Olej jojoba – charakterystyka, skład, zastosowanie

0
2

Olej jojoba należy do bardziej cenionych surowców kosmetycznych. Często można go znaleźć w składzie kremów, czy balsamów do ciała. Czym dokładnie jest olej jojoba? Jakie są jego wartości odżywcze? Jak można go stosować?

Co to jest olej jojoba?

Mianem oleju jojoba określamy wosk, który otrzymywany jest z nasion krzewu simondsji kalifornijskiej. Roślina ta pochodzi z pustyni Sonora położonej w południowo-zachodniej części Ameryki Północnej . Ma ona postać wiecznie zielonego, silnie rozgałęzionego, a zarazem niewielkiego krzewu, który w sprzyjających warunkach osiąga do czterech metrów wysokości. Jego owocami są trójklapowe torebki, w których wnętrzu znajduje się ciemnobrązowe nasiono. Owocowanie rozpoczyna się mniej więcej w piątym roku życia rośliny i może trwać nawet przez dwieście lat. W nasionach znajduje się średnio sześćdziesiąt procent wosku, który jest mieszaniną estrów kwasów tłuszczowych i alkoholi. Olej jojoba w odróżnieniu od innych olejów roślinnych nie zawiera triglicerydów, co sprawia, że ma postać ciekłą nawet w niskich temperaturach. Przed wykorzystaniem do celów kosmetycznych jest więc często uwodnorniany. Jest on przeznaczony tylko i wyłącznie do użytku zewnętrznego. Ma zdolność przenikania przez wierzchnie warstwy skóry.

Jakie właściwości ma olej jojoba?

Olej jojoba to w rzeczywistości żółty wosk charakteryzujący się łagodnym zapachem. Może on zastygać w temperaturze poniżej siedmiu stopni Celsjusza. Charakteryzuje się wysoką odpornością na ciepło (dobrze znosi nawet temperatury rzędu trzystu stopni Celsjusza), a także na utlenianie. Ze względu na te właściwości może on zachować przydatność do spożycia przez długie lata.

Jest on szczególnie bogaty w kwas eikozenowy, witaminę E, egzogenne kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy), fitosterole, skwalen, palmitylian cetylu. Olej jojoba często miesza się z olejami roślinnymi (przeznaczonymi do zastosowań kosmetycznych) w celu przedłużenia ich trwałości.

Jego wielką zaletą jest fakt, że szybko wchłania się w skórę, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego uczucia tłustości. Jako, że jest niezwykle delikatny – nadaje się do pielęgnacji twarzy i okolic oczu.

Olej jojoba można stosować zarówno do pielęgnacji skóry suchej, jak i tłustej. Jest on w stanie chronić przed nadmierną utratą wody z naskórka, a jednocześnie zmniejsza przetłuszczanie się skóry. Olej jojoba posiada działanie regenerujące i antyoksydacyjne – jego regularne stosowanie opóźnia procesy starzenia się skóry. Działa on przeciwzapalnie, dlatego wykorzystuje się go również do pielęgnacji skóry trądzikowej i problematycznej.

Składnik kremów i balsamów do ciała

Olej jojoba jest popularnym składnikiem kremów do ciała. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby stosować go zamiast innych kosmetyków. Nadaje się on do pielęgnacji cery w każdym wieku – młodej, trądzikowej, ze skłonnością do przetłuszczania (może on rozwiązać problem nadmiernie przetłuszczającej się skóry), a także suchej i dojrzałej (znakomicie nawilża, regeneruje i wygładza zmarszczki, gdyż działa ochronnie na włókna kolagenu i elastyny). Oleju tego możemy użyć także zamiast kremu pod oczy (jest to wskazane, gdyż skóra pod oczami bardzo szybko się przesusza, to na niej są widoczne pierwsze objawy starzenia).

blankPielęgnacyjne właściwości, a także przyjemny, lekko orzechowy zapach sprawiają, że olej ten może być wykorzystywany jako balsam do ciała (warto wmasować niewielką jego ilość w mokre ciało po kąpieli).

Olej jojoba może sprawdzić się do pielęgnacji skóry problematycznej, na przykład atopowej, gdyż zawarte w nim kwasy tłuszczowe odbudowują warstwę lipidową naskórka i przyspieszają jego regenerację.

Warto mieć świadomość, że jest o naturalnym filtrem przeciwsłonecznym (jest w stanie w pewnym stopniu zabezpieczyć skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego). Jednocześnie pamiętajmy, że nie zastąpi on kremów z wysokim filtrem, które obowiązkowo powinniśmy zabrać ze sobą na plażę.

Doskonałym pomysłem jest użycie oleju jojoba jako balsamu do ust – nawilża on, natłuszcza i regeneruje spierzchnięte usta.

Olej jojoba do włosów i paznokci

Olej otrzymywany jest z nasion krzewu simondsji kalifornijskiej sprawdzi się jako naturalna odżywka do włosów i paznokci (warto regularnie wmasowywać go w suche skórki). Będzie on odpowiedni do włosów suchych i zniszczonych przez słońce, czy farbowanie. Na kilkanaście/kilkadziesiąt minut przed myciem włosów można wmasować go w cała ich długość i przykryć ręcznikiem. Równie dobrze możemy aplikować go na zniszczone końcówki włosów po ich umyciu.

Olej jojoba wydaje się idealnym rozwiązaniem dla osób mających problemy z nadmiernym przetłuszczaniem się włosów, ich wypadaniem, czy łupieżem, gdyż wykazuje bardzo korzystny wpływ na skórę głowy.

Ile kosztuje olej jojoba?

Ceny oleju jojoba są zróżnicowane. Zdecydowanie więcej zapłacimy za olej ekologiczny. Zazwyczaj im większą pojemność kupujemy – tym atrakcyjniejsza będzie cena.  Olej jojoba w korzystnych cenach można zamówić przez internet (znajdziemy go między innymi w sklepach z półproduktami kosmetycznymi) – za 100 ml zapłacimy od dwudziestu do trzydziestu złotych.

Ważne jest, żeby kupować olej jojoba od sprawdzonych sprzedawców. Tylko wówczas możemy mieć pewność, że mamy do czynienia z produktem czystym, charakteryzującym się najwyższą jakością. 

Olej jojoba jest bardzo stabilny. Z tego względu można kupić większe jego ilości (może być przechowywany nawet przez kilka lat).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here