Rukola – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, na odchudzanie, przeciwwskazania, jak podawać, ciekawostki

0

Rukola (znana również jako Rokietta siewna) to roślina, która przybyła do nas z rejonów Morza Śródziemnego. Jest znana od setek lat – starożytni Rzymianie uważali ją za afrodyzjak. Dziś wiemy, że rukola pomaga w znacznie szerszym zakresie. W niepozornych, postrzępionych liściach znajdziemy ogromną ilość witamin i minerałów, a także antyoksydantów. Rukola wzmacnia odporność naszego organizmu, poprawia również samopoczucie. Zawiera małą ilość kalorii, a jednocześnie poprawia trawienie, dlatego docenią ją osoby na diecie redukcyjnej. Roślina ta wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Z jej pomocą oczyścimy organizm z toksyn.

Co to jest rukola?

Rukola jest to roślina będąca częścią rodziny kapustowatych. Jest ona rośliną jednoroczną, co oznacza, że cały jej cykl wegetacyjny zamyka się w czasie jednego roku. Jej łodyga może osiągnąć długość sześćdziesięciu centymetrów, liście są pierzastodzielne, koloru ciemnozielonego. Kwiaty rukoli są bladożółte, charakteryzują się 4-działkowym kielichem. Liście rukoli posiadają ostry, nieco korzenny smak – im roślina jest starsza, tym smak jest ostrzejszy. Współcześnie cieszy się ona dużą popularnością – jest wykorzystywana w kuchni, do sałatek, kanapek i innych potraw. Rukola ceniona jest za właściwości odżywcze – jest źródłem chlorofilu, witamin (jest bardzo dobrym źródłem witaminy K), minerałów, karotenoidów czy aminokwasów. Rukola poprawia trawienie, chroni przed osteoporozą, reguluje pracę układu krwionośnego, korzystnie wpływa na procesy trawienne. Rukola, choć pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, nadaje się do uprawy w warunkach polskich.

Co warto wiedzieć o rukoli?

Rukola to niepozornie wyglądająca roślina, która większości osób kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską. Jest ona doceniana za charakterystyczny, ostry smak, jednak znacznie ważniejsze od walorów smakowych są jej właściwości prozdrowotne. Rokietta siewna zawiera duże ilości witaminy K, która:

  • odpowiedzialna jest za procesy krzepnięcia krwi,
  • przyczynia się do ochrony kości przed złamaniami,
  • a co równie istotne – zapobiega wapnieniu żył.

Sto gram rukoli to dzienne zapotrzebowanie na witaminę K dla osoby dorosłej. Postrzępione zielone liście są dobrym źródłem witaminy A. Dzięki niej rukola:

  • pozytywnie wpływa na wzrok,
  • regeneruje i odmładza skórę,
  • chroni przed promieniowaniem UV,
  • ma działanie antynowotworowe,
  • pozytywnie wpływa na stan zębów i kości.

Za sprawą witaminy C rukola:

  • wspomaga układ odpornościowy,
  • chroni układ krążenia,
  • dodaje nam energii,
  • łagodzi bóle mięśni i stawów.

Za sprawą obecności witamin z grupy B roślina ta:

  • wspiera pracę układu nerwowego,
  • łagodzi stres,
  • ułatwia zasypianie,
  • poprawia procesy poznawcze.

Niskokaloryczna rukola zawiera pokaźne ilości wapnia odpowiadającego za dobry stan układu kostno-stawowego, pozytywnie wpływającego również na układ nerwowy.

Zawartość magnezu sprawia, że rukola gwarantuje sprawną pracę mięśni, prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego, obniża również poziom złego cholesterolu.

Obecny w liściach rukoli potas zapewnia prawidłową pracę mięśni, a także prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo zasadową organizmu.

Za sprawą żelaza rukola zapobiega anemii i sprawia, że nasz organizm skuteczniej broni się przed różnego rodzaju infekcjami.

Mangan z kolei jest współodpowiedzialny za sprawną pracę układu nerwowego, silne kości czy choćby wytwarzanie hormonów tarczycy.

Zielony kolor liści rukoli jest wynikiem obecności chlorofilu, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników, dotlenia komórki, wykazuje również silne działanie zasadotwórcze. Chlorofil jest w stanie:

  • obniżać poziom cukru we krwi,
  • łagodzić stany zapalne,
  • regulować cykl miesiączkowy,
  • a także pozytywnie wpływać na pracę tarczycy.

