Orzechy brazylijskie (orzeszki para) – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

0
44

Orzechy brazylijskie możemy współcześnie kupić w większości polskich sklepów. Warto się nimi zainteresować, gdyż są wyjątkowo smaczne i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czym dokładnie są orzechy brazylijskie? Jakie są ich wartości odżywcze? Czy orzechy brazylijskie mogą szkodzić?

Orzechy brazylijskie – czym są?

Orzechy brazylijskie są to jadalne nasiona rośliny o nazwie orzesznica wyniosła (jest ona nazywana także bertolecją lub orzesznicą brazylijską). Orzesznica wyniosła jest potężnym i wiecznie zielonym drzewem zaliczanym do rodziny czaszniowatych. W sprzyjających warunkach osiąga ona do 50 metrów wysokości. Jej naprzeciwległe, skórzaste i błyszczące liście są w stanie osiągnąć 15 centymetrów szerokości i nawet 60 centymetrów długości. Kwiaty są pokaźnych rozmiarów, zebrane w grona, przyjmują barwę kremową. Charakteryzuje je nieprzyjemny zapach. Owocem jest wydłużona, ewentualnie kulista torebka (może osiągnąć masę nawet 2 kilogramów), którą pokrywa zdrewniała, brązowa owocnia. W jej wnętrzu znajduje się do 24 nasion (orzechy brazylijskie), które również pokryte są zdrewniałymi łupinami. Składające się w pięćdziesięciu procentach z tłuszczu orzechy brazylijskie uważane są za jedne z najcenniejszych orzechów na świecie. Orzesznica brazylijska rośnie dziko w lasach górnego dorzecza Amazonki. Jest ona gatunkiem zagrożonym, co sprawiło, że już w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku ich eksport zmniejszył się o połowę.

Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze

Orzechy brazylijskie są cenione ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych. W ich składzie znajdują się ogromne ilości selenu (należy zdawać sobie sprawę, że 100 gramów tych orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na selen w 3000% – zawierają go około 2500 razy więcej niż inne gatunki orzechów). Są doskonałym źródłem także takich pierwiastków jak: magnez, wapń, potas (około 659 mg w 100 g), żelazo, miedź, cynk, fosfor, czy sód.

Nasiona orzesznicy wyniosłej dostarczają nam witamin z grupy B (są one potrzebne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego), a także witaminy E (nazywana także witaminą młodości i płodności).

W 100 gramach orzechów brazylijskich znajduje się nawet 67 gramów tłuszczu (w tym 23 gramy kwasów tłuszczowych z grupy omega-6), 14 gramów białka, 12 gramów węglowodanów i 7.5 grama błonnika.

Orzechy brazylijskie – wpływ na zdrowie

Spożywanie orzechów brazylijskich jest szczególnie polecane mężczyznom (a to ze względu na wysoką zawartość selenu), gdyż poprawiają one jakość nasienia (a konkretnie na szybkość poruszania się i sprawność plemników). Mogą one chronić również przed przerostem gruczołu krokowego.

blank
Orzechy brazylijskie w skorupkach

Nasiona orzesznicy brazylijskiej są doskonałym wyborem w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą one znacząco obniżyć poziom złego cholesterolu (należącego do frakcji LDL) we krwi, a także podnieść poziom cholesterolu dobrego (frakcja HDL). Badania wykazały, że najlepsze efekty terapeutyczne uzyskuje się po spożyciu 20 gramów orzechów brazylijskich dziennie (przy większych ilościach działanie to było słabsze).

Orzechy brazylijskie wspomagają pracę mózgu i całego układu nerwowego. Jest to zasługą zawartości cennych minerałów i witamin, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych (orzechy te są jednym z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych). Regularne spożywanie tych orzechów może redukować stres, poprawiać pamięć i koncentrację, działać przeciwdepresyjnie, a nawet chronić przed rozwojem chorób neurodegeneracyjnych.

Udowodniono, że nasiona bertolecji wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego (mogą mieć nawet działanie przeciwnowotworowe, gdyż hamują namnażanie się komórek nowotworowych), regulują również pracę tarczycy.

