Współcześnie w sklepach możemy kupić różnego rodzaju pieczywo – zarówno tradycyjne, jak i chrupkie. Mają one swoje wady i zalety, które trzeba znać, by dokonać świadomego wyboru? Kiedy lepiej sprawdzi się pieczywo chrupkie, a kiedy warto zdecydować się na chleb tradycyjny.
Pieczywo chrupkie – zalety i wady
Chrupkie pieczywo ma wielu zwolenników. Ceni się je za niewielką ilość kalorii, co jest szczególnie istotne dla osób odchudzających się. Takie pieczywo jest lekkie i ma długi termin przydatności (jest to zasługa praktycznie zerowej zawartości wody), co sprawia, że warto rozważyć jego wybór, kiedy wybieramy się w dłuższą podróż.
Na rynku istnieje ogromny wybór pieczywa chrupkiego, dzięki czemu każdy ma szansę wybrać swój ulubiony smak. Tego rodzaju produkty są również bogate w błonnik, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego.
Pieczywo chrupkie produkuje się z mąki płatkowanej. Wyrób pieczywa wymaga użycia wysokiego ciśnienia i temperatur. Proces ten sprawia, że eliminowane są substancje antyodżywcze, które zmniejszają przyswajalność witamin i minerałów. Jednocześnie specyficzny sposób produkcji sprawia, że podnosi się indeks glikemiczny produktu. Organizm szybko przyswaja takie węglowodany, co skutkuje bardzo szybkim podniesieniem się poziomu cukru we krwi. Z tego względu chrupkie pieczywo nie wydaje się najlepszym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę (oczywiście nie ma przeciwwskazań, żeby spożywać je w umiarkowanych ilościach).
Jego przeciwnicy podkreślają natomiast, że jest to produkt wysoko przetworzony, który niekoniecznie musi sprzyjać naszemu zdrowiu. Dodatkowo fakt, że jest ono bardzo lekkie nie koniecznie musi nam sprzyjać. Jedna kromka chrupkiego chleba nie wystarczy, żebyśmy poczuli sytość. Zazwyczaj jemy go znacznie więcej tłumacząc sobie, że jest to produkt dietetyczny. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że w 100 g ma ono ponad trzysta kalorii, czym nie różni się od zwykłego pieczywa.
O ile dobrej jakości pieczywo chrupkie może być uważane za względnie zdrowe, należy pamiętać, że na rynku dostępnych jest wiele produktów, których skład zdecydowanie odbiega od ideału.
Pieczywo tradycyjne – czy warto?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy pieczywo tradycyjne jest zdrowe. Wiele zależy od tego jaki produkt wybierzemy. W większości wypadków należy zrezygnować z bułek i chleba produkowanego z białej mąki. Jeżeli tylko nasz układ trawienny funkcjonuje prawidłowo, znacznie lepszym wyborem będzie pieczywo pełnoziarniste.
Jedną z niewątpliwych zalet pieczywa tradycyjnego jest to, że dzięki niemu szybko stajemy się syci. Zazwyczaj potrzeba dwóch kromek, żebyśmy poczuli się najedzeni, czego nie można powiedzieć o pieczywie chrupkim.
Dobrej jakości tradycyjne pieczywo z mąki z pełnego przemiału jest polecane osobom z cukrzycą, gdyż po jego spożyciu poziom cukru we krwi podnosi się bardzo powoli. Nie ma również żadnych przeciwwskazań, żeby sięgały po nie osoby stosujące dietę redukcyjną. Atutem tego pieczywa jest wysoka zawartość błonnika, który jest bardzo ważny dla prawidłowego trawienia.
Pełnoziarniste pieczywo dostarcza nam minerałów niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu. Jest także zasobne w witaminy z grupy B, bez których nie można mówić o efektywnie działającym układzie nerwowym.
Wadą tego pieczywa jest niewątpliwie krótki termin przydatności. Zazwyczaj po dwóch dniach tradycyjny chleb nie nadaje się już do zjedzenia. Z tego względu jego wybór nie będzie polecany osobom, które wybierają się w podróż. Tradycyjne pieczywo kruszy się, co może być problemem, kiedy wkładamy je do plecaka lub torby podróżnej. Jako, że tego typu pieczywo zawiera dużo wody, z czasem dochodzi w nim do rozwoju bakterii i pleśni, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.
Jako, że zarówno pieczywo chrupkie, jak i tradycyjne mają swoje atuty, dobrym rozwiązaniem jest wybieranie jednego i drugiego, w zależności od tego jakie są nasze potrzeby.