Ogórek kiwano – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, uprawa ogórka kiwano

0

Ogórek kiwano jest stosunkowo mało znana rośliną egzotyczną, której uprawa jest możliwa w Polskich warunkach. Jakie wartości odżywcze posiada ogórek kiwano? W jaki sposób roślina ta wpływa na nasze zdrowie? Czy ogórek kiwano może zaszkodzić?

Czym jest ogórek kiwano?

Ogórek kiwano (określany również jako ogórek afrykański, czy kiwano) jest to jednoroczna, pnąca, egzotyczna roślina, którą zaliczamy do rodziny dyniowatych. Kiwano posiada długą, płożącą się łodygę, rozdzielnopłciowe, żółto-zielone kwiaty. Jego owoce są owalne, osiągają długość do 15 centymetrów i 300 g wagi. Owoc jest pokryty początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową skórką. Soczysty miąższ ma barwę zielono-żółtą. Znajduje się w nim średnio 500 nasion. W naturalnych warunkach ogórek kiwano można spotkać w Afryce, a także na Półwyspie Arabskim.

Ogórek kiwano – wartości odżywcze

Ogórek kiwano charakteryzuje się bogatymi wartościami odżywczymi. W jego składzie znajdziemy witaminy A, C, E, a także komplet witamin z grupy B. Kiwano dostarcza nam minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu – jest bogaty między innymi w:

– potas,

– żelazo,

– wapń,

– mangan,

– cynk,

– czy fosfor.

Rogaty ogórek w większości składa się z wody, dlatego doskonale nawadnia organizm. W jego składzie obecny jest też błonnik, który reguluje procesy trawienne.

Ogórek kiwano – wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie ogórków kiwano może mieć pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia. Roślina jest bogata w błonnik, który reguluje procesy trawienne (chroni między innym przed zaparciami i wzdęciami), co więcej przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn.

Ze względu na wysoką zawartość wody kiwano zmniejsza ryzyko odwodnienia. Zabezpiecza nas również przed niedoborami ważnych witamin i minerałów.

Soczysty ogórek ma w swoim składzie dużą ilość przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu, a dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na poważne choroby (w tym nawet nowotwory). Roślina poprawia pracę układu odpornościowego, dzięki czemu stajemy się mniej podatni na infekcje.

Związki obecne w ogórkach kiwano korzystnie wpływają na kondycję oczu (ze względu na zawartość karotenoidów zmniejsza prawdopodobieństwo zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej, czy kurzej ślepoty) i skóry.

Witaminy z grupy B, a także minerały są cennym wsparciem dla układu nerwowego. W dłuższej perspektywie czasu mogą nawet zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Ogórki łagodzą stres i niepokój, ułatwiają zasypianie.

Ogórek kiwano w kuchni

Ogórki kiwano są trudno dostępne w Polsce. Niekiedy można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością i dobrze zaopatrzonych supermarketach. Owocu nie trzeba obierać ze skórki (choć warto jest usunąć kolce). Przed spożyciem powinno się go jednak dokładnie umyć. Ogórki afrykańskie można spożywać samodzielnie – po przekrojeniu owocu na pół wyjmujemy miąższ przy pomocy łyżeczki. Wszystkie części tej rośliny są jadalne.

Są one znakomitym dodatkiem do sałatek, surówek, koktajli, różnego rodzaju deserów. Na ich bazie przygotowuje się też konfitury, dżemy i kompoty, a nawet farsz do naleśników.

Charakterystyczny smak i aromat ogórków kiwano sprawia, że pasują one zarówno do mięs, ryb, owoców morza, jak i dań z warzyw. Afrykański ogórek świetnie sprawdzi się do dekoracji rozmaitych dań.

Kiwano są cenione również ze względu na możliwość długiego przechowywania – mogą zachować świeżość nawet przez pół roku, dlatego będą dobrym źródłem witamin i minerałów w sezonie zimowym. 

