Olej rycynowy – czym jest, jakie ma właściwości, zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce

1
18

Olej rycynowy otrzymywany jest z nasion rącznika pospolitego. Wyciska się go na zimno, a następnie wygotowuje w celu pozbycia się toksycznych substancji. Tym co decyduje o popularności tego oleju jest mnogość zastosowań. Wykorzystuje się go w medycynie i przemyśle spożywczym. Jest również wiele powodów, dla których olej rycynowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce.

Co to jest olej rycynowy i jakie posiada właściwości?

Olej rycynowy ma postać gęstej cieczy, która może przybierać barwę białą do jasnożółtej. Osiemdziesiąt procent jego składu stanowi gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego. Pozostałe składniki oleju rycynowego to gliceryd kwasu oleinowego, gliceryd kwasu linolowego, gliceryd kwasu palmitynowego i gliceryd kwasu stearynowego.

Oleju rycynowego nie da się rozpuścić w wodzie. Charakteryzuje się on również bardzo niską temperaturą zamarzania (– 24 stopnie Celsjusza). Ma on działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Olejek wykazuje wiele właściwości pielęgnacyjnych a także leczniczych. Można wykorzystać go do pielęgnacji skóry, włosów, a także do leczenia takich dolegliwości jak bóle stawów, bóle krzyża, bóle głowy czy zaparcia.

Olej rycynowy w pielęgnacji skóry

Dzięki zastosowaniu oleju rycynowego możemy pozbyć się (a przynajmniej zminimalizować) takich problemów jak:

  • oparzenia słoneczne,
  • sucha skóra,
  • rozstępy,
  • infekcje grzybicze,
  • trądzik,
  • widoczne zmarszczki,
  • liszaj.

W przypadku oparzeń słonecznych i infekcji grzybiczych problematyczny obszar skóry nacieramy olejem rycynowym, pozostawiamy na około godzinę i spłukujemy. Taki zabieg powtarzamy przynajmniej dwa razy dziennie do momentu całkowitego ustąpienia dolegliwości.

Osoby mające problemy z trądzikiem wmasowują olej rycynowy w dokładnie oczyszczoną skórę i pozostawiają na noc. Rano dokładnie myją twarz.

Dzięki olejkowi rycynowemu można bardzo szybko pozbyć się suchej skóry z łokci, kolan i stóp. Olejek wmasowujemy w suchą skórę, możemy dodatkowo położyć na nią krem regenerujący. Taki kompres pozostawiamy na noc. Innym rozwiązaniem jest dodanie kilku jego kropli do ulubionego kremu lub balsamu.

Olej rycynowy używany jest w celu usuwania blizn i rozstępów. Żeby zaobserwować efekty jego działania należy wmasowywać go regularnie w problematyczny obszar skóry.

Dzięki regularnemu stosowaniu oleju rycynowego możemy zmniejszyć widoczność lub też całkowicie pozbyć się płytkich zmarszczek. Olej rycynowy ma zdolność wnikania w głąb skóry i wygładzania jej.

Olej rycynowy do pielęgnacji włosów

olej rycynowy na włosyWłaściwości oleju rycynowego docenią osoby, które marzą o mocnych i gęstych włosach. Olej ten może pobudzić porost włosów. Wmasowywany w skórę głowy wzmaga krążenie, co sprawia, że odżywcze substancje docierają do mieszków włosowych. Jako, że ma on bardzo ciężką konsystencję, warto połączyć go z innym olejem, oliwką lub naftą kosmetyczną.

Olej rycynowy z powodzeniem zastąpi nam serum na rozdwojone końcówki. Wystarczy, że przed umyciem włosów natrzemy nim ich końce.

Można użyć go również jako składnika maski regeneracyjnej domowej roboty. W tym celu niewielką ilość oleju rycynowego mieszamy z żółtkami jajek i naftą kosmetyczną. Taką maskę wmasowujemy we włosy na całej ich długości.

Wszechstronnego oleju rycynowego można użyć do pogrubienia brwi i rzęs. Jeżeli nasze brwi i rzęsy są rzadkie i ledwie widoczne, warto to zmienić przy pomocy odżywczego oleju. Żeby cieszyć się spektakularnymi rezultatami należy wmasować niewielką ilość oleju rycynowego w brwi i rzęsy przed pójściem spać. Rano dokładnie zmywamy jego pozostałości. Zabieg należy powtarzać codziennie. Po pewnym czasie staną się one grubsze, a także ciemniejsze.

Olej rycynowy na piękne i mocne paznokcie

Innym sposobem na zastosowanie oleju rycynowego jest pielęgnacja paznokci. Olejek należy wmasowywać w płytkę paznokcia, a także otaczające ją suche skórki. Po pewnym czasie paznokcie staną się twardsze, mocniejsze, a skórki wokół nich nawilżone. Jest on znakomitą alternatywą dla kosztownych odżywek i innych preparatów do pielęgnacji paznokci.

Działanie lecznicze oleju rycynowego

Olej rycynowy powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce, gdyż:

  • ma działanie przeczyszczające,
  • pomaga w walce z bólami reumatycznymi,
  • łagodzi bóle głowy.

Dzięki zastosowaniu oleju rycynowego możemy szybko i bezpiecznie pozbyć się zaparć. Żeby wywołać efekt przeczyszczający wystarczy przyjąć jedną łyżeczkę oleju trzy dni pod rząd.

Olej rycynowy stosowany zewnętrznie pomaga łagodzić różne dolegliwości bólowe. Niezależnie od tego, czy cierpimy na bóle stawów, głowy czy krzyża, wystarczy że przyłożymy do bolącego miejsca kompres z oleju rycynowego i pozostawimy na około godzinę. Ból powinien szybko ustąpić.

Olej rycynowy a rycyna

Wiele osób unika stosowania oleju rycynowego z obawy przed jego toksycznym działaniem. Warto zdawać sobie sprawę, że trująca jest jedynie rycyna (znana również jako toksoalbumina) – białko obecne w nasionach, łodygach, a także liściach rącznika pospolitego. Choć z nasion rącznika pozyskiwany jest również olej rycynowy – jest on poddawany działaniu wysokiej temperatury, która całkowicie neutralizuje działanie szkodliwej rycyny. Nie należy się więc obawiać jego stosowania.

Czy wiesz, że:

  • Olej rycynowy w faszystowskich Włoszech stosowany był jako środek represyjny. Przeciwników politycznych zmuszano do jego picia, co wywoływało silny efekt przeczyszczający, prowadzący niekiedy nawet do śmierci.
  • Olej rycynowy bywa stosowany w celu wywołania porodu.
  • Właściwości przeczyszczające oleju rycynowego były znane i wykorzystywane już w starożytności.

Olej rycynowy znajduje zastosowanie  w weterynarii.

1 KOMENTARZ

  1. Nie wiedziałem, że olej rycynowy ma tyle właściwości. Moja żona używa go do pielęgnacji włosów, ale nie wiedziałem, że nadaje się także do innych celów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here