Salicylany – charakterystyka, leki kosmetyki, olejek salicylowy, leczenie trądziku spirytusem salicylowym

0
1

Salicylany to związki, które znajdują zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i kosmetyce. Przy ich pomocy zmniejszymy gorączkę, stany zapalne, a także dotkliwy ból. Mniej znane jest zastosowanie salicylanów w kosmetyce – sprawdzają się one szczególnie w pielęgnacji skóry problematycznej (na przykład trądzikowej). Co warto wiedzieć o salicylanach?

Czym są salicylany?

Mianem salicylanów określamy grupę organicznych związków chemicznych – estrów i soli kwasu salicylowego. Kwas salicylowy po raz pierwszy został wyodrębniony z kory wierzby białej (dziś wiemy, że można go pozyskiwać również z owoców maliny). Dokonał tego niemiecki chemik – Hermann Kolbe. Jego odkrycie uważa się za początek przemysłu farmaceutycznego. Obecnie kwas salicylowy wytwarzany jest na skalę masową drogą syntezy chemicznej. Jeżeli chodzi o jego wygląd – ma on postać białego proszku, ewentualnie bezbarwnych igiełek. W wodzie rozpuszcza się dość słabo, natomiast wykazuje bardzo dobrą rozpuszczalność w etanolu. Jest on zdolny do tworzenia węwnątrzcząsteczkowych wiązań wodorowych. W nadmiernych ilościach może być toksyczny dla ludzkiego organizmu. Zdecydowanie najważniejszym zastosowaniem kwasu salicylowego jest produkcja kwasu acetylosalicylowego (jest on sprzedawany na przykład jako aspiryna, czy polopiryna). Znajduje on zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w przemyśle kosmetycznym. Warto zdawać sobie sprawę, że kwas salicylowy jest niezbędny do wzrostu i rozwoju roślin.

Zastosowanie kwasu acetylosalicylowego

Kwas acetylosalicylowy jest jednym z najpopularniejszych leków dostępnych bez recepty. Jego działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne zauważył już Hipokrates. Dziś wiadomo, że ma on również właściwości przeciwgorączkowe i przeciwagregacyjne (z tego względu zaleca się podawanie go w przypadku podejrzenia zawału serca – obniżenie krzepliwości krwi może uratować życie chorego).

Współcześnie zaleca się przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego w przypadku dolegliwości bólowych o małym i średnim nasileniu (na przykład przy bólach mięśni, bólach głowy, stawów, czy zębów. Jest on pomocny również wtedy, gdy mamy problem ze zbyt wysoką temperaturą. Lekarze zalecają regularne przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego pacjentom cierpiącym na miażdżycę i chorobę wieńcową. 

Choć kwas acetylosalicylowy charakteryzuje się wysoką skutecznością, należy zdawać sobie sprawę, że powoduje też efekty uboczne. Nie powinny przyjmować go osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy. Może on zaszkodzić, gdyż uszkadza śluzówkę przewodu pokarmowego.

Osoby przyjmujące różnego rodzaju leki powinny uzgodnić przyjmowanie kwasu acetylosalicylowego z lekarzem. Jest to konieczne, gdyż wchodzi on w interakcje z niektórymi lekami.

Dodatkowo przyjmowanie go w zbyt dużych ilościach może spowodować efekty uboczne takie jak:

  • nudności,
  • wymioty,
  • zaburzenia wzroku i słuchu,
  • szumy w uszach,
  • czy zawroty głowy.

W skrajnych wypadkach duże dawki kwasu acetylosalicylowego wywołują drgawki, niewydolność nerek, śpiączkę, zapaść, a nawet śmierć.

Kosmetyki z dodatkiem kwasu salicylowego

Współcześnie w aptekach i drogeriach możemy kupić kosmetyki z dodatkiem kwasu salicylowego. Kwas salicylowy znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce, gdyż posiada właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne, ściągające i złuszczające.

Możemy znaleźć go w kremach, serum, szamponach do włosów, chusteczkach do demakijażu, żelach do mycia twarzy. Jest on szczególnie pomocny w pielęgnacji skóry problematycznej (na przykład przetłuszczającej się, ze skłonnościami do trądziku).

Jako, że kwas salicylowy zmniejsza wydzielanie sebum, powinny go stosować jedynie osoby ze skórą tłustą (ewentualnie mieszaną). Aplikowanie go na skórę suchą, doprowadzi do jeszcze większego jej przesuszenia.

Jego działanie może być zbyt mocne dla osób posiadających skórę wrażliwą i skłonną do podrażnień. Podczas zakupu kosmetyku z kwasem salicylowym należy zwrócić uwagę na jego stężenie (im większe, tym silniejsze będzie działanie kosmetyku). Preparatu o wysokim stężeniu kwasu salicylowego (do dwudziestu procent), dobrze sprawdzają się do złuszczania naskórka. Są polecane osobom, które chcą odmłodzić i zregenerować swoją skórę. Wysokie stężenie tego składnika spotykamy również w preparatach złuszczających do stóp (radzi on sobie ze zgrubiałym naskórkiem).

Spirytus salicylowy w pielęgnacji skóry trądzikowej

Spirytus salicylowy (o niewielkim, dwuprocentowym stężeniu) znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry trądzikowej. Posiada on właściwości odkażające, antybakteryjne i ściągające. Działa on również przeciwzapalne, wspomaga odbudowę naskórka. Jest on dodawany do preparatów przeciwtrądzikowych.

Stosowanie kwasu salicylowego do pielęgnacji skóry trądzikowej nie zawsze jest dobrym pomysłem. Być może sprawdzi się jego punktowa aplikacja na poszczególne wypryski – wysusza je i przyspiesza proces gojenia. Jednocześnie aplikowany na całą skórę, może pogorszyć jej kondycję. Kwas salicylowy wprawdzie odblokowuje pory, ale przyczynia się też do nadmiernego przesuszenia skóry. Warto zdawać sobie sprawę, że nawet skóra tłusta, ze skłonnością do trądziku potrzebuje głębokiego nawilżenia. Często stosując kosmetyki z kwasem salicylowym osiągamy efekt odwrotny od zamierzonego. Kiedy przy ich pomocy nadmiernie przesuszamy naszą skórę, w krótkim czasie zaczyna się ona jeszcze bardziej przetłuszczać. Wydzielanie sebum na nowo powoduje zatykanie porów, co wiąże się z powstawaniem nowych wyprysków. Wpadamy w błędne koło.

Zastosowanie olejku salicylowego

Olejek salicylowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry ze skłonnościami do łupieżu, skóry nadmiernie przetłuszczającej się, a także w grzybicach skóry. Jego stężenie to najczęściej pięć procent. Często łączy się go z olejem rzepakowym, czy rycynowym. Stosowany w umiarkowanych ilościach może przyczynić się do poprawy stanu skóry. Warto jest stosować go zgodnie z zaleceniami producenta, ewentualnie skonsultować się z dermatologiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here