Olej abisyński – charakterystyka, właściwości, zastosowania

0
33

Olej abisyński jest niezwykle popularny w krajach afrykańskich. Współcześnie coraz częściej możemy zobaczyć go na półkach w polskich drogeriach. Czym dokładnie jest olej abisyński? Jakie właściwości posiada? Kto szczególnie powinien się nim zainteresować?

Czym jest olej abisyński?

Mianem oleju abisyńskiego określamy olej tłoczony z nasion rośliny o nazwie modrak abisyński (inne jej nazwy to kapusta abisyńska, czy katran abisyński), która występuje na Wyżynie Abisyńskiej i w Afryce Środkowej. Jej łodyga jest rozgałęziona i osiąga zazwyczaj do półtora metra wysokości. Liście na dole rośliny są jajowate, natomiast te znajdujące się w wyższych jej partiach są węższe. Korzeń jest palowy, w górnej części często zgrubiały. Roślina posiada drobne, białe kwiaty. Owocem jest kulista łuszczynka w piaskowym kolorze, która może zawierać od jednego do dwóch nasion w kolorze brunatnym, ewentualnie oliwkowym. Z nasion modraku abisyńskiego wytwarza się olej, który pod względem właściwości jest zbliżony do znanego nam doskonale oleju rzepakowego. Olej abisyński od dawna wykorzystywany jest w kosmetyce (szczególnie w krajach arabskich i w Afryce, choć współcześnie budzi coraz większe zainteresowanie w krajach europejskich).

Olej abisyński – właściwości

Pozyskiwany z modraku abisyńskiego olej charakteryzuje się jasno-żółtym kolorem, jest bezwonny, lekki. Po aplikacji na skórę wchłania się bardzo szybko, nie pozostawia tłustego filmu, czy uczucia lepkości. Jest on w stanie wnikać w głębsze warstwy skóry. Wykazuje on wysoką odporność na działanie wysokich temperatur (może zostać podgrzany nawet do temperatury stu dziesięciu stopni i nie straci swoich prozdrowotnych właściwości).

Na tle innych olejów olej abisyński wyróżnia się wysoką (bo ponad pięćdziesięcio-procentową) zawartością nienasyconego kwasu tłuszczowego omega-9 (znanego także jako kwas erukowy). W składzie oleju abisyńskiego znajdują się także: kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, stearynowy, arachidowy, lignocerynowy i behenowy.

Olej abisyński – zastosowanie w pielęgnacji twarzy

blankOlej abisyński jest polecany do pielęgnacji twarzy. Jest on w stanie silnie nawilżać i natłuszczać skórę, a jednocześnie nie pozostawia na niej nieprzyjemnej, tłustej warstwy. Tworzy on na skórze niewidoczny i niewyczuwalny film, który chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i utratą wody.

Pozyskiwany z modraku abisyńskiego olej może być wykorzystywany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry (w tym także tłustej, która podobnie jak sucha potrzebuje nawilżenia). Warto wykorzystać go w trudnych warunkach klimatycznych – zabezpiecza on skórę zarówno przed działaniem wysokich, jak i niskich (chroni przed  odmrożeniami) temperatur.

Olej abisyński docenią osoby posiadające skórę dojrzałą, na której widoczne są już pierwsze objawy starzenia. Pomaga on w jej regeneracji, ujędrnieniu, nawilżeniu. Dodatkowo zmniejsza widoczność zmarszczek (te mniejsze likwiduje nawet całkowicie). Olej posiada działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że jest w stanie skutecznie chronić skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Wszechstronny olej abisyński będzie odpowiedni do cery bardzo wrażliwej, a także dotkniętej różnymi chorobami (ma działanie przeciwzapalne, dlatego pomaga w leczeniu skóry atopowej, dotkniętej trądzikiem, czy skłonnej do alergii). Olej choć skuteczny jest jednocześnie wyjątkowo delikatny (w przeciwieństwie do wielu innych olejów możemy aplikować go nawet pod oczy). Przy pielęgnacji twarzy można aplikować go bezpośrednio na skórę lub dodawać do innych kosmetyków (na przykład kremów celem wzmocnienia ich działania).