Regularne spożywanie ogórków kiwano może regulować funkcjonowanie układu hormonalnego. Ogórki te wykazują silne działanie moczopędne, dlatego wpływają ochronnie na nerki.

Przeciwwskazania do spożywania ogórków kiwano

Ogórki afrykańskie należą do rośli bezpiecznych. Mogą je spożywać kobiety w ciąży, dzieci, a także kobiety karmiące piersią. Przeciwwskazaniem do ich spożywania jest jedynie alergia (kiwano uważany jest jednak za jeden z produktów charakteryzujących się niskim ryzykiem wywołania alergii).

Pamiętajmy, żeby na naszym talerzu znajdowały się jedynie dojrzałe ogórki. Spożycie rośliny niedojrzałej może bowiem spowodować problemy żołądkowe (z czasem też gorączkę i bóle głowy).

Ogórek kiwano na odchudzanie

Po ogórki kiwano można z powodzeniem sięgać na diecie odchudzającej. Są one niskokaloryczne (w 100 gramach ogórków znajduje się około 44 kcal) i w większości składają się z wody. Dodatkowo zawierają sporo błonnika, który w kontakcie z wodą zwiększa swoją objętość i zapewnia nam długotrwałe uczucie sytości. Błonnik reguluje też procesy trawienne i sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn (należy pamiętać, że w niektórych przypadkach to właśnie nadmiar toksyn uniemożliwia nam schudnięcie).

Ogórki zawierają substancje mające pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, dlatego są polecane osobom mającym problem ze skłonnością do objadania się pod wpływem stresu.

Zastosowanie kiwano w kosmetyce

Ogórki kiwano nie tylko pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale posiadają także walory pielęgnacyjne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C stymulują produkcję kolagenu, przyczyniając się do poprawy jędrności skóry i zmniejszenia widoczności zmarszczek. Kosmetyki na bazie kiwano zmniejszają widoczność blizn, rozstępów i przebarwień. Dodatkowo bardzo dobrze nawilżają skórę i działają kojąco w przypadku podrażnień (na przykład poparzeń słonecznych). Wykazują ponadto działanie ochronne przed promieniowaniem UV.

Wyciągi z ogórków kiwano są współcześnie dodawane do kremów, balsamów, kosmetyków do opalania, kosmetyków do pielęgnacji włosów.

Uprawa ogórków kiwano w Polsce

blankOgórki kiwano w naturalnych warunkach rosną w regionach o klimacie tropikalnym. Jeżeli chcemy uprawiać je w Polsce, musimy zapewnić im warunki zbliżone do naturalnych. Z tego względu ogórki afrykańskie najczęściej uprawia się w szklarniach (kiwano wymaga bardzo wysokiej temperatury – nie może ona spaść poniżej 15 stopni Celsjusza).

Podczas uprawy ogórków afrykańskich bardzo ważne jest regularne podlewanie. Niedostateczna ilość wody w krótkim czasie doprowadzi do zrzucenia kwiatów i zawiązków owoców. W przypadku kiwano ważnymi zabiegami pielęgnacyjnymi są nawożenie (przy użyciu nawozów wieloskładnikowych) i odchwaszczanie.

Kiwano rozmnaża się poprzez nasiona, które początkowo sadzi się w doniczkach, a następnie przesadza się do gruntu. Poszczególne sadzonki muszą być oddalone od siebie o co najmniej 50 centymetrów, a optymalna odległość pomiędzy grządkami to 1 metr. Kiwano to rośliny pnące, dlatego warto jest zastosować przy nich specjalne podpory lub rusztowania.

Zaleca się zbieranie owoców, kiedy nie są jeszcze w pełni dojrzałe – charakteryzują się one wówczas najlepszym smakiem i aromatem.

Czy wiesz, że:

– Nazwa kiwano powstała w Nowej Zelandii. Była inspirowana słowami kiwi i banan, gdyż kiwano pod względem aromatu i smaku bardzo przypomina obydwa te owoce.

– Ogórek kiwano znany jest również jako afrykański melon, kolczasty ogórek, czy rogaty ogórek.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here