Ocet balsamiczny – charakterystyka, właściwości, przykłady zastosowań

0
2
ocet balsamiczny w karafce, winogrona

W wielu kuchniach ocet balsamiczny wykorzystywany jest do nadania potrawom wyrazistego smaku. Warto mieć świadomość, że oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych posiada on także prozdrowotne właściwości. Co powinniśmy wiedzieć o occie balsamicznym? Gdzie kupić najwyższej jakości ocet?

Co to jest ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny jest to wodny roztwór kwasu octowego, który produkuje się z zagęszczonego moszczu winogronowego. Ważnym etapem produkcji octu balsamicznego jest długotrwały proces dojrzewania w dębowych beczkach. W średniowieczu ocet ten stosowany był jako lekarstwo. Polecano go przede wszystkim w chorobach przewodu pokarmowego, doceniano także jego pozytywny wpływ na trawienie. Wysokiej jakości ocet zawiera wiele prozdrowotnych substancji, a szczególnie polifenoli. Regularnie spożywany ocet balsamiczny może być panaceum na choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca. Jego właściwości wykorzystuje się również w kosmetyce. W kuchni dodaje się go do sosów, marynat, sałatek, a nawet deserów.

Ocet balsamiczny – gdzie i jak powstaje?

Balsamiczny ocet produkowany jest we Włoszech, w regionie Emilia Romagna. Jego wytwarzanie na skalę przemysłową rozpoczęła się dopiero w latach osiemdziesiątych dwudziestego wieku. W celu uzyskania octu wykorzystuje się zazwyczaj białą odmianę winogron – Trebbiano, niekiedy także czerwoną – Lambrusco ( do wyprodukowania jednego litra octu potrzeba około stu pięćdziesięciu kilogramów winogron). Nazwa balsamiczny jest zastrzeżona tylko dla produktu z tych dwóch odmian winorośli. Moszcz winogron jest gotowany do momentu aż utraci mniej więcej trzydzieści procent objętości. Kolejnym krokiem jest przelanie zagęszczonego soku do drewnianych  beczek. W tym celu używa się najczęściej beczek dębowych, choć dopuszczalne są także te wykonane z drewna kasztanowego, wiśniowego czy jałowcowego. Rodzaj drewna ma duży wpływ na ostateczny smak octu. Leżakowanie dobrej jakości produktu może wynosić od dwunastu do dwudziestu pięciu lat.

Ocet balsamiczny – właściwości

W occie balsamicznym znajdziemy duże ilości polifenoli, które usuwają wolne rodniki z organizmu, a w efekcie opóźniają procesy starzenia i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Już w czasach średniowiecza ocet balsamiczny wykorzystywany był w celach leczniczych – stosowano go przy dolegliwościach układu pokarmowego. Pomagał między innymi w leczeniu wrzodów żołądka. Stosowano go także podczas epidemii dżumy. Niewielkie ilości octu przyspieszają metabolizm i ułatwiają trawienie. Jest on ważny dla układu krwionośnego, gdyż obniża stężenie złego cholesterolu (frakcji LDL). Ocet pomaga w leczeniu otyłości, a także wielu innych chorób cywilizacyjnych.

Ocet balsamiczny na odchudzanie

Jako, że regularne spożywanie niewielkich ilości octu balsamicznego przyspiesza metabolizm i poprawia trawienie, nie może go zabraknąć w menu osoby odchudzającej się. Dodatkowym atutem jest fakt, że jest on niskokaloryczny.

Ocet balsamiczny w kosmetyce

Dobrej jakości ocet balsamiczny można wykorzystać w celach kosmetycznych. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i dezynfekujące, dlatego będzie odpowiedni dla osób z cerą trądzikową. Ocet oczyszcza skórę, a dodatkowo usuwa przebarwienia i poprawia jej koloryt.

Balsamiczny ocet pozytywnie wpływa również na kondycję naszych włosów – sprawia, że stają się one mocniejsze, błyszczące, a dodatkowo przestają wypadać.

Ocet balsamiczny w kuchni

zastosowanie octu balsamicznegoJuż niewielka ilość octu balsamicznego wystarczy, żeby nadać potrawie wyszukany smak i aromat. Możemy dodawać go do sałatek, a także białego i czerwonego mięsa. Można polewać nim owoce i sery. Należy jednak pamiętać, żeby nie używać zbyt dużych ilości octu, gdyż w nadmiarze zdominuje on swoim smakiem potrawę.

Jak wybrać najlepszy ocet balsamiczny?

Żeby cieszyć się pozytywnym działaniem octu balsamicznego należy kupić produkt pełnowartościowy. Nie jest to zadanie proste. Ocet ten cieszy się tak dobrymi opiniami, że na rynku nie brakuje jego podróbek. Jeżeli chcemy kupić ocet dobrej jakości, koniecznie przeczytajmy jego etykietę. Nie ma mowy, żeby był on sztucznie dosładzany lub zabarwiony na przykład karmelem. Wybierajmy produkty, które posiadają na opakowaniu symbol DOP –  to skrót od Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia. W ten sposób zyskujemy pewność, że mamy do czynienia z oryginalnym octem balsamicznym.

Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here