Olej z orzechów włoskich – właściwości, przykłady zastosowań

0
2

Olej z orzechów włoskich jest dostępny w dobrze wyposażonych sklepach. Jednocześnie w Polsce używa się go dość rzadko, przez co jego ceny nie należą do najniższych. Jakie właściwości posiada olej tłoczony z orzechów włoskich? Czy warto się nim zainteresować?

Jakie właściwości ma olej z orzechów włoskich?

Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się zielonkawym lub jasnożółtym kolorem. Wytwarza się go w wyniku tłoczenia orzechów włoskich na zimno. Jego temperatura krzepnięcia to minus dwadzieścia siedem stopni Celsjusza, natomiast temperatura wrzenia to plus trzysta osiemdziesiąt sześć stopni. Smak tego oleju jest delikatnie orzechowy, niektórzy wyczuwają w nim nuty karmelu.

W składzie wysokiej jakości produktu znajdziemy kwas linolowy (jego zawartość dochodzi nawet do pięćdziesięciu ośmiu procent), kwas linolenowy (około piętnastu procent), kwas oleinowy (do dwudziestu ośmiu procent), a także do szesnastu procent nasyconych kwasów tłuszczowych. Już dwie łyżki tego oleju pokrywają nasze dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 (działają przeciwzapalnie). Olej zawiera witaminy z grupy B, a także pokaźne ilości witamin A, E i K.

Często zaleca się mieszanie go z innymi olejami roślinnymi w proporcjach 1:1.

Olej z orzechów włoskich nie powinien być poddawany obróbce termicznej, gdyż źle znosi wysokie temperatury.

Olej z orzechów włoskich – zastosowanie w kuchni

Olej tłoczony z włoskich orzechów znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Jest on szczególnie popularny w kuchni włoskiej, francuskiej, a także chińskiej. Używa się go przede wszystkim w charakterze dodatków do sałatek, sosów czy dressingów. Tego typu oleju nie powinno się podgrzewać. Wykluczone jest smażenie na oleju z orzechów włoskich.

Jeżeli zdecydujemy się na zastosowanie tego produktu w kuchni, pamiętajmy, żeby obchodzić się z nim delikatnie. Jest on nietrwały, dlatego powinno się przechowywać go w ciemnej, szklanej butelce, koniecznie w chłodnym pomieszczeniu. Ważne jest, żeby zużyć go przed terminem przydatności do spożycia, który wynosi zaledwie trzy miesiące.

Olej z orzechów włoskich – wpływ na zdrowie

ludzki mózgDobrej jakości olej z orzechów włoskich dostarcza nam dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie i wspierają pracę układu odpornościowego. Co więcej są one niezbędne do prawidłowej pracy mózgu. Dzięki kwasom omega-3, a także witaminom z grupy B olej z orzechów włoskich korzystnie oddziałuje na ludzki układ nerwowy. Może on poprawiać pamięć i koncentrację, redukować stres, a nawet ułatwiać zasypianie.

Warto pamiętać, że składniki, które są dobre dla naszego mózgu korzystnie oddziałują również na serce. Regularne spożywanie oleju z orzechów włoskich może obniżać poziom złego cholesterolu we krwi (LDL), zwiększać natomiast poziom cholesterolu dobrego (HDL). Co więcej może on obniżać ciśnienie i zapobiegać wielu chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Olej ten dodawany do sałatek umożliwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dzięki czemu zapobiega niebezpiecznym niedoborom.

Zawartość kwasu elagowego sprawia, że olej z orzechów włoskich może przeciwdziałać nowotworom.

Działa on też przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, antyseptycznie. Może mieć działanie przeciwbólowe. Co więcej zaobserwowano, że dodawanie go do potraw poprawia perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie. Olej z orzechów włoskich przyspiesza przemianę materii, przez co może być pomocny w odchudzaniu.

Olej z orzechów włoskich – zastosowanie w kosmetyce

Tłoczony z orzechów włoskich olej ma pozytywny wpływ na skórę. Zawartość witamin i kwasów tłuszczowych sprawia, że działa on przeciwzapalnie, nawilża i regeneruje skórę. Może on również poprawiać jej koloryt. Antyoksydanty sprawiają, że olej opóźnia procesy starzenia się skóry. Jest on zalecany w przypadku grzybicy skóry, głowy, dłoni, czy stóp. Warto jest stosować go samodzielnie lub też dodawać do kremów, których używamy na co dzień.

Olej z orzechów włoskich sprawdza się przy pielęgnacji włosów – wzmacnia ich kolor, odżywia, nadaje blasku.

Inne zastosowanie oleju z orzechów włoskich

Ciekawostką jest, że olej z orzechów włoskich wykorzystywany być w piętnastym i szesnastym wieku przez malarzy. Korzystał z niego sam Leonardo da Vinci. Olej ten służył do utrwalania prac.

Olej z orzechów włoskich może również utrwalać produkty z drewna. Wykorzystuje się go przede wszystkim do wyrobów, które będą miały kontakt z żywnością (w przeciwieństwie do wielu innych związków konserwujących jest on bezpieczny dla zdrowia), choć nie tylko.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here