Siarczan glinu (oznaczany jako E520) to nieorganiczny związek chemiczny, który otrzymywany jest w wyniku działania kwasu siarkowego na wodorotlenek glinu, składające się z wodorotlenków glinu boksyty, a także inne związki glinu.
E520 znajduje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Używa się go w przemyśle:
- papierniczym,
- garbarstwie,
- lecznictwie (w ginekologii przygotowuje się z niego roztwory służące do irygacji pochwy),
- bywa wykorzystywany jako zaprawa farbiarska.
W przemyśle kosmetycznym produkuje się dezodoranty i antyperspiranty z jego dodatkiem.
Siarczan glinu dodaje się także do żywności. Znajdziemy go w:
- marynatach,
- przyprawach do marynat,
- a także lukrowanych, kandyzowanych owocach i warzywach.
Używa się go także do modyfikowania skrobi.
Wpływ siarczanu glinu na zdrowie
E520 jest w Polsce dozwolony, choć istnieją kraje (Japonia i Australia), gdzie jego użycie jest zabronione. Dopuszczalna dawka E520 to 7 mg na kilogram masy ciała tygodniowo. W takich ilościach nie powinien on wywołać dolegliwości zdrowotnych.
Spożycie zbyt dużej ilości siarczanu glinu może wywołać reakcje alergiczne, a także problemy skórne. Związek ten negatywnie wpływa na przyswajanie przez organizm witamin z grupy B. Uważa się również, że ma niekorzystny wpływ na płodność.