Orzechy piniowe (piniole) – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie

0
52

Orzechy piniowe są dostępne w wielu polskich sklepach, jednak cieszą się mniejszą popularnością od innych gatunków orzechów. Zupełnie niesłusznie, gdyż są pełne odżywczych substancji i mają pozytywny wpływ na zdrowie? Czym dokładnie są orzechy piniowe? W jaki sposób wpływają one na ludzki organizm? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania tych orzechów?

Czym są orzechy piniowe?

Mianem orzeszków piniowych (inne nazwy to piniole, czy orzechy pinii) określamy jadalne nasiona (obrane) niektórych gatunków sosny (szczególne znaczenie na rynku ma sosna pinia). Są one niewielkie, mają podłużny kształt, delikatny słodko-kwaśny smak, a także wyczuwalny aromat sosnowy. Piniole charakteryzują się wysoką wartością odżywczą. Na tle innych orzechów wyróżniają się wysoką zawartością cynku. Są pokarmem dla wielu dzikich zwierząt. Orzechy piniowe od dawna wykorzystywane są w medycynie ludowej. Współczesna medycyna potwierdza, że mogą one zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu sercowo-naczyniowego. Uważa się je za silny afrodyzjak. Orzechy piniowe znajdują szerokie zastosowanie w kuchni (korzystają z nich kuchnie różnych państw). Ich jedzenie poleca się też na diecie odchudzającej.

Jakie wartości odżywcze mają orzechy piniowe?

Orzeszki piniowe zasługują na uwagę przede wszystkim dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Trzeba pamiętać, że zawartość poszczególnych składników odżywczych jest uzależniona od gatunku sosny, z której pozyskiwane są orzechy. Znajdziemy w nich między innymi duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych linolowego, linolenowego, a także oleinowego.

W piniolach znajduje się dużo cynku (to za jego sprawą orzeszki zostały uznane za afrodyzjak), witamin z grupy B (szczególnie dużych ilości niacyny), witaminy K, witaminy E. Piniole dostarczają nam pewnych ilości białka, błonnika i potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Są one też źródłem fosforu, żelaza, sodu, czy magnezu.

Orzechy piniowe wpływ na zdrowie

Piniole mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Za sprawą wysokiej zawartości witaminy K (która chroni między innymi przed powstawaniem zakrzepów) orzechy pozytywnie wpływają na kondycję układu sercowo-naczyniowego. Mogą też zmniejszać ryzyko zachorowania na osteoporozę. Potas obecny w tych orzechach obniża ciśnienie krwi. Ich częste spożywanie zmniejsza stężenie złego cholesterolu we krwi (LDL), zwiększa natomiast poziom cholesterolu dobrego.

blankNienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, a także minerały sprawiają, że piniole poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Włączenie ich na stałe do menu gwarantuje poprawę pamięci i koncentracji, redukcję stresu, rozwiązanie ewentualnych problemów z bezsennością, a także poprawę funkcji poznawczych. Z orzeszkami piniowymi powinni zaprzyjaźnić się uczniowie i studenci. Pomogą one również osobom pracującym umysłowo.

Wysoka zawartość cynku sprawia, że orzechy piniowe korzystnie wpływają na męską płodność (ma on wpływ na podniesienie poziomu testosteronu, zwiększenie libido, a także zwiększenie ilości i ruchliwości plemników). Cynk (a także witamina E) ma także bardzo pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów (mogą one chronić przed nadmiernym wypadaniem włosów) i paznokci.

Jedzenie orzechów pinii polecane jest kobietom w ciąży i kobietom karmiącym piersią (zawarte w nich związki są niezbędne dla rozwijającego się płodu i dla noworodka).

Duża ilość roślinnego białka sprawia, że orzechy piniowe polecane są osobom stosującym dietę wegańską.

Istnieją badania dowodzące, że częste spożywanie orzechów piniowych zmniejsza prawdopodobieństwo pojawienia się kamieni żółciowych, a także cukrzycy typu II.

Udowodniono, że orzechy piniowe mogą zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów (między innymi rakowi wątroby).

Orzeszki piniowe na odchudzanie

Orzechy piniowe, choć tak jak inne orzechy są bardzo kaloryczne (w 100 g orzeszków znajduje się co najmniej 673 kcal) polecane są osobom odchudzającym się. W utracie wagi pomaga duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika (dzięki nim po zjedzeniu orzechów czujemy się syci).

