Olejek kamforowy – charakterystyka, właściwości, olejek kamforowy na ból ucha

0
11

Zapach olejku kamforowego wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Od dawna znane są jego właściwości lecznicze. Warto zdawać sobie sprawę, że znajduje on zastosowanie także w przemyśle kosmetycznym. Czym dokładnie jest olejek kamforowy? Jak go stosować?

Czym jest olejek kamforowy?

Mianem olejku kamforowego określamy olejek pozyskiwany z korzeni drzew kamforowych (cynamonowców kamforowych, które zaliczamy do rodziny wawrzynowatych), które występują przede wszystkim na terytorium Chin, Wietnamu, Tajwanu, czy Japonii. Są one długowieczne – w sprzyjających warunkach mogą dożyć nawet tysiąca lat. Olejek kamforowy znalazł zastosowanie w medycynie, kosmetyce, a także w przemyśle perfumeryjnym, zbrojeniowym i chemicznym (używa się go między innymi do wyrobu kauczuku. Posiada on trwały i bardzo charakterystyczny zapach. Współcześnie bardzo często produkuje się olejek kamforowy metodami syntetycznymi.

Olejek kamforowy – właściwości

W skład olejku kamforowego wchodzą między innymi kamfora, salfor, kamfen, pinen, terpeny, czy borneol.

Olejek kamforowy ceniony jest za działanie przeciwzapalne, dezynfekujące, przeciwgrzybicze, antybakteryjne, poprawiające krążenie podskórne. Może on łagodzić dolegliwości bólowe (posiada łagodne działanie znieczulające), chłodzić, hamować nadmierną potliwość (z tego względu używa się go między innymi do produkcji antyperspirantów). Aplikowany na skórę reguluje wydzielanie sebum. Wmasowanie olejku kamforowego w skórę głowy działa przeciwłupieżowo, pobudza porost włosów, chroni też przed ich nadmiernym wypadaniem.

Podczas przeziębienia praktykuje się wmasowywanie olejku kamforowego w okolice płuc, co może ułatwiać oddychanie.

Olejek kamforowy sprawdza się do pielęgnacji skóry problematycznej, gdyż zmniejsza prawdopodobieństwo powstawania wykwitów skórnych takich jak pryszcze, czy ropnie. Może on nawet leczyć opryszczkę. Regularnie stosowany pomaga w usuwaniu wągrów, a także zrogowaciałego naskórka.

Współcześnie bardzo często dodaje się olejku kamforowego do kremów do stóp. Dzięki niemu zyskują one przyjemne właściwości chłodzące, które cenione są zwłaszcza podczas upałów. Znajduje on zastosowanie również przy produkcji kosmetyków przeciwtrądzikowych.

Latem warto zaopatrzyć się w sztyft do ust z dodatkiem olejku kamforowego – będzie on przyjemnie chłodził.

Olejek kamforowy działa przeciwzapalnie, dlatego często używa się go w celu złagodzenia bólów ucha (jednak w tym celu może być stosowany jedynie u dorosłych i dzieci, które ukończyły szósty rok życia – dodatkowo pamiętajmy, żeby nie aplikować do bezpośrednio do ucha, a jedynie wetrzeć z tyłu małżowiny usznej). Może przeciwdziałać również takim problemom jak reumatyzm i artretyzm (zmniejsza on stany zapalne i opuchliznę, poprawia też krążenie). Warto stosować go po intensywnych treningach, gdyż działa on przeciwskurczowo i rozluźnia mięśnie.

Jak stosować olejek kamforowy?

Olejek kamforowy można stosować bezpośrednio na skórę, bądź też mieszać go z innymi kosmetykami. Jest on na tyle delikatny, że nadaje się do stosowania bezpośrednio na twarz (tu jednak pamiętajmy, żeby stosować go punktowo po upewnieniu się, że nasza skóra dobrze go toleruje).

Olejek kamforowy sprawdzi się również a aromaterapii. Jego wąchanie i wdychanie działa na nas uspokajająco, pomaga się rozluźnić, zmniejsza szkodliwe skutki stresu, odświeża, dodaje energii do działania. Inhalacje z dodatkiem olejku kamforowego udrożniają górne drogi oddechowe.

Przeciwwskazania do stosowania olejku kamforowego

Olejku kamforowego nie powinny stosować kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią. Pamiętajmy, że u niektórych osób może on wywołać alergie skórne. Nie zaleca się aplikowania go na duże powierzchnie skóry. Nie może być również aplikowany na skórę podrażnioną i błony śluzowe. Olejek kamforowy nie jest odpowiedni dla niemowląt i dzieci, które nie ukończyły sześciu lat.

Pamiętajmy, że gdy przyjmujemy leki, powinniśmy skonsultować stosowanie olejku kamforowego z lekarzem (może on bowiem wchodzić w interakcje z niektórymi lekami).

Olejek powinien być przechowywany w ciemnym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej dwudziestu pięciu stopni Celsjusza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here