Olej abisyński może z powodzeniem zastąpić mleczko do makijażu. Jest on w stanie rozpuścić nawet wodoodporny makijaż.

Wieczorem można stosować go jak serum – aplikujemy go na skórę twarzy i szyi, a kiedy się wchłonie, nakładamy krem. Osoby posiadające cerę suchą mogą nakładać go nawet pod makijaż (nadaje się do tego celu jako jeden z nielicznych olejów, gdyż nie pozostawia tłustej warstwy).

Olej abisyński można z powodzeniem wykorzystać do pielęgnacji spierzchniętych ust. Świetnie sprawdzi się także jako składnik maseczek domowej produkcji.

Współcześnie często używa się tego oleju pomocniczo do rozprowadzania i utrwalania kosmetyków kolorowych.

Olej abisyński do pielęgnacji ciała

Oleju pozyskiwanego z modraku abisyńskiego można dodawać do balsamów i olejków do ciała lub stosować samodzielnie na skórę. Najlepiej jest go aplikować po kąpieli, na mokrą jeszcze skórę. Przyniesie on wiele korzyści osobom ze skórą suchą, ściągniętą i podrażnioną. W przeciwieństwie do wielu innych kosmetyków do ciała wchłania się on bardzo szybko, dlatego zaraz po aplikacji możemy się ubrać.

Innym pomysłem na nawilżenie ciała jest dodawanie oleju abisyńskiego do kąpieli. Warto jest go używać latem, gdyż będzie stanowił barierę dla promieniowania UV (jednocześnie jeżeli zamierzamy długo przebywać na słońcu, nie rezygnujmy z kremów z wysokim filtrem, gdyż olej abisyński w tak trudnych warunkach może okazać się zbyt słaby).

Warto jest użyć go po opalaniu – pomoże w regeneracji skóry, a także łagodzeniu ewentualnych poparzeń słonecznych.

Olej abisyński z powodzeniem może być mieszany z innymi olejami do pielęgnacji.

Wykorzystanie oleju abisyńskiego przy pielęgnacji dłoni i stóp

Ciekawym pomysłem jest wykorzystanie oleju abisyńskiego do pielęgnacji dłoni i stóp. Możemy zastąpić nim kremy, które wykorzystujemy zazwyczaj lub wymieszać niewielką ilość z kosmetykami, które stosujemy na co dzień (wzmocnimy w ten sposób ich działanie). Olej abisyński docenią osoby mające problem z cienkimi i łamliwymi paznokciami. Już po kilku dniach sprawia, że stają się one mocniejsze, błyszczące, przestają się też rozwarstwiać. Silne działanie nawilżające, natłuszczające i regenerujące sprawia, że olej z modraku abisyńskiego pomoże na pękające, przesuszone i zrogowaciałe pięty.

Olej abisyński do włosów

blankOlej abisyński wykazuje bardzo pozytywny wpływ na włosy. Powszechnie używa się go w krajach o tropikalnym klimacie, dlatego możemy mieć pewność, że sprawdzi się do pielęgnacji zniszczonych i przesuszonych włosów (także tych zniszczonych trwałą i farbowaniem). Olej zaleca się nałożyć bezpośrednio na włosy na około pół godziny (a jeżeli mamy więcej czasu – nawet na całą noc) przed myciem głowy. Należy umyć włosy tyle razy, żeby całkowicie usunąć z nich cały olej. Po takim zabiegu stają się one błyszczące, mocniejsze, zregenerowane. Jeżeli mamy rozdwajające się końcówki, dobrze jest wmasować w nie niewielką ilość oleju abisyńskiego już po umyciu i wysuszeniu włosów.

Gdzie kupić olej abisyński?

Olej abisyński cieszy się w Polsce coraz większą popularnością, dlatego możemy kupić go już w niektórych drogeriach. Warto szukać go także w sklepach zielarskich, czy sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli będzie on niedostępny w takich miejscach, znajdziemy go z pewnością w internetowych sklepach z półproduktami kosmetycznymi.

Po zakupie przechowujemy go w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w zacienionym miejscu, koniecznie w temperaturze pokojowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here