Podczas kuracji odchudzającej bardzo pomocny okazuje się potas, który chroni przed zatrzymaniem się wody w organizmie (dzięki niemu można uniknąć obrzęków i cellulitu wodnego, które są częstym problemem osób z większą masą ciała).

Piniole są prawdziwą bombą substancji odżywczych, dlatego chronią przed niedoborami, które zdarzają się dość często u osób, które ograniczyły spożycie kalorii.

Duże znaczenie dla osoby odchudzającej się ma fakt w jaki sposób orzechy piniowe wpływają na układ nerwowy. Chronią one przed stresem i ułatwiają zasypianie, przez co pośrednio ułatwiają chudnięcie (bardzo często nie jesteśmy w stanie schudnąć, gdyż mamy nawyk objadania się pod wpływem negatywnych emocji – dzięki jedzeniu przez chwilę czujemy się spokojniejsi).

Przeciwwskazania do spożywania orzechów piniowych

Orzechy piniowe są bezpieczne dla większości osób. Przeciwwskazaniem do ich spożywania jest jednak alergia na orzechy. Jako, że zawierają one duże ilości witaminy K, powinny ich unikać osoby cierpiące na zaburzenia krzepliwości krwi.

Zastosowanie orzechów pinii w kuchni

Orzeszki piniowe bez wątpienia warto jest wykorzystać w kuchni. Czasem je się je na surowo, czasem praży. My zalecamy jedzenie na surowo. Poddawanie orzechów obróbce termicznej zapewnia im wprawdzie ciekawe walory smakowe, ale doprowadza też do utleniania obecnych w nich kwasów tłuszczowych.

Piniole są szczególnie cenione we Włoszech, gdzie wykorzystuje się je między innymi do przygotowywania popularnego pesto. Doskonale łączą się one z potrawami mięsnymi, makaronami, a także niektórymi gatunkami serów. Orzeszki piniowe będą znakomitym dodatkiem do ciast i deserów.

Z orzechów tych produkuje się miód piniowy, który cieszy się szczególnym uznaniem w Turcji. Na bazie orzechów pinii produkuje się także olej (w carskiej Rosji podczas postów zastępowano nim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego), który znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też kosmetyce i medycynie.

Jeżeli zamierzamy wykorzystać piniole w kuchni, pamiętajmy, żeby nie kupować ich na zapas. Jest to niewskazane, gdyż szybko jełczeją stając nie niezdatne do spożycia. W przypadku, gdy zamierzamy przechowywać orzechy przez dłuższy czas, lepiej jest je zamrozić.

Olej z orzechów piniowych

Produkowany z orzechów pinii olej charakteryzuje się sosnowo-orzechowym aromatem i bursztynowym kolorem. Olej ten cieszy się wielką popularnością w niektórych regionach Azji, a także w krajach śródziemnomorskich. Najczęściej jest on używany do sałatek, pesto, sosów sałatkowych czy serów. Zawsze podaje się go na zimno. Olej z orzechów pinii nie nadaje się do smażenia. Ciekawostką jest jego zdolność do przedłużania trwałości pieczywa (z tego względu nierzadko dodaje się go do ciasta chlebowego).

W olejku piniowym znajdziemy duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest on też znakomitym źródłem witamin z grupy B, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim takie pierwiastki jak kobalt, miedź, fosfor, cynk, jod, czy mangan. Obecnie w niektórych aptekach można kupić kapsułki z olejem piniowym. Nadaje się on do stosowania wewnętrznego i zewnętrznego (pomaga w leczeniu odmrożeń, oparzeń, ma ponadto znakomite właściwości pielęgnacyjne).

Olej pozyskiwany z orzechów piniowych musi być przechowywany z butelkach z ciemnego szkła, gdyż pod wpływem światła słonecznego traci większość swoich prozdrowotnych właściwości.

Gdzie kupić orzechy pinii?

Orzechy piniowe należą obecnie do najdroższych orzechów dostępnych na polskim rynku. Zazwyczaj możemy je kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czy też w dobrze zaopatrzonych supermarketach. O jakości orzechów piniowych świadczy kraj, z którego pochodzą. Najlepsze gatunkowo piniole pochodzą z Włoszech, a także innych krajów położonych na wybrzeżu Morza Śródziemnego. Znacznie tańsze, ale też gorsze pod względem jakości są orzeszki pochodzące z Chin (pochodzą one najprawdopodobniej z sosny koreańskiej).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here