Olej tamanu – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań, gdzie kupić, ciekawostki

0
7
olej tamanu, pielęgnacja skóry, obrazek

Olej tamanu charakteryzuje się doskonałymi właściwościami leczniczymi i kosmetycznymi, dlatego  pomimo wysokiej ceny cieszy się dużym powodzeniem na całym świecie. W jaki sposób wykorzystać olej tamanu? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

Czym jest olej tamanu?

drzewo tamanuOlej tamanu jest olejem pozyskiwanym z pestek wiecznie zielonego drzewa tamanu. Drzewo to rośnie w Azji, Afryce, a także na wyspach Pacyfiku. Zazwyczaj osiąga ono wysokość kilku metrów, jego owoce są niewielkie, okrągłe, w smaku podobne do jabłek. W środku owocu znajduje się pestka, z której produkuje się odżywczy olej – jest on wytłaczany na zimno. Ma on gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Przybiera barwy od żółtej, przez zieloną do brunatnej. Temperatura poniżej dziesięciu stopni sprawia, że zaczyna on tężeć. Cechą charakterystyczną tego oleju jest zapach – korzenny, przypominający rosół, bardzo intensywny. Co ciekawe olej tamanu wykorzystywany był od wieków przez medycynę naturalną ludów Polinezji. Współcześnie zachodnia medycyna potwierdza jego prozdrowotne właściwości. W oleju z pestek drzewa tamanu znajdziemy nienasycone kwasy tłuszczowe, a także wiele innych substancji, które mają pozytywny wpływ na skórę. Jest on dość kosztowny – wynika to z faktu, że do wytworzenia pięciu kilogramów oleju potrzeba aż stu kilogramów owoców.

Jakie właściwości ma olej tamanu?

Olej tamanu zasługuje na uwagę dzięki swoim dobroczynnym właściwościom. Jest on bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i oleinowego.

Kwas linolowy (CLA) działa przeciwnowotworowo – jego zdolności antyoksydacyjne są niemal sto razy większe niż właściwości oksydacyjne witaminy E. Co więcej poprawia on krążenie krwi, pomaga także w zwalczaniu trądziku. CLA bardzo dobrze nawilża, przyspiesza odnowę komórkową skóry, reguluje pracę gruczołów łojowych.

Kwas oleinowy jest nienasyconym kwasem tłuszczowym zaliczanym do grupy omega-9. Ma on bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwnowotworowo, przyczynia się do regeneracji komórek.

W oleju tamanu znajdziemy terpenoidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo. Zawarte w nim kumaryny mają właściwości przeciwzapalne, przeeciwnowotworowe, przeciwzakrzepowe i antyalergiczne. Działanie przeciwnowotworowe, a jednocześnie spowalniające starzenie się wykazują również sterole roślinne.

Charakterystyczną cechą oleju tamanu jest zawartość kwasu kalofillowego i kalofillolidyny, które działają silnie przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, antybiotycznie, przeciwobrzękowo. Przyspieszają również regenerację skóry.

Zastosowanie oleju tamanu w lecznictwie

Olej tamanu jest cenionym preparatem leczniczym, gdyż przyspiesza gojenie się ran, a stosowany na uszkodzoną skórę zapobiega tworzeniu się blizn. Dermatolodzy polecają smarowanie skóry olejem tamanu, kiedy zbyt długi czas przebywaliśmy na słońcu i doszło do poparzenia. Wykazuje on również doskonałe właściwości przeciwgrzybicze, dlatego może stanowić naturalną alternatywę dla wielu tradycyjnych leków.

Olej tamanu można stosować na zajady i owrzodzenia skóry – wówczas nakłada się go punktowo. Osoby cierpiące na reumatoidalne zapalenie stawów lub rwę kulszową powinny wmasowywać olej tamanu w obolałe miejsca. Warto użyć go również wówczas, gdy boli nas gardło – po prostu smarujemy nim szyję, a kiedy się wchłonie – zawiązujemy ją bawełnianą chustką.