Rukola podobnie jak brokuły i inne warzywa krzyżowe zawiera sulforafan – substancję o silnym działaniu przeciwrakowym. Udowodniono, że sulforafan obniża stres oksydacyjny, a także łagodzi stany zapalne. Jest również w stanie zredukować ilość wolnych rodników nawet o 74% – jest więc jak do tej pory zdecydowanie najsilniejszą substancją walczącą z rakiem.

Beta-karoten chroni przed stresem oksydacyjnym, jest niezwykle skuteczny w walce z wolnymi rodnikami. Wraz z witaminami C i E naprawia zniszczenia wywołane przez miażdżycę.

W rukoli znajdziemy również luteinę – żółty barwnik, który chroni wzrok, a ponadto pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Luteina jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni przed wieloma nowotworami. Pełni ona ponadto rolę filtra, który zabezpiecza skórę przed niszczącym działaniem promieniowania słonecznego (luteina chroni zarówno przed promieniowaniem UVA, jak i UVB).

Wsparcie dla układu immunologicznego

Po rukolę powinni sięgnąć wszyscy, którzy chcą wspomóc odporność swojego organizmu. Roślina ta chroni przed infekcjami, dlatego nie należy zapominać o niej również w sezonie jesienno-zimowym. Jako źródło silnych antyoksydantów wspiera organizm w walce z nowotworami. Współcześnie uważa się, że substancje zawarte w rukoli mogą być skuteczne w walce:

  • z rakiem płuc,
  • rakiem gruczołu krokowego,
  • nowotworem jelita grubego,
  • rakiem sutka,
  • a nawet rakiem trzustki.

Liście rukoli na odchudzanie

O włączenie rukoli do swojej diety powinny zadbać osoby odchudzające się. Roślina ta jest niskokaloryczna – zawiera jedynie dwadzieścia pięć kalorii na sto gramów. Pomimo znikomej ilości kalorii jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, które są ludzkiemu organizmowi niezbędne również na diecie redukcyjnej. W rukoli znajdziemy duże ilości błonnika, który w kontakcie z wodą pęcznieje i zapewnia uczucie sytości na długie godziny. Roślina ta reguluje procesy trawienne i pomaga oczyścić organizm z toksyn.

O rukoli nie powinny zapominać osoby stosujące dietę wegańską. Postrzępione, zielone liście są dobrym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, o który na diecie roślinnej jest bardzo trudno.

Kto powinien zrezygnować z rukoli?

Choć rukola należy do jednych z najzdrowszych roślin, jej spożycie nie jest wskazane dla każdego. Zrezygnować z niej powinny osoby przyjmujące leki, których celem jest rozrzedzenie krwi. Rukola zawiera duże ilości witaminy K, która wykazuje działanie przeciwne, dlatego może hamować działanie tych leków.

Nad włączeniem rukoli do swojej diety powinny zastanowić się także osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe, takie jak na przykład wzdęcia. Rukola zawiera sulforafan, który oprócz właściwości antynowotworowych może niestety powodować wzdęcia.

W rukoli znajdziemy także pewne ilości kwasu szczawiowego, który w dużych ilościach może przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych. Osoby, które już cierpią na tego typu dolegliwości powinny zrezygnować z rukoli lub ograniczyć jej spożycie.

Jak podawać rukolę?

rukola sałatkaZdecydowanie najpopularniejszym sposobem na podanie rukoli jest przygotowanie z niej sałatki. Jeżeli chcemy wykorzystać w pełni właściwości tej rośliny – spożywajmy ją na surowo, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, która ułatwi wchłanianie części witamin.

Obecnie coraz bardziej popularne jest dodawanie rukoli do pizzy, zapiekanek czy omletów. W kuchni może ona stanowić znakomitą alternatywę dla szpinaku czy jarmużu.

Czy wiesz, że:

  • Wzmianki o rukoli można znaleźć w Biblii – Księga Królewska.
  • Rukola od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej.
  • Rokiettę siewną wykorzystuje się niekiedy do produkcji musztardy.
  • Ostry smak rukoli sprawia, że można zastosować ją jako zamiennik pieprzu.
  • Starożytni Rzymianie traktowali rukolę jako afrodyzjak.
5.2/10 - (8 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here