Płynny chlorofil – co powinniśmy o nim wiedzieć?

0
11

O chlorofilu słyszał każdy, kto choć trochę interesował się tematyką zdrowego odżywiania. Zielony barwnik ma bardzo pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie, dlatego dietetycy zalecają spożywanie dużych ilości zielonych roślin. Problem w tym, że warzywa, które znajdują się na naszych sklepowych półkach charakteryzują się znacznie gorszą jakością niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Są uboższe w witaminy i minerały. Co więcej mogą zawierać również mniejsze ilości cennego chlorofilu. Na przeciw potrzebom konsumentów wyszli naukowcy, którzy stworzyli suplementy diety zawierające duże ilości chlorofilu. Co należy o nich wiedzieć? Czy warto zdecydować się na zakup płynnego chlorofilu?

Co to jest chlorofil?

Mianem chlorofilu określamy grupę organicznych związków chemicznych obecnych w roślinach, w których zachodzą procesy fotosyntezy. To one są odpowiedzialne za charakterystyczny zielony kolor roślin. Warto zdawać sobie sprawę, że istnieje wiele rodzajów chlorofili. Najczęściej spotykamy się z chlorofilem a (niebiesko-zielony) i chlorofilem b (żółto-zielony), bo to one znajdują się w spożywanych przez nas roślinach. U glonów możemy natomiast spotkać chlorofil c i d. Chlorofile dobrze rozpuszczają się w tłuszczach i rozpuszczalnikach organicznych, nie rozpuszczają się natomiast w wodzie. Z punktu widzenia chemii związek ten jest bardzo podobny do ludzkiej hemoglobiny, dlatego niekiedy nazywa się go zieloną krwią. Współcześnie bardzo dużo mówi się o wpływie chlorofilu na zdrowie – jest on źródłem białka i żelaza, przyspiesza metabolizm, chroni przed anemią, pomaga w odchudzaniu, jest także silnym antyoksydantem. Chlorofil A jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym – oznacza się go symbolem E140.

Dlaczego warto spożywać chlorofil?

Osoby, które chcą przez długie lata cieszyć się dobrym zdrowiem, powinny zadbać, żeby w ich diecie nie brakowało chlorofilu. Jest on dla nas tak cenny, gdyż posiada właściwości antyoksydacyjne. Chlorofil usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, co zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory (jest on w stanie zapobiegać uszkodzeniom DNA), a także opóźnia procesy starzenia się.

Zielony barwnik alkalizuje nasz organizm, a zasadowe pH chroni go przed wieloma chorobami. Co więcej jest on niezastąpiony jeżeli chodzi o oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich. Jest to możliwe, gdyż posiada on zdolność przyłączania pewnych związków chemicznych, które stanowią poważne zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Zaliczamy do nich między innymi wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, alfatoksynę B1, heterocykliczne aminy aromatyczne. Po połączeniu się z chlorofilem substancje te zostają wydalone z organizmu nie powodując w nim większych szkód.

Detoksykacja organizmu jest dla nas bardzo ważna, gdyż rozwój przemysłu sprawił, że toksyny przedostają się do naszego organizmu za pośrednictwem powietrza, które wdychamy, wody, którą pijemy, a także żywności i kosmetyków. Zatrucia toksynami bardzo ciężko jest uniknąć, zwłaszcza jeżeli jest się mieszkańcem dużego miasta.

Chlorofil ma bardzo korzystny wpływ na naszą mikroflorę jelitową – pomaga w namnażaniu się dobrych bakterii, niszcząc jednocześnie drobnoustroje chorobotwórcze. Chroni on więc przed chorobami spowodowanymi przez bakterie.

Spożywanie chlorofilu może zwiększyć ilość krwinek czerwonych w naszej krwi. Dzięki tej właściwości jest on bardzo pomocny w leczeniu hemofilii czy anemii. Związek ten zmniejsza stany zapalne w naszym organizmie.

Zielony barwnik wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, dlatego zaleca się przyjmowanie go szczególnie wczesną wiosną, a także w sezonie jesienno-zimowym. Może on przywrócić równowagę hormonalną organizmu, a także obniżyć poziom cukru we krwi (przez co rekomendowany jest osobom zmagającym się z cukrzycą).

Ze względu na bogactwo składników odżywczych chlorofil wykazuje bardzo pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry. Chroni ją również przed niekorzystnym wpływem promieniowania słonecznego.

Chlorofilina, czyli pochodna chlorofilu jest w stanie przyspieszać gojenie się ran, dlatego zaleca się stosowanie jej zewnętrznie. Jest ona polecana również do pielęgnacji skóry trądzikowej. Może też neutralizować nieprzyjemny oddech.

Wielkim atutem chlorofilu jest jego pełne bezpieczeństwo dla zdrowia. Nie powoduje on efektów ubocznych, dlatego nie ustalono maksymalnej dawki jego dziennego spożycia.

Suplementy diety i płynny chlorofil

Współcześnie na rynku znajdziemy wiele suplementów diety, które w swoim składzie zawierają chlorofil. Może on stanowić pojedynczy składnik lub współwystępować z innymi substancjami. Zazwyczaj jest on sprzedawany w tabletkach, choć w sklepach pojawiły się również preparaty zawierające płynny chlorofil – zawiera on chlorofilinę, która rozpuszcza się w wodzie. Właściwościami nie różni się on bardzo od zwykłego chlorofilu. Jedyną różnicą jest fakt, że atom magnezu w chlorofilu zastąpiono w chlorofilinie atomem miedzi. Nie obserwuje się natomiast różnic w działaniu.

Czy płynny chlorofil powoduje skutki uboczne?

Płynny chlorofil to preparat całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Na początku kuracji z jego zastosowaniem możemy zaobserwować, że na naszej twarzy pojawia się więcej wyprysków niż zazwyczaj, jednak jest to efekt oczyszczania się organizmu z toksyn. W takim wypadku nie należy przerywać suplementacji – problemy skórne powinny ustąpić po kilku – kilkunastu dniach. Nie ma przeciwwskazań do tego, żeby podawać płynny chlorofil dzieciom.

Bardzo ważne jest, żeby suplementy zawierające chlorofilinę były przechowywane w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od wilgoci i światła słonecznego, najlepiej w temperaturze pokojowej. Tylko wówczas zachowają one swoje prozdrowotne właściwości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here