Przewagą oleju tamanu nad konwencjonalnymi lekami jest brak efektów ubocznych. Ze względu na mnogość zastosowań, powinien on znaleźć się w każdej domowej apteczce.

Olej tamanu w kosmetyce

Olej pozyskiwany z pestek drzewa tamanu jest popularnym surowcem kosmetycznym. Zawiera on naturalny filtr przeciwsłoneczny, dlatego warto aplikować go na skórę bezpośrednio przed wyjściem na słońce. Ma właściwości nawilżające, a ponadto zapobiega utracie wody przez skórę.

Co interesujące jest on polecany do pielęgnacji zarówno skóry suchej, jak i tłustej. W przypadku skóry suchej, zapewnia on optymalne nawilżenie. Posiadacze skóry mającej skłonności do przetłuszczania się mogą liczyć na normalizację pracy gruczołów łojowych. Po olej powinny sięgnąć osoby walczące z trądzikiem – działa on:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwbakteryjnie,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • a dodatkowo zapobiega tworzeniu się szpecących blizn potrądzikowych.

Olej tamanu warto wcierać w skórę dotkniętą rozstępami – jeżeli są one świeże, może całkowicie je zredukować, a w przypadku rozstępów już utrwalonych – zmniejszyć ich widoczność. Żeby zauważyć efekty jego działania na rozstępy, należy wmasowywać go w skórę dwa razy dziennie przez co najmniej dziesięć tygodni.

Osoby posiadające skórę dojrzałą, na której widoczne są zmarszczki również powinny zainteresować się olejem tamanu. Oprócz tego, że nawilża on i uelastycznia skórę, jest także silnym antyoksydantem (o działaniu niemal sto razy silniejszym od witaminy E).

Jeżeli naszym problemem jest łupież – wmasowujemy olej tamanu w skórę głowy. Dobre rezultaty uzyskamy stosując go na skórę dotkniętą łuszczycą.

Wszechstronny olej tamanu można stosować bezpośrednio na skórę, łączyć go z innymi olejami lub preparatami (na przykład z kwasem hialuronowym). Zazwyczaj jego stężenie w kosmetykach waha się od pięciu do pięćdziesięciu procent. Warto zdawać sobie sprawę, że olej ten nawet w niewielkim stężeniu wykazuje bardzo silne działanie.

Jedynym mankamentem oleju tamanu jest jego intensywny, korzenny zapach. Niektórym przypomina on zupę. Dodatkowo zapach utrzymuje się przez dość długi czas, dlatego niektórzy preferują stosowanie oleju jedynie na noc. W celu stłumienia zapachu można łączyć olejek z innymi kosmetykami.

Olej tamanu – gdzie go kupić?

Popularność oleju tamanu sprawia, że współcześnie możemy kupić go w wielu miejscach – jest on dostępny w:

  • aptekach,
  • drogeriach,
  • sklepach ze zdrową żywnością,
  • sklepach z półproduktami kosmetycznymi.

Ze względu na własne bezpieczeństwo, a także ze względu na fakt, że olej tamanu nie jest produktem najtańszym – warto kupować go jedynie w sprawdzonych miejscach. Wówczas będziemy mieć pewność, że nabywamy stuprocentowy olej, który był przechowywany w odpowiedni sposób.

Ciekawostki na temat oleju tamanu:

  • Olej tamanu tężeje w temperaturze dziesięciu stopni. Jeżeli potrzebujemy konsystencji płynnej, należy ocieplić go w kąpieli wodnej. Nie należy jednak podgrzewać go do bardzo wysokich temperatur, gdyż wówczas straci swoje cenne właściwości.
  • Europejscy naukowcy poznali właściwości oleju tamanu dopiero w dwudziestym wieku.
  • Olej tamanu zaliczany jest do grupy bio-olejów, czyli takich olejów, które charakteryzują się bardzo wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here