Produkty light w coraz większych ilościach zaczynają pojawiać się na naszym rynku.Możemy spotkać w sklepach różnego rodzaju produkty np. jogurty, sery, pieczywo chrupkie czy napoje gazowane. Ile jest prawdy w tym, że po ich spożywaniu więcej schudniemy i czy tak naprawdę są bardziej zdrowe. Za twórców takiej żywności uważa się amerykanów, jak wiemy w ich kraju wiele tysięcy ludzi boryka się z problemem zbyt dużej wagi. Ich wyprodukowanie miało na celu zmniejszenie sztucznych barwników w produktach oraz znacznie obniżyć ich kaloryczność. Popularne stało się spożywanie margaryny, która ma obniżoną kaloryczność o połowę czy też zaczęto pić coca colę, która według producentów ma znikome kalorie.
Co tak naprawdę kryje się za stwierdzeniem „produkt light”? Postaram się przybliżyć ten wątek w moim artykule.
Ile prawdy jest w tym, że produkty light są zdrowsze i zawierają mniej tłuszczu?
W tego typu produktach następuje redukcja wartości kalorycznych o jakieś 30-40% . Sacharoza zostaje zastąpiona przez różnorodne sztuczne słodziki. Pojawiają się takie słodziki w produktach, które zawierają aspartam czy sacharynę . Takie słodziki pozwalają na otrzymanie uczucia słodkości, jednak napoje, które zawierają ten składnik, podobnie jak tradycyjne, nie gaszą pragnienia. Bardzo często następuje proces odwrotny i chce nam się jeszcze bardziej pić . Tego typu produkty mają obniżoną znaczenie wartość odżywczą, a co za tym idzie są krótko mówiąc niezdrowe. Co do występowania tłuszczu w tego typu produktach można stwierdzić, że jest zastąpiony przez wodę co oznacza, że zawartość tłuszczu w produktach light zmniejsza się o 20 % w stosunku do produktów typowo nie light .
Produkcja takich produktów wymaga wyższego rodzaju technologii i szeregu badań. Sam proces zastąpienia tłuszczu przez wodę jest bardzo kosztownym interesem. Trzeba także utrzymać taką samą konsystencję i podobny smak do swoich bardziej kalorycznych odpowiedników. Co za sobą niesie wyższy koszt procesów produkcji tego typu żywności. Oczywiście odbija się to na nas zwykłych konsumentach, ponieważ żywność typu light jest droższa .
Przeprowadzono szereg badań na produktach o obniżonej wartości kalorycznej i z przykrością muszę stwierdzić iż wyniki nie są zadowalające. Przykładem może być picie popularnej coca coli czy innych napojów tego typu i ich light zamienników. Zbadano grupę osób i stwierdzono, że w obu przypadkach osoby nadmiernie pijące ten napój mają skłonności do tycia. Szokującym faktem jest to, że osoby spożywające napoje light mają większy problem z utrzymaniem wagi niż osoby pijące tradycyjną wersje tego napoju. To wcale nie oznacza, że picie tradycyjnej wersji jest zdrowe, ponieważ w jego składzie są także sztuczne substancje niekorzystnie działające na nasz organizm.
Jeżeli już jesteśmy na diecie i się zdecydujemy na spożywanie tego typu produktów, najlepiej jest zapoznanie się wcześniej z etykietą. Trzeba sprawdzić kaloryczność i składniki danej żywności. Przy zakupie warto zapoznać się z ilością węglowodanów, białka czy cukru w danym produkcie. Gdy zależy nam na produktach niskokalorycznych i zdrowych, dla naszego organizmu lepszym rozwiązaniem będzie kupowanie żywności ekologicznej. Taka żywność zawiera mniej kalorii i jednocześnie składniki odżywcze i zdrowe dla naszego organizmu, w odróżnieniu od produktów light. Żywność ekologiczna nie należy do najtańszej i dlatego mała grupa ludzi decyduje się na takie żywienie. Jednak warto w nią zainwestować dla swojego zdrowia.