Dzika róża jest jedną z najzdrowszych europejskich roślin. Jej owoce zawierają ogromne ilości witaminy C, a także inne prozdrowotne substancje. Dzika róża jest powszechnie dostępna – wielu z nas ma ją w swoich ogrodach, rośnie w parkach, przy drogach, na miedzach. Z tego względu warto jest wykorzystać ją w kuchni. Wykonanie z niej przetworów sprawi, że będziemy mogli cieszyć się jej prozdrowotnymi walorami również poza sezonem.
Syrop z dzikiej róży
Wielu z nas pamięta syrop z dzikiej róży z dzieciństwa. Nasze babcie podawały go nam, kiedy byliśmy przeziębieni. Syrop pełen jest prozdrowotnych substancji, a szczególnie witaminy C szybko wzmacniał naszą odporność, rozgrzewał i pomagał wrócić do zdrowia. Współcześnie niemal w każdym sklepie możemy znaleźć syrop z dzikiej róży. Wystarczy jednak spojrzeć na etykietę, żeby przekonać się, że tego typu wyroby mają niewiele wspólnego z oryginalnym produktem.
Jeżeli chcemy cieszyć się prozdrowotnymi walorami syropu z dzikiej róży, znacznie bezpieczniej jest przygotować go samodzielnie. Wysokiej jakości produkt jest źródłem witamin i antyoksydantów.
Do przygotowania syropu z dzikiej róży potrzebujemy jednego kilograma owoców. Ważne, żeby były one wcześniej zamrożone, a także pozbawione pestek. Potrzeba nam dodatkowo jednego kilograma cukru, a także sześciu szklanek wody.
Owoce należy zmielić przy pomocy blendera (mielimy je dość krótko). Następnie przekładamy je do garnka, dodajemy też wodę i cukier. Następnie gotujemy całość prze około pół godziny. Syrop filtrujemy (możemy użyć do tego celu gazy lub sitka). Przelewamy go do słoiczków, następnie pasteryzujemy.
Jak zrobić herbatę z dzikiej róży?
Herbata z dzikiej róży ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Wzmacnia ona odporność, poprawia nastrój. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Potrzebujemy do tego celu kilku owoców dzikiej róży a także wody.
Wysuszone owoce należy pokroić, a następnie zalać gorącą (ale nie wrzącą wodą). Herbatę zaparzamy pod przykryciem przez około piętnaście minut.
Wino z dzikiej róży
Do przygotowania wina z dzikiej róży nie potrzebujemy wielu składników. Niezbędne będą nam owoce z dzikiej róży (w ilości pięciu kilogramów), dwa i pół kilograma cukru, a także pięć litrów wody.
Owoce przekładamy do dużej butli. Cały cukier rozpuszczamy w pięciu litrach wody. Podgrzewamy go do momentu wytworzenia się syropu. Syrop należy przestudzić, a następnie zalać nim owoce. Butlę korkujemy korkiem z rurką fermentacyjną.
Po upływie około trzech tygodni korkujemy butlę szczelnie. Z kolei po dwóch miesiącach można rozpocząć ściąganie wina. Wino następnie przelewamy go mniejszych butelek. Powinno w nich leżakować jeszcze przez około trzy miesiące.
Nalewka z dzikiej róży
Nalewka z dzikiej róży to trunek, który znakomicie smakuje zwłaszcza podczas chłodnych jesiennych i zimowych wieczorów. Do jej przygotowania będziemy potrzebować około kilograma owoców dzikiej róży, jeden litr spirytusu, pół litra miodu, pół litra wody, kilkunastu goździków, garść liści mięty.
Przed przystąpieniem do produkcji nalewki owoce dzikiej róży dobrze jest zamrozić (pomijamy ten krok, jeżeli zostały one zebrane po przymrozkach). Następnie nacinamy je lub lekko mielimy przy użyciu blendera.
Kolejnym krokiem jest zalanie owoców spirytusem, dodanie przypraw i odstawienie ich na kilka miesięcy.
Po kilku miesiącach odcedzamy alkohol od owoców. Miód mieszamy z wodą, a następnie dodajemy do mieszanki alkohol. Nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy.
Przepis na konfiturę z dzikiej róży
Konfitura z dzikiej róży z powodzeniem zastąpi nam sklepowy dżem. Jest ona pyszna, aromatyczna, a jednocześnie zdrowa. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, naleśników, ciast, czy choćby porannej owsianki. Do jej przygotowania potrzebujemy jednego kilograma owoców dzikiej róży, jednego kilograma cukru, szklanki wody.
Z cukru i wody przygotowujemy syrop cukrowy (cukier rozpuszczamy w wodzie, a następnie podgrzewamy ciągle mieszając). Kiedy syrop zacznie gęstnieć dodajemy do niego owoce i gotujemy chwilę i odstawiamy na kilkanaście godzin.
Po upływie około dwunastu godzin owoce ponownie podgrzewamy. Należy je gotować przez około piętnaście minut. Studzimy i odstawiamy na kolejne dwanaście godzin.
Kolejnego dnia owoce ponownie podgrzewamy – tym razem należy je gotować przez około pół godziny. Następnie przekładamy je do umytych słoików i szczelnie zakręcamy.
Dżem z dzikiej róży
Jeżeli przygotowanie konfitury z dzikiej róży jest dla nas zbyt czasochłonne, możemy zdecydować się na przygotowanie dżemu z tych owoców. Dżem jest równie smaczny i możemy go wykorzystywać w taki sam sposób jak konfiturę.
Do przygotowania dżemu z dzikiej róży potrzebujemy dwóch kilogramów owoców dzikiej róży, soku wyciśniętego z jednej cytryny, a także pół kilograma cukru.
Owoce powinny być zmrożone na około dwadzieścia cztery godziny (pomijamy mrożenie, jeżeli wiemy, że były one zbierane po przymrozkach). Następnie nacinamy je lub delikatnie blendujemy. Gotujemy je przez około dwie godziny, po czym przecedzamy przez gazę lub sito. Do takiego przecieru dodajemy cukier, a także sok z cytryny (do smaku). Dżem gotujemy jeszcze przez dziesięć minut, a następnie przekładamy do do umytych słoików i szczelnie zakręcamy.