Pieprz cayenne – charakterystyka, właściwości, pieprz cayenne na odchudzanie

0
31

Pieprz cayenne powinien znaleźć się na liście zakupów wszystkich tych, którzy lubią pikantne potrawy. Czym dokładnie jest pieprz cayenne? W jaki sposób wpływa on na nasz organizm? Czy pieprz cayenne może być pomocny w odchudzaniu?

Co to jest pieprz cayenne?

Pieprz cayenne (inne stosowane nazwy to papryka kajeńska, pieprz kajeński, papryka cayenne) jest to bardzo ostra przyprawa, która powstaje w wyniku zmielenia specjalnej odmiany papryki – Capsicum frutescens (przed zmieleniem jest ona dokładnie suszona). Paprykę, z której wyrabiany jest pieprz cayenne uprawia się na terenie Ameryki Północnej, Ameryki Południowej, a także w Indiach. W Europie pieprz cayenne pojawił się w szesnastym lub siedemnastym wieku. Cayenne charakteryzuje się intensywnie czerwoną lub czerwono-brązową barwą i wyjątkowym aromatem. Przyprawa posiada bogate wartości odżywcze (wiele witamin i związków mineralnych), jednakże są one bez znaczenia dla naszego organizmu, gdyż spożywa się ją w minimalnych ilościach. Za jej pikantny smak odpowiedzialna jest kapsaicyna. W skali Scoville’a (służy ona do określania ostrości potraw) pieprz Cayenne lokuje się w przedziale od 30 000 do 50 000 SHU. Pieprz cayenne dobrze komponuje się z daniami mięsnymi i wegetariańskimi, niekiedy dodaje się go również do czekolady. 

Właściwości lecznicze pieprzu kajeńskiego

Pieprz cayenne charakteryzuje się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego dobrze jest mieć go w swojej kuchni. Wiemy, że działa on przeciwbólowo (sprawdza się między innymi w łagodzeniu bólów głowy, nerwobólów, czy dolegliwości bólowych u osób cierpiących na neuropatię cukrzycową). Działanie przeciwbólowe jest tak silne, że pieprzu cayenne często używa się do produkcji plastrów przeciwbólowych.

Udowodniono również przeciwzapalne działanie pieprzu cayenne. Jest ono wynikiem zawartości kapsaicyny (czyli związku odpowiedzialnego za ostry smak pieprzu kajeńskiego). Kapsaicyna działa ponadto przeciwbakteryjnie.

Regularne spożywanie niewielkich ilości pieprzu kajeńskiego może wspierać funkcjonowanie układu immunologicznego. Działa on rozgrzewająco, dlatego pomoże w leczeniu przeziębień (jego zaletą jest nie tylko wysoka skuteczność, ale też brak efektów ubocznych typowych dla konwencjonalnych leków).

Naukowcy podejrzewają, że pieprz cayenne posiada właściwości przeciwnowotworowe – doprowadza on do apoptozy komórek nowotworowych, a jednocześnie jest całkowicie nieszkodliwy dla zdrowych komórek.

Warto podkreślić, że pieprz kajeński znajduje zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Jest on w stanie skutecznie obniżać poziom złego cholesterolu i trójglicerydów w krwi. Dodatkowo działa przeciwzakrzepowo. Dzięki zawartości kapsaicyny pieprz kajeński może zmniejszać ciśnienie krwi (poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych). Regularne stosowanie tej przyprawy redukuje prawdopodobieństwo zawału serca, czy też udaru mózgu.

Osoby, które mają problemy z dolegliwościami układu pokarmowego, a jednocześnie nie ma u nich przeciwwskazań do stosowania ostrych przypraw (stosowanie ostrych przypraw jest zabronione w przypadku podrażnienia błon śluzowych układu pokarmowego), mogą włączyć pieprz kajeński do swojej diety. Zwiększa on produkcję soku żołądkowego, pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć, przyspiesza też procesy trawienne.

