Ser kozi jest produktem wytwarzanym z mleka kozy. Popularność kozich serów nie jest obecnie zbyt duża. Jest to prawdopodobnie spowodowane faktem, że przez długi czas były one uważane za mniej wartościowe od serów produkowanych z mleka krowiego. Zupełnie niesłuszne, gdyż oprócz doskonałych walorów smakowych posiadają one także wiele wartości odżywczych. Co warto wiedzieć o kozich serach?
Rodzaje serów kozich
Stolicą kozich serów jest Francja. W tym kraju są one produkowane od wieków (wyróżnia się ponad sto dwadzieścia rodzajów francuskich kozich serów). Możemy je spotkać także w Norwegii, Włoszech, czy Hiszpanii. W naszym kraju sery z mleka koziego wytwarzane są przede wszystkim na Podkarpaciu.
Należy zdawać sobie sprawę z faktu, że ser kozi niejedno ma imię. Możemy spotkać się z serami podpuszczkowymi, twarogowymi, twardymi, miękkimi, półtwardymi, pleśniowymi, podpuszczkowymi. Polskie kozie sery to przede wszystkim sery twarogowe i długo dojrzewające. Najlepiej rozpoznawalne to Łomnicki, Niedźwiednik i Koziniec.
Sery kozie często formowane są w kuliste kształty. Tym co na pierwszy rzut oka odróżnia je od serów produkowanych z mleka krowiego jest bardzo jasna (kremowa), a niekiedy także biała barwa.
Produkowane z koziego mleka sery, które są rozpoznawalne na całym świecie to:
- Brunet – ser wytwarzany we Włoszech, w regionie Piemont. Jest on miękki, charakteryzuje się jedwabistą konsystencją, zazwyczaj jest on okrągły, niewielkich rozmiarów. W smaku tego sera można wyczuć grzyby, drożdże i słodką śmietankę.
- Garratoxa – to kozi ser pochodzący z Katalonii, który dojrzewa w jaskiniach. Jest on półtwardy, posiada jasny, kemowy kolor, pleśniową skórkę. W smaku jest delikatny, z orzechową nutą.
- Kozi Brie jest to ser pleśniowy o kremowej konsystencji i słodko-cytrusowym aromacie.
- Le Chevrot to pochodzący z Francji ser kozi, który odznacza się słodkawym, orzechowym, kremowym wnętrzem i białą skórką.
- Feta to rozpoznawalny na całym świecie ser o intensywnym, słonym smaku. Produkuje się go z sera koziego lub owczego.
- Añejo to ser kozi pochodzący z Meksyku. Jest on bardzo twardy i słony, obtacza się go w papryce.
- Humboldt Fog jest to ser kozi produkowany w Kalifornii. Wytwarza się go w formach z dodatkiem białego popiołu. Jest on pokryty pleśniową skórką. Wnętrze jest miękkie, rozlewające się.
- Brunost to kozi ser pochodzący z Norwegii. Charakteryzuje się on karmelowym posmakiem i brązowym kolorem.
Jakie wartości odżywcze posiada kozi ser?
Kozie sery charakteryzują się bogatymi wartościami odżywczymi. W ich składzie znajdziemy białko, węglowodany i tłuszcze. Są one również bogate w związki mineralne takie jak:
- magnez,
- chrom,
- mangan,
- selen,
- miedź,
- wapń,
- fosfor,
- potas,
- żelazo.
Zawierają one także witaminy z grupy B i witaminę A.
Kozi ser – wpływ na zdrowie
Spożywanie koziego sera może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W odróżnieniu od serów wytwarzanych z mleka krowiego, rzadko przyczynia się on do występowania alergii pokarmowych. Zawartość wapnia sprawia, że w dłuższej perspektywie czasu wzmacnia on nasze zęby i kości. Kozi ser jest lekkostrawny. Zawartość żelaza sprawia, że przeciwdziała on anemii.
Jednym ze składników koziego sera jest kwas kaprylowy, który charakteryzuje się działaniem antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym.
Ser kozi zawiera znacznie mniej laktozy niż ser produkowany z mleka krowiego. Z tego względu może być on dobrym wyborem dla osób z nietolerancją cukru mlecznego.