Siarczan amonu (E 517) jest substancją o różnych zastosowaniach. Bywa wykorzystywany jako nawóz sztuczny, choć dodaje się go także do żywności. W produktach spożywczych pełni on funkcję substancji stabilizującej. Jakie są pozostałe zastosowania tej substancji? Czy jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia?
Przykłady wykorzystania siarczanu amonu
E 517 wykorzystywany jest w rolnictwie – jako nawóz sztuczny. Co ciekawe znajduje zastosowanie także w produkcji materiałów wybuchowych i w garbarstwie. Sięga po niego przemysł tekstylny, gdyż siarczan amonu potrzebny jest do wytwarzania wiskozy. W przemyśle kosmetycznym służy on do produkcji preparatów przeznaczonych do trwałej ondulacji.
Nas interesuje najbardziej zastosowanie siarczanu amonu przy produkcji żywności. W Rosji w przemyśle spożywczym jest on wykorzystywany już od 1982 roku. Stanowi on dobrą pożywkę dla drożdży, dodaje się go do mąki służącej do wypieku pieczywa.
Siarczan amonu – bezpieczeństwo dla zdrowia
Współcześnie E 517 traktowany jest jako całkowicie bezpieczny dla zdrowia dodatek do żywności.