Olej z kryla antarktycznego – charakterystyka, właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

0
42

Preparaty zawierające olej z kryla cieszą się współcześnie coraz większym zainteresowaniem. Są źródłem potrzebnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z kryla wydaje się dobrą alternatywą dla olejów z tłustych ryb morskich, gdyż jest równie zdrowy, ale też potencjalnie mniej zanieczyszczony metalami ciężkimi (kryl jako mały skorupiak znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego). Co warto wiedzieć o oleju z kryla?

Kryl antarktyczny – co warto o nim wiedzieć?

Mianem kryla antarktycznego (Euphausia superba) określamy małego skorupiaka (z wyglądu bardzo przypomina on krewetkę), który jest najbardziej znany spośród wszystkich gatunków kryla. Ciało kryla antarktycznego osiąga maksymalną długość do sześćdziesięciu pięciu milimetrów. Waży on nie więcej niż dwa gramy. Długość życia natomiast waha się od dwóch do dziesięciu lat. Kryl antarktyczny występuje w Oceanie Południowym (najchętniej w wodach, które pozbawione są stałej pokrywy lodowej), gdzie żyje w ogromnych ławicach. Pożywieniem kryla są fitoplankton i algi. Okres tarła tego skorupiaka trwa od stycznia do marca. Kryl żyje na dużych głębokościach, co więcej znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego, przez co nie jest zanieczyszczony metalami ciężkimi i pestycydami w tak wysokim stopniu jak duże ryby morskie. Stanowi on pożywienie dla wielorybów, fok, a także ptaków morskich. Z kryla antarktycznego pozyskuje się olej, który ma korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. W roku 2008 Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznała, że olej z kryla antarktycznego jest bezpieczny dla zdrowia człowieka (certyfikat GRAS). Mogą go spożywać kobiety w ciąży i kobiety karmiące piersią.

Olej z kryla – wartości odżywcze

Na początku należy podkreślić, że jakość i ilość prozdrowotnych substancji zawartych w krylu jest uzależniona od takich czynników jak miejsce połowu, warunki środowiskowe, dojrzałość płciowa skorupiaków, proces ich transportu, czy warunki przechowywania. Z reguły olej z kryla charakteryzuje się zdecydowanie wyższą biodostępnością niż oleje pozyskiwane z ryb morskich.

Zainteresowanie olejem z kryla wynika z faktu, że stanowi on bardzo dobre źródło długołańcuchowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W oleju tym znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i związki mineralne. Olej ten zawiera wysokie stężenie fosfatydylocholiny (od 44, 58% do nawet 99,80%), a także fosfatydyloetanoloaminy (pomiędzy 0,20% a 24,74%).

W oleju pozyskiwanym z kryla mogą się znajdować również takie fosfolipidy jak fosfatydyloinozytol, sfingomielina, lizofosfatydyloetanoloamina, lizofosfatydylocholina, fosfatydyloseryna, fosfatydyloglicerol, kwas fosfatydowy, kardiolipina (niewielkie ilości).

Kwasami tłuszczowymi, w które obfituje olej z kryla są kwas oleinowy, eikozenowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy, mirystynowy, palmitynowy, czy palmitoleinowy.

Olej z kryla wyróżnia się ciemnoczerwonym kolorem, który jest wynikiem zawartości karotenoidu o nazwie astaksantyna (jest ona jednym z najsilniejszych znanych nam przeciwutleniaczy). Obfituje on w witaminy A i E, witaminy z grupy B, a także flawonoidy.

Zawiera on pewne ilości żelaza, miedzi, fosforu, cynku, wapnia, czy jodu.

Olej z kryla – wpływ na zdrowie

układ krwionośny, sercePrzyjmowanie oleju z kryla zaleca się często osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego (lub zagrożonym ich wystąpieniem). Olej ten jest w stanie skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu (frakcja LDL), a zwiększyć stężenie cholesterolu dobrego (HDL). Działa on ponadto przeciwzakrzepowo i normalizuje ciśnienie tętnicze. W efekcie może on obniżać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Olej z kryla może obniżać poziom glukozy we krwi, przez co przynosi wiele korzyści osobom chorującym na cukrzycę typu II. Dzięki zawartości witamin i minerałów zapobiega on wystąpieniu niedoborów ważnych substancji odżywczych.

Pozyskiwany z kryla olej wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego. Obecność silnych przeciwutleniaczy, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 sprawia, że wykazuje on działanie przeciwzapalne. Przeciwutleniacze neutralizują obecne w organizmie wolne rodniki, dlatego olej zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, a przy tym opóźnia starzenie się organizmu.

Olej z kryla posiada właściwości przeciwbólowe, dlatego może przynieść ulgę w dolegliwościach bólowych stawów i bólach menstruacyjnych.

Istnieją badania sugerujące, że zmniejsza on objawy alergii, a także pomaga w leczeniu innych chorób autoimmunologicznych (tu najważniejsze wydaje się jego silne działanie przeciwzapalne) – na przykład stwardnienia rozsianego, tocznia układowego, reumatoidalnego zapalenia stawów, czy choroby Leśniewskiego-Crohna.

Obecność nienasyconych kwasów omega-3, a także witamin z grupy B sprawia, że olej z kryla wspiera również funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego. Poprawia on nastrój, ułatwia zasypianie, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, przyspiesza proces uczenia się (dlatego jest szczególnie polecany uczniom i studentom), redukuje stres, może nawet działać przeciwdepresyjnie.

Olej z kryla ma bardzo pozytywny wpływ na stan naszego wzroku (poleca się jego suplementację szczególnie osobom, które przez wiele godzin dziennie pracują przed komputerem). Może on chronić przed takimi schorzeniami jak kurza ślepota, zespół suchego oka (udowodniono, że olej z kryla przyczynia się do zmniejszenia osmolarności łez, poprawienia stabilności filmu łzowego, a także obniżenia stężenia prozapalnej cytokiny IL-17A), czy zwyrodnienie plamki żółtej.

Olej z kryla – przeciwwskazania

Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania oleju z kryla. Jest on zdecydowanie bezpieczniejszy (i bardziej skuteczny) niż oleje z tłustych ryb morskich. 

Stosowanie tego oleju nie jest polecane osobom cierpiącym na zaburzenia krzepliwości krwi, z alergiami na skorupiaki, czy też przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Zanim zdecydujemy się na suplementację oleju z kryla, uważnie zapoznajmy się z jego składem (warto się upewnić, że nie ma w nim dodatków, które mogłyby być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia).

Oleju nie powinno się przyjmować z niektórymi suplementami diety (zwłaszcza zawierającymi witaminę A – jej nadmiar jest tak samo niebezpieczny jak niedobór), gdyż istnieje ryzyko przedawkowania.

W żadnym wypadku nie przekraczajmy dawki zalecanej przez producenta (chyba, że lekarz zaleci inaczej).

Olej z kryla jest jednym z bardziej wartościowych suplementów diety. Jako, że jest o bardzo bezpieczny dla zdrowia (zawartość metali ciężkich i pestycydów jest w nim znikoma), być może warto zastąpić nim oleje z tłustych ryb morskich (na przykład popularny tran).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here