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów, a także pierwiastków takich jak potas, selen, czy magnez zaliczane są one do szczególnie cennych produktów dla osób stosujących dietę ketogeniczną.

W orzechach tych znajdują się spore ilości witaminy E i kwasu foliowego, dlatego przynajmniej od czasu do czasu powinny sięgać po nie kobiety w ciąży.

Warto jest wprowadzić orzechy brazylijskie do swojej diety również wtedy, gdy lubimy pić duże ilości kawy (wypłukuje ona magnez), gdyż dostarczają one pokaźnych ilości dobrze przyswajalnego magnezu (są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż suplementy diety).

Ze względu na zawartość wapnia orzechy te mają korzystny wpływ na kondycję naszych kości i zębów.

Spożywanie dwóch orzechów brazylijskich dziennie może skutecznie zastąpić suplementy diety zawierające ten pierwiastek.

Orzechy brazylijskie na odchudzanie

O orzechach brazylijskich powinny pamiętać osoby odchudzające się. Choć są one bardzo tłuste i wysokokaloryczne (100 g tych orzechów to aż 659 kcal) wbrew pozorom mogą nam pomóc w odchudzaniu niż przeszkodzić.

Choć jest to sprzeczne z tym, co do niedawna głosili dietetycy – na diecie odchudzającej nie trzeba obawiać się tłuszczu. Ma on pozytywny wpływ na metabolizm, a tym samym przyspiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej. Zawarte w orzechach tłuszcz i błonnik dają nam długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu nie mamy ochoty na słodycze i podjadanie pomiędzy posiłkami. Dodatkowo błonnik przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn (często to zalegające w naszym ciele toksyny uniemożliwiają proces chudnięcia).

Ważne jest również to, że orzeszki para stabilizują nasz nastrój. Ogromna ilość osób mających problemy z odchudzaniem ma skłonność do objadania się pod wpływem negatywnych emocji. Wydaje się więc, że poprawa nastroju i wyeliminowanie negatywnych stanów emocjonalnych może bardzo pozytywnie wpłynąć na proces utraty wagi.

Dzięki zawartości potasu nasiona bertolencji regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Za ich sprawą możemy pozbyć się z naszego ciała nadmiaru wody, a tym samym również obrzęków i cellulitu wodnego (są to powszechne problemy osób z dużą nadwagą i otyłością).

Niewątpliwie orzechy brazylijskie mogą nam bardzo pomóc w odchudzaniu. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z ich ilością (nie sprawdzi się tu zasada, że im więcej tym lepiej).

Orzechy brazylijskie – przeciwwskazania do ich spożywania

blankNie ma wielu przeciwwskazań do spożywania nasion bartolencji. Wprawdzie mają one zdolność do kumulowania radu i boru, jednak promieniotwórczych pierwiastków jest w orzechach tak mało, że nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie.

Tym czego powinniśmy obawiać się bardziej jest przedawkowanie selenu. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu, jednak jego nadmiar jest równie niebezpieczny co niedobór. Charakterystycznymi objawami nadmiaru selenu są:

– depresja, drażliwość i inne zaburzenia pracy układu nerwowego,

– nieprzyjemny czosnkowy oddech,

– nadmierne wypadanie włosów,

– kruchość i łamliwość paznokci, a nawet ich utrata,

– nudności i wymioty,

– zwiększona potliwość ciała.

W dłuższej perspektywie spożywanie zbyt dużych ilości selenu może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu II, a także chorób układu sercowo-naczyniowego. Z tego względu najlepiej poprzestać na 20 gramach orzechów brazylijskich dziennie.

Pamiętajmy, że bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania orzechów brazylijskich jest alergia na nie (podobnie jak i wszystkie orzechy mogą one uczulać). Typowe objawy alergii na nasiona orzesznicy brazylijskiej to: bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, a także inne zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego. Osoby uczulone mają często charakterystyczny katar (jest on powiązany z obrzękami warg, gardła i jamy ustnej, a także różnego rodzaju wysypki na skórze.

