Siarczyn sodu (E221) – co o nim wiemy?

0
5

Siarczyn sodu to związek, który często pojawia się na etykiecie produktów spożywczych. W jakich celach się go stosuje? Czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia?

Co to jest siarczyn sodu?

Siarczyn sodu (oznaczany symbolem E221) to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą dwusodową kwasu siarkowego. Otrzymuje się go w wyniku reakcji gazowego dwutlenku siarki z roztworem wodorotlenku sodu (ewentualnie węglanu sodu). Siarczyn sodu ma postać białych kryształków, które dobrze rozpuszczają się w glicerynie i wodzie (w niskich temperaturach ich rozpuszczalność wzrasta). Nie rozpuszczają się za to w alkoholu. Związek nie posiada zapachu. E 221 jest popularnym dodatkiem do żywności. Znajduje on zastosowanie także w innych dziedzinach przemysłu.

Siarczyn sodu – przykłady zastosowań

E221 często spotyka się w przemyśle spożywczym, gdyż posiada właściwości konserwujące. Znajdziemy go w gotowych wypiekach, sałatkach, karmelu, a nawet piwie, czy winie. Produkty, do których dodano siarczynu sodu są dłużej zdatne do spożycia.

E221 jest ponadto skutecznym środkiem wybielającym i dezynfekującym. Jest wykorzystywany jako dodatek do utrwalaczy i wywoływaczy fotograficznych. Ma on również właściwości redukujące ścieki zawierające kwasy chromowe.

Siarczyn sodu jest przydatny w przemyśle tekstylnym, papierniczym i garbarskim.

W jaki sposób E221 wpływa na ludzkie zdrowie?

Siarczyn sody ma jednoznacznie niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Produkty, w których go użyto zawierają mniej witamin i minerałów (w kontakcie z E221 ulegają one utlenianiu), nie odżywiają więc nas tak jak powinny.

Spożycie nadmiernej ilości produktów z dodatkiem siarczynu sodu może spowodować alergie i nietolerancje pokarmowe. Nie zaleca się jedzenia żywności z E221 i jednoczesnego picia alkoholu, gdyż takie połączenie przedłuża i nasila uczucie kaca.

Siarczyn sodu jest rozkładany w naszej wątrobie, a następnie wydalany wraz z moczem. Przyjmuje się, że bezpieczne jest spożycie 0.7 mg tego związku na każdy kilogram masy ciała (należy jednak pamiętać, że jest to wartość umowna; u osób wrażliwych nawet mniejsze jego ilości mogą spowodować reakcje niepożądane).

W przypadku niektórych produktów spożywczych użycie E221 wydaje się uzasadnione. Jednocześnie my w trosce o swoje zdrowie powinniśmy ograniczyć ich spożycie, a najlepiej całkowicie z nich zrezygnować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here