Ser kozi – rodzaje, wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne

0
24

Ser kozi jest produktem wytwarzanym z mleka kozy. Popularność kozich serów nie jest obecnie zbyt duża. Jest to prawdopodobnie spowodowane faktem, że przez długi czas były one uważane za mniej wartościowe od serów produkowanych z mleka krowiego. Zupełnie niesłuszne, gdyż oprócz doskonałych walorów smakowych posiadają one także wiele wartości odżywczych. Co warto wiedzieć o kozich serach?

Rodzaje serów kozich

Stolicą kozich serów jest Francja. W tym kraju są one produkowane od wieków (wyróżnia się ponad sto dwadzieścia rodzajów francuskich kozich serów). Możemy je spotkać także w Norwegii, Włoszech, czy Hiszpanii. W naszym kraju sery z mleka koziego wytwarzane są przede wszystkim na Podkarpaciu.

Należy zdawać sobie sprawę z faktu, że ser kozi niejedno ma imię. Możemy spotkać się z serami podpuszczkowymi, twarogowymi, twardymi, miękkimi, półtwardymi, pleśniowymi, podpuszczkowymi. Polskie kozie sery to przede wszystkim sery twarogowe i długo dojrzewające. Najlepiej rozpoznawalne to Łomnicki, Niedźwiednik i Koziniec.

Sery kozie często formowane są w kuliste kształty. Tym co na pierwszy rzut oka odróżnia je od serów produkowanych z mleka krowiego jest bardzo jasna (kremowa), a niekiedy także biała barwa.

Produkowane z koziego mleka sery, które są rozpoznawalne na całym świecie to:

  • Brunet – ser wytwarzany we Włoszech, w regionie Piemont. Jest on miękki, charakteryzuje się jedwabistą konsystencją, zazwyczaj jest on okrągły, niewielkich rozmiarów. W smaku tego sera można wyczuć grzyby, drożdże i słodką śmietankę.
  • Garratoxa – to kozi ser pochodzący z Katalonii, który dojrzewa w jaskiniach. Jest on półtwardy, posiada jasny, kemowy kolor, pleśniową skórkę. W smaku jest delikatny, z orzechową nutą.
  • Kozi Brie jest to ser pleśniowy o kremowej konsystencji i słodko-cytrusowym aromacie.
  • Le Chevrot to pochodzący z Francji ser kozi, który odznacza się słodkawym, orzechowym, kremowym wnętrzem i białą skórką.
  • Feta to rozpoznawalny na całym świecie ser o intensywnym, słonym smaku. Produkuje się go z sera koziego lub owczego.
  • Añejo to ser kozi pochodzący z Meksyku. Jest on bardzo twardy i słony, obtacza się go w papryce.
  • Humboldt Fog jest to ser kozi produkowany w Kalifornii. Wytwarza się go w formach z dodatkiem białego popiołu. Jest on pokryty pleśniową skórką. Wnętrze jest miękkie, rozlewające się.
  • Brunost to kozi ser pochodzący z Norwegii. Charakteryzuje się on karmelowym posmakiem i brązowym kolorem.

Jakie wartości odżywcze posiada kozi ser?

Kozie sery charakteryzują się bogatymi wartościami odżywczymi. W ich składzie znajdziemy białko, węglowodany i tłuszcze. Są one również bogate w związki mineralne takie jak:

  • magnez,
  • chrom,
  • mangan, 
  • selen,
  • miedź, 
  • wapń,
  • fosfor,
  • potas, 
  • żelazo.

Zawierają one także witaminy z grupy B i witaminę A.

Kozi ser – wpływ na zdrowie

Spożywanie koziego sera może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W odróżnieniu od serów wytwarzanych z mleka krowiego, rzadko przyczynia się on do występowania alergii pokarmowych. Zawartość wapnia sprawia, że w dłuższej perspektywie czasu wzmacnia on nasze zęby i kości. Kozi ser jest lekkostrawny. Zawartość żelaza sprawia, że przeciwdziała on anemii.

Jednym ze składników koziego sera jest kwas kaprylowy, który charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym.

Ser kozi zawiera znacznie mniej laktozy niż ser produkowany z mleka krowiego. Z tego względu może być on dobrym wyborem dla osób z nietolerancją cukru mlecznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here