Ogórki konserwowe – charakterystyka, wartości odżywcze, przepis

0
460

Ogórki konserwowe pełnią ważną rolę w kuchni polskiej. Cenimy je, ponieważ są zarówno smaczne, jak i zdrowe. Zawierają wiele witamin i minerałów, a dodatkowo alkalizują organizm. Można jeść je bez dodatków, z różnego rodzaju sosami, a także jako dodatek do obiadów. Korniszony są świetną bazą do surówek. Prozdrowotne właściwości ogórków konserwowych sprawiają, że warto dowiedzieć się o nich więcej.

Czym dokładnie są ogórki konserwowe?

Wielu z nas myli ogórki konserwowe z ogórkami kwaszonymi. W ten sposób popełniamy duży błąd, ponieważ występują pomiędzy nimi zasadnicze różnice. Ogórki kwaszone/kiszone zostały poddane fermentacji, proces ten nie zachodzi w przypadku ogórków konserwowych.

Ogórki konserwowe (nazywane także korniszonami) to marynowane ogórki gruntowe. Marynata, w której zostały umieszczone składa się z wody, octu, cukru, soli, przypraw, a niekiedy również kawałków innych warzyw, dzięki którym nabiera ona unikalnego smaku.

Właściwości ogórków konserwowych

Korniszony należą do produktów, które przez długi czas zachowują swoje prozdrowotne właściwości, dlatego warto jest sięgać po nie szczególnie zimą i wczesną wiosną, kiedy cierpimy na deficyt sezonowych warzyw. Taki ogórki są znakomitym źródłem:

  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy D,
  • witaminy K1,
  • a także witamin z grupy B.

Znajdziemy w nich także takie minerały jak:

  • magnez,
  • miedź,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • cynk,
  • czy fluor.

Marynowane ogórki gruntowe zawierają ponadto pewne ilości białka i błonnika pokarmowego.

Zastosowanie ogórków konserwowych

Spożywanie ogórków konserwowych jest zalecane zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym i wczesną wiosną, gdyż dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych substancji odżywczych i wzmacniają jego odporność. Po korniszony sięgają również osoby na dietach redukcyjnych,a to przede wszystkim ze względu na niewielką ilość kalorii i zawartość błonnika. Obecność w nich białka sprawia, że będą znakomitym uzupełnieniem diety wegańskiej. Dobrze jest spożywać marynowane ogórki małosolne, kiedy czujemy, że dopada nas jesienna chandra.

Ogórki konserwowe na poprawę odporności

Nie bez powodu korniszony goszczą na naszych stołach w okresie jesienno-zimowym. Dostarczają nam one witaminy A, E, C, D, które pozytywnie wpływają na pracę układu immunologicznego. Dzięki niepozornym ogórkom nasz organizm lepiej broni się przed infekcjami, a kiedy te się już pojawiają – szybciej je zwalcza.

Ogórki konserwowe na odchudzanie

Osoby na diecie redukcyjnej powinny przychylniej spojrzeć na ogórki konserwowe, gdyż zawierają one moc witamin i minerałów, a dodatkowo są niskokaloryczne – na 100 g ogórków przypada zaledwie 15 kcal.

Innym atutem marynowanych ogórków małosolnych jest zawartość błonnika, który poprawia trawienie, a dodatkowo sprawia, że po jego spożyciu przez długi czas czujemy się syci.

Również weganie powinni poważnie pomyśleć o włączeniu pożywnych warzyw do swojego menu – są one bardzo dobrym źródłem roślinnego białka.

Ogórki konserwowe na dobry humor

W korniszonach znajdziemy wiele składników, które mają pozytywny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Są one bogate w witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez, żelazo. Dodatkowo zawierają witaminę D, której niedobory szczególnie dotkliwie odczuwamy, kiedy za oknem brakuje słońca.

Jak przyrządzić ogórki konserwowe?

Zachęcamy do samodzielnego przygotowania korniszonów Nie jest to zadanie trudne, a dodatkowo samodzielny wybór składników daje nam pewność, że spożywamy produkt dobrej jakości. Na naszej liście zakupów powinny znaleźć się:

  • ogórki gruntowe,
  • cukier,
  • ocet,
  • sól,
  • ziele angielskie,
  • koper,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • gorczyca.

Dokładnie umyte ogórki umieszczamy w słoikach, dodajemy do nich wybrane przyprawy, koper, czosnek.

Zagotowujemy wodę, a następnie dodajemy do niej sól, ziele angielskie i cukier. Kiedy woda nieco przestygnie, dodajemy do niej ocet. Tak przygotowaną zalewę wlewamy do słoików z ogórkami, a następnie szczelnie je zakręcamy. Słoiki odkładamy na około dwa tygodnie. Po tym czasie są one gotowe do spożycia.

Czy wiesz, że:

  • Ogórki konserwowe różnią się od kiszonych w zasadzie tylko w jednej kwestii. Otóż w ich zalewie oprócz wody znajduje się także ocet.
  • Ogórki konserwowe są znacznie słodsze od ogórków kiszonych, są także znacznie bardziej kaloryczne.
  • Ogórki konserwowe i korniszony to w zasadzie to samo. Różni je jedynie wielkość.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here