Pieprz kajeński na odchudzanie

blankWspółcześnie coraz więcej mówi się o odchudzających właściwościach pieprzu cayenne. Ma on pozytywny wpływ na trawienie i przyspiesza metabolizm. Są to częste przyczyny nadwagi i otyłości. Metabolizm spowalnia wraz z upływem lat, a niekiedy także w wyniki stosowania niskokalorycznych diet. Jego przyspieszenie jest warunkiem koniecznym dla osób pragnących pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Inną korzyścią ze spożywania pieprzu cayenne jest jego zdolność do hamowania apetytu. Będzie on szczególnie pomocny dla osób mających skłonność do podjadania pomiędzy posiłkami.

Skuteczność pieprzu cayenne w redukcji tkanki tłuszczowej wynika z obecności kapsaicyny, która posiada właściwości termogenicze. Doprowadza ona do zwiększenia temperatury ciała. Żeby tak się stało organizm potrzebuje energii. Jest ona pobierana z zapasowej tkanki tłuszczowej.

Pamiętajmy jednak, że pieprz kajeński nie jest cudownym lekiem na odchudzanie. Samo wprowadzenie go do menu (bez zmiany nawyków żywieniowych) nie zda się na wiele. Osoby, które chcą schudnąć powinny stosować dobrze zbilansowaną dietę. W odchudzaniu pomoże im regularna aktywność fizyczna u umiarkowanej intensywności, a także wysypianie się (sen jest ważny dla regeneracji organizmu, kiedy śpimy reguluje się nasza gospodarka hormonalna). Pieprz cayenne może mieć jedynie działanie pomocnicze.

Warto podkreślić, że stosowanie większych dawek pieprzu kajeńskiego uodparnia organizm na jego działanie, co może uniemożliwić odchudzanie.

Przeciwwskazania do stosowania pieprzu cayenne

Pieprz kajeński nie jest przyprawą dla wszystkich. Pamiętajmy, że zawiera on substancje, które bardzo silnie oddziałują na ludzki organizm. W żadnym wypadku nie mogą stosować go osoby z podrażnionym przewodem pokarmowym (nasili on dolegliwości bólowe).

Duże dawki kapsaicyny mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby.

W przypadku osób przyjmujących leki hamujące wydzielanie kwasu żołądkowego i ACE inhibitory stosowanie pieprzu kajeńskiego bez konsultacji z lekarzem jest niedopuszczalne.

Na pieprz kajeński należy uważać, gdy przyjmujemy aspirynę. Może on osłabić działanie tego leku, a także doprowadzić do wystąpienia krwawienia.

Pieprz kajeński nie może być stosowany w przypadku przyjmowania leków rozrzedzających krew, leków przeciwcukrzycowych (obniża o poziom cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hipoglikemii). Nie można go przyjmować także wspólnie z lekiem o nazwie teofilina (jest on wykorzystywany między innymi w leczeniu astmy oskrzelowej).

Pieprz kajeński może wchodzić w interakcje z imbirem, żeń-szeniem i miłorzębem japońskim. Nie powinny stosować go także kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią i dzieci, które nie ukończyły dwunastego roku życia.

Dawkowanie pieprzu kajeńskiego

Pieprz kajeński należy spożywać w bardzo małych ilościach – maksymalnie dwie lub trzy szczypty (są one wystarczające, gdyż jego smak jest bardzo intensywny).

Duże dawki pieprzu kajeńskiego mogą stanowić zagrożenie dla ludzkiego zdrowia, a nawet życia. Przyjmuje się, że dawka śmiertelna wynosi od 56 do około 512 mg na dobę (konkretna ilość jest uzależniona od odporności organizmu).

Zastosowanie pieprzu cayenne w kuchni

Pieprz kajeński znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Będzie on ciekawym dodatkiem do dań mięsnych, a także wegetariańskich. Często stosuje się go do dań z jaj, zapiekanek, makaronów, różnego rodzaju sosów, drobiu, ryb, roślin strączkowych, owoców morza. Co ciekawe pieprz kajeński nadaje się także do deserów (bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą).

W kuchni należy używać jak najmniejszych ilości pieprzu cayenne (jego intensywny smak sprawia, że w większych ilościach może on zepsuć całą potrawę).

Pieprz kajeński powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętym pojemniku, bez dostępu do światła słonecznego i koniecznie – poza zasięgiem dzieci.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here