Wadą orzechów brazylijskich jest również to, że posiadają one najgorsze ze wszystkich orzechów proporcje kwasów omega-3 do omega-6 (zawierają one bardzo małe ilości cennych kwasów tłuszczowych omega-3). Z tego względu nie powinno się przesadzać z ich ilością. Nie powinny być one także jedynymi spożywanymi przez nas orzechami.

Orzechy brazylijskie – zastosowanie w kuchni

Orzechy brazylijskie najlepiej jest spożywać na surowo, gdyż poddanie ich obróbce termicznej sprawia, że tracą dużą ilość odżywczych substancji. Charakteryzują się one maślanym smakiem i gładką konsystencją. Są one znakomitym dodatkiem do deserów i sałatek – pasują zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Do sałatek warto jest dodawać także olej pozyskiwany z orzechów brazylijskich. Nasiona orzesznicy brazylijskiej dobrze komponują się z serami, pikantnymi przyprawami, używa się ich do produkcji farszów.

Z orzeszków para produkuje się słodkie masło. Nadają się one do przechowywania w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu przez okres jednego miesiąca.

Orzechy brazylijskie – zastosowanie w kosmetyce

blankJest wiele powodów, dla których warto jest wykorzystywać orzechy brazylijskie w kosmetyce (można stosować je zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie – tu sprawdzi się szczególnie olej z orzechów brazylijskich). Są one bogate w selen, witaminę E, a także liczne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się skóry.

Olej z orzechów brazylijskich świetnie sprawdzi się do pielęgnacji skóry dojrzałej, przesuszonej, z widocznymi objawami starzenia. Jego regularne stosowanie regeneruje, nawilża, natłuszcza, poprawia koloryt cery, zmniejsza widoczność zmarszczek. Jego działanie jest silne, a zarazem na tyle delikatne, że będzie on odpowiedni nawet do skóry bardzo wrażliwej.

Dobre efekty uzyskamy stosując olej z nasion orzesznicy na włosy – zmniejsza on ich łamliwość, wygładza, wzmacnia, redukuje wypadanie, przyspiesza też porost nowych włosów. Pomaga on też w walce z łupieżem.

Olej z orzeszków para sprawdza się w pielęgnacji słabych, łamliwych i matowych paznokci.

Orzechy brazylijskie – ciekawostki:

– Największym eksporterem orzechów brazylijskich jest Boliwia.

– Orzesznica brazylijska jest w stanie wydać nawet 450 kilogramów orzechów w ciągu jednego roku – zbiera się je z drzew, które rosną dziko w puszczy.

– Kora orzesznicy wyniosłej jest cennym źródłem garbników.

– Drewno orzesznicy brazylijskiej ma kolor czerwono-brunatny. Jest bardzo cennym surowcem wykorzystywanym w budownictwie i przemyśle meblarskim.

– Olej z orzechów brazylijskich jest niezwykle popularny w kuchni. Co ciekawe wykorzystuje się go także do produkcji mydła, czy jako smar.

– Orzechy brazylijskie uznawane są za afrodyzjak.

– Jedną z właściwości orzechów brazylijskich jest zdolność do kumulowania radu i baru (są to pierwiastki charakteryzujące się działaniem promieniotwórczym). Nie należy jednak obawiać się spożywania tych wartościowych orzechów, gdyż bor i rad występują w nich w minimalnych ilościach (nie są szkodliwe dla zdrowia).

– Z orzechów brazylijskich produkuje się słodkie masło.

– Wysoka cena orzechów brazylijskich wynika z faktu, że orzesznica wyniosła znajduje się na liście gatunków zagrożonych, a jej uprawa nie jest możliwa (należy ona do drzew, które rosną bardzo długo, co więcej nasiona pojawiają się na niej w dużych odstępach czasu).

– Olej z orzechów brazylijskich świetnie nadaje się do oliwienia zegarków.

– Bogate w selen orzechy brazylijskie są szczególnie niebezpieczne dla zwierząt hodowlanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here