Pirosiarczyn sodu (E223) – przykłady zastosowań, bezpieczeństwo

0
7

Pirosiarczyn sodu jest to związek o wielu zastosowaniach w przemyśle. Pojawia się on również w produktach spożywczych, które znajdują się w naszej lodówce. Jakie właściwości ma pirosiarczyn sodu? W jaki sposób E223 wpływa na ludzkie zdrowie?

Co to jest pirosiarczyn sodu?

Pirosiarczyn sodu (oznaczany symbolem E223; występuje też pod nazwami: pirosiarczan (IV) sodu, pentaoksodisiarczan sodowy, disiarczyn sodu, a także disiarczan (IV) sodu ) jest to nieorganiczny związek chemiczny występujący pod postacią białego proszku, ewentualnie kryształów. Charakteryzuje się on intensywnym zapachem siarki. E223 rozpuszcza się w wodzie (tworząc kwas siarkowy), etanolu, a także glicerolu. Pirosiarczyn sodu często dodawany jest do żywności, gdzie pełni funkcję konserwantu. E223 metabolizowany jest w naszej wątrobie do związków siarki, a następnie wydalany wraz z moczem. Może mieć on negatywny wpływ na zdrowie, jeżeli spożywamy go w nadmiarze.

E223 – przykłady zastosowań

Pirosiarczyn sodu jest nam znany przede wszystkim jako dodatek do żywności. Jest on konserwantem, dlatego znacznie przedłuża termin przydatności do spożycia produktów spożywczych. Warto podkreślić, że posiada on właściwości wybielające i chroni przed brunatnieniem. Działa grzybobójczo, bakteriobójczo i przeciwutleniająco. E223 jest aktywny jedynie w środowisku kwaśnym, w środowisku neutralnym traci swoje właściwości.

Możemy spotkać go w takich produktach jak chrzan, wiórki kokosowe, kremy kokosowe, suszony imbir, mrożone i suszone grzyby. Pirosiarczyn sodu działa ochronnie na witaminę C (sprawia, że nie ulega ona szybkiemu utlenianiu, dzięki czemu produkty z jego dodatkiem nie tracą intensywnej barwy). E223 znajdziemy także w przetworach owocowych i warzywnych, occie jabłkowym, occie winnym, cydrach, piwie, winie, koncentracie pomidorowym, mrożonych i gotowanych owocach morza, sokach owocowych, dżemach, galaretkach, a nawet mąkach (jest on dodawany przede wszystkim do mąk charakteryzujących się niską zawartością glutenu lub bezglutenowych).

Z E223 korzysta także przemysł medyczny – pełni on funkcję konserwantu i przeciwutleniacza w wybranych lekach i suplementach diety. Wykorzystuje się go ponadto do wykrywania anemii sierpowatej.

W przemyśle papierniczym, tekstylnym i włókienniczym pirosiarczyn sodu jest stosowany jako środek wybielający.

Jest on ceniony w przemyśle gazowym i naftowym, gdyż zmniejsza proces korozji. E223 znajduje zastosowanie także jako środek do dezynfekcji.

W jaki sposób pirosiarczyn sodu wpływa na nasze zdrowie?

Produktów zawierających w swoim składzie pirosiarczyn sodu nie należy jeść zbyt często, gdyż związek ten może być szkodliwy dla zdrowia. Choć bezdyskusyjnie jest on pożyteczny (dzięki niemu produkty dłużej zachowują świeżość i atrakcyjny wygląd), należy mieć świadomość, że ogranicza wchłanialność witamin z grupy B, czy też barwników betacyjaninowych.

E223 w żadnym wypadku nie może być spożywany przez osoby uczulone na związki siarki. Należy mieć świadomość, że działa on drażniąco na błony śluzowe. Przy nadmiernym jego spożyciu mogą pojawić się efekty uboczne w postaci bólów głowy, nudności i wymiotów.

U części osób pirosiarczyn sodu może wywołać reakcje alergiczne. Typowe objawy to ataki astmy, katar sienny, pokrzywka, nasilenie się atopowego zapalenia skóry.

Z pirosiarczynu sodu powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Nie należy podawać go również dzieciom.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here