Salmonella – przyczyny, jak można się zarazić, objawy, jak uniknąć zakażenia, leczenie

0

Salmonella jest bakterią, która wywołuje dolegliwości układu pokarmowego. Jest ona szczególnie groźna dla osób z obniżoną odpornością. Jak można zarazić się salmonellą? Jakie objawy występują u osób zarażonych? Jak wygląda leczenie?

Czym jest salmonella?

Salmonella jest średniej wielkości bakterią chorobotwórczą, którą zaliczamy do rodziny Enterobacteriaceae. Jest ona wyposażona w rzęski – wypustki umożliwiające poruszanie się. Salmonellą można się zarazić przez kontakt z żywnością pochodzącą od zwierząt. Wywołuje ona zatrucie pokarmowe, które objawia się przede wszystkim dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Zatrucie w wielu wypadkach ustępuje samoistnie, dlatego sam proces leczenia to nawadnianie organizmu i stosowanie specjalnej diety. Warto pamiętać, że salmonella może być groźna dla dzieci, ludzi starszych i osób chorych.

Salmonella – jak można się nią zarazić?

Środowiskiem naturalnym dla salmonelli są jelita zwierząt, dlatego człowiek często zaraża się poprzez kontakt z ich kałem. Zatrucie może mieć miejsce wskutek spożycia żywności, której źródłem są zakażone zwierzęta lub takiej, z którą zwierzęta miały styczność. Przykładowo mogą być to jaja, mięso, mleko. Źródłem niebezpiecznej bakterii mogą być także produkty przetworzone, takie jak kremy, majonezy, lody, pierogi. Pałeczki salmonelli mogą występować nawet w mleku lub jajach w proszku.

Zagrożeniem jest także woda pochodząca z nieznanego nam źródła – mogą się w niej znajdować odchody zwierząt. W niektórych przypadkach do zakażenia dochodzi wskutek kontaktu z żywymi zwierzętami. Salmonellą można zarazić się także od innego człowieka, choć należy zauważyć, że takie sytuacje należą do rzadkości.

Warto zdawać sobie sprawę, że pałeczki salmonelli mogą przetrwać poza organizmem człowieka i zwierząt nawet przez kilka miesięcy, co sprawia, że stanowi ona tym większe zagrożenie.

Salmonella – jakie są objawy zarażenia?

objawy salmonelliJeżeli spożyliśmy żywność zawierającą salmonellę, pierwsze objawy powinny wystąpić po maksymalnie siedemdziesięciu dwóch godzinach od zarażenia (często znacznie wcześnie). Osoby zarażone doświadczają często nudności, bólów brzucha. Pojawiają się u nich wymioty, a także wodnista biegunka. Pałeczka salmonelli często powoduje wysoką gorączkę, przekraczającą nawet trzydzieści dziewięć stopni. Gorączce towarzyszą dreszcze, uczucie rozbicia i osłabienie. W przypadku dzieci salmonella może być przyczyną odwodnienia organizmu, które może nawet zagrażać życiu.

Na szczęście w większości wypadków dolegliwości ustępują samoistnie po pięciu, maksymalnie siedmiu dniach. Wyjątkiem są dzieci, a także osoby, których układ odpornościowy nie funkcjonuje prawidłowo. W takich wypadkach zatrucie salmonellą może doprowadzić nawet do sepsy.

Jak wygląda leczenie zatrucia salmonellą?

Sposób leczenia jest zależny od stanu chorego. Większość osób przechodzi przez infekcję łagodnie, co sprawia, że nie ma konieczności stosowania antybiotykoterapii, która dodatkowo osłabiłaby układ odpornościowy.

Chory musi dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Często jedynym lekiem, który musi on zażywać jest węgiel leczniczy. Przy leczeniu zatrucia ważna jest też odpowiednia dieta, która nie będzie nadmierne obciążała układu pokarmowego.

Jeżeli pomimo naszych starań objawy nie ustąpią po trzech dniach, lekarz często zaleca antybiotykoterapię.

Salmonella – prewencja przede wszystkim

W wielu wypadkach przed salmonellą możemy się uchronić. Wystarczy stosować się do kilku zasad.

Nigdy nie pijmy wody z niepewnego źródła. Wodę z kranu dobrze jest zagotować przed spożyciem.

Należy bezwzględnie unikać jedzenia produktów, które były rozmrożone, a następnie zamrożone ponownie. Dotyczy to zarówno owoców, pierogów czy lodów.

Choć dla niektórych jest to bardzo trudne – dla własnego bezpieczeństwa należy unikać jedzenia tatara. Danie to zawiera surowe mięso z dodatkiem surowych jaj. Ryzyko zarażenia salmonellą jest więc w tym przypadku ogromne.

Pamiętajmy, żeby wszystkie spożywane przez nas potrawy były poddawane obróbce termicznej – wysokie temperatury zabijają salmonellę. Wyjątkiem są warzywa i owoce, które przed spożyciem trzeba dokładnie umyć.

Bardzo ważne jest częste mycie rąk – zarówno po skorzystaniu z toalety, jak i przed jedzeniem.

Bez względu na cenę – nie kupujemy mięsa i jaj, co do których pochodzenia nie mamy pewności.

4.7/10 - (4 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here