Ogórki małosolne są smaczne i niskokaloryczne. Będą doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek, a także kanapek. Idealnie sprawdzą się na zimę, gdyż można je długo przechowywać. Jakie właściwości mają ogórki małosolne? Jak je przygotować w warunkach domowych?
Czym są ogórki małosolne?
Mianem ogórków małosolnych określamy ogórki otrzymywane w wyniku procesu fermentacji w warunkach beztlenowych. Warto podkreślić, że nazwa „małosolne” może być myląca (sól stanowi bowiem większość składu ogórków). Czas kiszenia w ich przypadku trwa dość krótko, co sprawia, że otrzymujemy specyficzne walory smakowe.
Czym się różnią ogórki małosolne od ogórków kiszonych?
W procesie kiszenia cukry proste obecne w komórkach roślinnych ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego, co powoduje między innymi zahamowanie procesów gnilnych.
Ogórki małosolne to również ogórki kiszone, jednak w ich wypadku proces fermentacji trwał znacznie krócej. Skrócenie czasu fermentacji sprawia, że warzywa te charakteryzują się większą kruchością i delikatniejszym smakiem od klasycznych ogórków kiszonych.
Czy warto jeść ogórki małosolne?
Ogórki małosolne mogą być bardzo wartościowym produktem w naszej diecie, pod warunkiem, że przygotowujemy je samodzielnie. Te, które są dostępne na sklepowych półkach często nie są kiszone, ale kwaszone (nazwy są podobne, lecz różnica jest ogromna – do ogórków kwaszonych dodaje się kwasu octowego; oprócz walorów smakowych nie posiadają one praktycznie żadnych prozdrowotnych właściwości).
W ogórkach małosolnych znajdziemy pokaźne ilości witaminy C, witaminy z grupy B, witaminy E i K, błonnik, a także bakterie probiotyczne.
Ze względu na swój skład ogórki małosolne mogą korzystnie wpływać na procesy trawienne. Pomagają one zadbać o mikroflorę jelitową, co z kolei przyczynia się do wzmocnienia pracy układu immunologicznego.
Ogórki małosolne na odchudzanie?
Po ogórki małosolne (w rozsądnych ilościach) mogą sięgać osoby odchudzające się. Dzięki zawartości błonnika dają nam one długotrwałe uczucie sytości, pomagają oczyścić organizm z toksyn, blokują też wchłanianie tłuszczów z pożywienia.
Za sprawą zawartości bakterii kwasu mlekowego ogórki te pomagają nam zadbać o jelita, co z czasem prowadzi do usprawnienia procesów trawiennych.
Ogórki małosolne są mniej kaloryczne niż ogórki świeże – w 100 g zawierają jedynie 11 kcal. Jednocześnie powinniśmy spożywać je w mniejszych ilościach niż ogórki świeże. Niestety mają one jedną wadę, która nie jest mile widziana podczas odchudzania – zawierają dużo sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie.
Jak zrobić ogórki małosolne?
Do przygotowania ogórków małosolnych będzie nam potrzebne około półtora kilograma ogórków gruntowych. Ponadto musimy się zaopatrzyć w:
– sześć ząbków czosnku,
– pęczek kopru włoskiego,
– kilka liści chrzanu (można je zastąpić korzeniem chrzanu),
– ziele angielskie (kilka kulek),
– kilka listków laurowych,
– pół łyżeczki gorczycy,
– dwie łyżki soli (dodajemy sól niejodowaną),
– wodę.
Przygotowujemy duży szklany słój, ogórki dokładnie myjemy. Następnie do naczynia wkładamy ogórki, czosnek (należy go uprzednio przekroić w poprzek), koper, chrzan i przyprawy. Sól rozpuszczamy w wodzie, gotujemy, a następnie studzimy. Tak przygotowaną solanką zalewamy ogórki. Warzywa obciążamy – nie mogą one wypływać na powierzchnię, a następnie odstawiamy na około dwa dni. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do spożycia.
Pamiętajmy, że na diecie niskosodowej konieczne jest ograniczenie ogórków małosolnych.