Olej rafinowany i nierafinowany -charakterystyka, różnice, który wybrać

0
15
olej różne rodzaje, butelki

Współcześnie w sklepach znajdziemy ogromny wybór olejów. Nie dość, że są one pozyskiwane z różnych surowców, to jeszcze rozróżniamy podział na oleje rafinowane bądź nie. Praktycznie każdy olej występuje w formie rafinowanej lub nierafinowanej. Jakie są pomiędzy nimi różnice? Które oleje korzystniej wpływają na nasze zdrowie?

Kilka słów o olejach nierafinowanych

Oleje nierafinowane pozyskujemy za pomocą technik, które nie wykorzystują wysokich temperatur. Procesy mechaniczne, dzięki którym powstają tego typu oleje to:

  • tłoczenie,
  • oczyszczanie,
  • filtracja,
  • a następnie wirowanie.

Tłoczenie na zimno jest mało wydajne, dlatego oleje które powstają w taki sposób zazwyczaj charakteryzują się dużo wyższą ceną. Po tłoczeniu na zimno w wytłokach nasion, pestek i owoców pozostają jeszcze resztki oleju.

Warto zaznaczyć, że oleje, na których opakowaniach znajdziemy oznaczenie „virgin” poddawane są działaniu nieco wyższych temperatur.

W olejach nierafinowanych można znaleźć duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, a także przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Zaliczamy do nich między innymi kwas linolowy, linolenowy i y-linolenowy. Są one ponadto źródłem skwalenu, steroli i polifenoli.

Zaletą olejów nierafinowanych jest korzystny wpływ na ludzkie zdrowie. Nie zostają one poddane działaniu wysokich temperatur, dzięki czemu nie tracą cennych substancji odżywczych. Spożywanie olejów rafinowanych polecane jest w profilaktyce chorób krążenia (między innymi nadciśnieniu tętniczym, a także niedokrwiennej chorobie serca). Wspomagają one również leczenie otyłości. Zawarte w nich substancje aktywne spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Charakterystyka olejów rafinowanych

Oleje rafinowane posiadają zazwyczaj o wiele bardziej przystępną cenę od swoich nierafinowanych odpowiedników. Cieszą się one dużą popularnością i są stosowane przede wszystkim do smażenia.

Rafinacja to proces polegający na oczyszczaniu oleju z niepożądanych substancji – między innymi metali ciężkich, czy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Jest on bardzo skomplikowany i wymaga użycia wysokich temperatur, a często także substancji chemicznych. Rafinacja sprawia, że olej traci swoje walory smakowe, a także zapach. W wyniku oczyszczania następuje utrata niektórych prozdrowotnych substancji takich jak polifenole czy sterole. Nie oznacza to jednak, że tego typu olej jest całkowicie pozbawiony składników odżywczych. Rafinacja nie wpływa na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej taki olej cały czas zawiera duże ilości witaminy E.

Olej rafinowany czy nierafinowany?

Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, czy lepszy dla nas będzie olej rafinowany, czy nierafinowany. Wszystko zależy do czego chcemy ich użyć. Oleje rafinowane w przeciwieństwie do nierafinowanych charakteryzują się wysoką temperaturą dymienia. Oznacza to, że są idealne do smażenia, podczas gdy smażenie na olejach nierafinowanych jest zabronione.

Oleje nierafinowane zawierają więcej substancji odżywczych (jest w nich średnio o 30% więcej steroli) dlatego doskonale sprawdzą się do sałatek i innych dań na zimno. Dzięki nim umożliwimy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (w tym celu równie dobrze możemy użyć oleju rafinowanego).

Zaletą olejów rafinowanych (w przeciwieństwie do nierafinowanych) jest znacznie większa odporność na jełczenie, co jest równoznaczne z dłuższym terminem przydatności.

Jako, że zarówno oleje rafinowane i nierafinowane posiadają niezaprzeczalne zalety, dobrze gdy zaopatrzymy się w obydwa i będziemy stosować je zamiennie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here