu, a także kwas chlorogenowy.

Salicylan metylu jest naturalnym antybiotykiem. Ma on właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, a także rozgrzewające.

Betulina to substancja, która odpowiada za białe zabarwienie brzozy. Jej wielkim atutem jest pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka. Działa ona przeciwzapalnie, łagodzi również objawy alergii. Istnieją badania, które dowodzą, że może ona chronić przed pojawieniem się kamieni nerkowych. Z kolei występujący w korze brzozy kwas betulinowy cechuje się działaniem przeciwnowotworowym. Co więcej niszczy on jedynie komórki nowotworowe nie wywierając negatywnego wpływu na komórki zdrowe.

Kwas chlorogenowy to organiczny związek chemiczny, który jest naturalnym przeciwutleniaczem, a co więcej zmniejsza wchłanianie cukru w przewodzie pokarmowym, co docenią zwłaszcza osoby na diecie redukcyjnej.

Zastosowania soku brzozowego

Sok brzozowy od dawna wykorzystywany jest przez medycynę naturalną do leczenia różnego rodzaju dolegliwości. Może być pomocny w:

  • leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i rwy kulszowej,
  • zapobieganiu kamicy nerkowej,
  • odchudzaniu,
  • profilaktyce przeciwnowotworowej,
  • wzmacnianiu odporności organizmu,
  • profilaktyce chorób serca.

Sok brzozowy na poprawę odporności

Picie soku brzozowego od wieków rekomendowane było w celu poprawy odporności organizmu. Warto sięgać po niego w okresie jesienno-zimowym, a także wczesną wiosną, kiedy najczęściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Kiedy pijemy sok brzozowy nasz organizm zasilany jest dużą dawką witaminy C, betuliną i kwasem betulinowym, kwasem chlorogenowym, a także salicylanem metylu. Wszystkie te substancje są w stanie ochronić nas przed chorobą, a nawet zahamować jej rozwój, kiedy już się pojawi.

Przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne właściwości oskoły sprawiają, że jest ona skuteczna między innymi w walce z grypą czy anginą.

Przeciwbólowy sok brzozowy

Przeciwbólowe i przeciwzapalne właściwości soku brzozowego sprawiają, że sprawdza się on w łagodzeniu dolegliwości towarzyszących reumatoidalnemu zapaleniu stawów i rwie kulszowej. Równie dobre efekty zauważymy w przypadku bólu mięśni po intensywnym treningu.

Sok brzozowy na kamicę nerkową

Regularne picie oskoły chroni nas przed kamicą nerkową. W tym celu sprawdzi się zwłaszcza sok z liści brzozy, który wykazuje właściwości moczopędne.

Sok z brzozy na odchudzanie

Oskoła polecana jest osobom, które pragną schudnąć. Ma on niewiele kalorii (w stu mililitrach soku jest ich około dwudziestu), za to jest prawdziwą bombą doskonale przyswajalnych witamin i minerałów, których na diecie redukcyjnej potrzebujemy bardziej niż kiedykolwiek.

W soku brzozowym znajdziemy także kwas chlorogenowy, który zmniejsza wchłanianie cukru w naszym przewodzie pokarmowym. Wypicie go przed lub zaraz po posiłku pozwala zmniejszyć jego kaloryczność.

Dzięki oskole możemy również oczyścić nasz organizm z toksyn, co niewątpliwie sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Co więcej sok brzozowy usprawnia procesy trawienia i łagodzi podrażnienia jelit.

Sok z brzozy na raka

Jednym z głównych zastosowań soku brzozowego w medycynie ludowej było leczenie nowotworów. Uważa się, że oskoła może przeciwdziałać między innymi rakowi płuc. Przyczyniają się do tego liczne antyoksydanty, a także działające przeciwzapalnie garbniki.

Sok z brzozy na zdrowe serce i sprawny mózg

Zazwyczaj substancje, które pozytywnie oddziałują na nasz mózg są również dobre dla naszego serca. Tak jest i tym razem. Oskoła zawiera witaminy z grupy B, a także minerały i antyoksydanty, które wzmacniają układ nerwowy, a także układ krążenia. Zawarta w oskole betulina pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Skąd brać sok brzozowy?

Obecnie możemy kupić sok z brzozowy w większości sklepów spożywczych, jednak taki sok często zawiera niepotrzebne wspomagacze smaku, a dodatkowo jest pozbawiony dużej części prozdrowotnych substancji.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest samodzielne pozyskiwanie oskoły. Sok brzozowy od wieków pozyskuje się bezpośrednio z pni drzewa. Nie każda jednak brzoza się do tego nadaje. Odpowiednie będą drzewa, które ukończyły przynajmniej dziesięć lat i rosną z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczonych terenów. Konieczne jest wykonanie niewielkiego otworu w pniu drzewa i włożenie do niego rurki, przez którą będzie wyciekał sok. Bardzo istotne jest, żeby naciąć brzozę od południowej strony, na wysokości co najmniej pięćdziesięciu centymetrów od ziemi.

Sok wycieka z brzozy bardzo powoli, dlatego musimy uzbroić się w cierpliwość. Dobrze jest pozostawić naczynie na noc.

Jeżeli wybierzemy sok z brzozy jeden raz, a dodatkowo zabezpieczymy nacięcie, możemy być pewni, że nie wpłynie to negatywnie na jej kondycję.

Dawkowanie soku z brzozy

Oskoła, którą pozyskamy samodzielnie nie może być poddawana obróbce termicznej, a dodatkowo możemy przechowywać ją w lodówce maksymalnie cztery dni. Po tym czasie traci ona swoje właściwości.

Kuracja oskołą powinna trwać od dwóch do trzech tygodni. Sok pijemy trzy razy dziennie, najlepiej po około ćwierć szklanki przed lub po posiłku.

Czy wiesz, że:

  • Jedna duża brzoza w ciągu dwóch dni może dostarczyć nawet dziesięć litrów soku.
  • Starożytna medycyna chińska traktowała sok z brzozy jako środek oczyszczający, a także dodający energii życiowej.
  • Sok z brzozy nazywano niegdyś brzozownikiem.
  • Według Słowian brzoza była zwiastunką wiosny. Jej gałązkami przystrajano domy, gdyż zgodnie z dawnymi wierzeniami miała ona właściwości magiczne i chroniła przed złem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here