Olejek pichtowy – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań

0
11

Olejek pichtowy to bardzo ciekawy produkt o wielu zastosowaniach. Można używać go między innymi do kąpieli, masażu, czy inhalacji. Czym dokładnie jest olejek pichtowy? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

Co to jest olejek pichtowy?

Mianem olejku pichtowego określamy olej, który tłoczony jest z pędów jodły syberyjskiej, czyli wiecznie zielonego drzewa, które zalicza się do rodziny sosnowatych. Jodła syberyjska rośnie na Syberii, a także w Chinach i Mongolii. Drzewo osiąga do trzydziestu metrów wysokości, a średnica jego pnia to około pół metra. Jodła posiada wąskostożkowatą koronę, a także ostry wierzchołek. Igły jodły syberyjskiej osiągają trzydzieści pięć milimetrów długości i 1 mm szerokości. Są spłaszczone, miękkie, ułożone skośnie do przodu, nie można się nimi ukłuć. Szyszki o cylindrycznym kształcie podczas dojrzewania mają kolor niebieskawy, natomiast po osiągnięciu dojrzałości jasno-brązowy. Są w stanie osiągnąć osiem centymetrów długości i dwa i pół centymetra szerokości. Z młodych pędów (a także igieł) sosny syberyjskiej wytwarzany jest olejek pichtowy, który posiada szerokie zastosowania w kosmetyce i lecznictwie. Charakteryzuje się on intensywnym, świeżym, drzewnym zapachem. Ma on przezroczysty, jasno-żółty kolor. 

Jak działa olejek pichtowy?

Działanie olejku pichtowego jest znane człowiekowi przynajmniej od czasów średniowiecza. Posiada on właściwości:

  • antybakteryjne,
  • regenerujące,
  • grzybobójcze,
  • antywirusowe,
  • i przeciwzapalne.

W jego składzie znajdują się terpeny (między innymi kamfora) i fitocydy.

Olejek pichtowy jest powszechnie wykorzystywany do pielęgnacji skóry i leczenia rozmaitych jej dolegliwości. Aplikowany bezpośrednio na skórę rozgrzewa ją, poprawia ukrwienie, łagodzi dolegliwości bólowe.

Warto podkreślić, że olejek ten posiada również właściwości antyoksydacyjne – neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, czego efektem jest spowolnienie procesów starzenia.

Olejek pichtowy nadaje się do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego. Stosowanie wewnętrzne jest rekomendowane przede wszystkim w przypadku chorób górnych dróg oddechowych – łagodzi on katar, kaszel, przyspiesza leczenie anginy i grypy.

Współcześnie bardzo często wykorzystuje się olejek z pędów sosny syberyjskiej do leczenia reumatoidalnego zapalenia stawów, bólów mięśniowych, a także schorzeń kręgosłupa.

Jest on ceniony także w aromaterapii – dodanie go do kominka aromaterapeutycznego to dobry sposób na relaksację, a także zmniejszenie stresu.

Komu poleca się olejek pichtowy?

pryszczeOlejek pichtowy docenią osoby zmagające się z trądzikiem i zaskórnikami. Żeby się ich pozbyć zaleca się zmieszanie niewielkiej ilości olejku eterycznego z naszym ulubionym olejem pielęgnacyjnym (na przykład olejem jojoba lub oliwą z oliwek). Taką mieszanką należy przetrzeć problematyczne obszary skóry. Właściwości olejku pichtowego warto jest przetestować nawet w przypadku tak poważnych dolegliwości jak łuszczyca, liszaje, czy inne choroby skóry wymagające leczenia dermatologicznego.

Jeżeli nasze włosy wypadają, nadmiernie się przetłuszczają, mają też skłonność do wypadania w dużych ilościach – olejek pichtowy może nam pomóc. Wystarczy, że dodamy trzy jego krople do szamponu, którego używamy na co dzień, a następnie umyjemy włosy (takie zabiegi należy powtarzać regularnie).

Osoby szukające idealnego kosmetyku, który spowalnia starzenie się skóry powinny dodawać olejek pichtowy do codziennego kremu lub oleju stosowanego do pielęgnacji twarzy – zwiększy on skuteczność tych kosmetyków.

Przeciwwskazania do stosowania olejku pichtowego

Olejek pichtowy będzie bezpieczny dla większości z nas. Jedynym przeciwwskazaniem do jego stosowania jest alergia. Jeżeli nie mamy pewności, czy nasz organizm dobrze toleruje olej z sosny syberyjskiej, nie stosujmy go wewnętrznie. Zanim aplikujemy go na większe partie skóry, wykonajmy próbę alergiczną. Małą ilość olejku nałóżmy na niewielki obszar skóry, a następnie odczekajmy dwadzieścia cztery godziny (pamiętajmy, żeby nie zmywać olejku). Jeżeli nie pojawią się żadne niebezpieczne zmiany, oznacza to, że produkt jest dla nas bezpieczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here