Nieżyt żołądka – charakterystyka, przyczyny, objawy, jak leczyć

0
3

Nieżyt żołądka to nieprzyjemna dolegliwość, którą w wielu wypadkach fundujemy sobie na własne życzenie. W żadnym wypadku nie powinniśmy go ignorować, gdyż brak podjęcia leczenia może skutkować niebezpiecznymi dla zdrowia powikłaniami. Czym jest nieżyt żołądka? Jakie są jego przyczyny? W jaki sposób objawia się ta choroba? Jak wygląda proces leczenia?

Co to jest nieżyt żołądka?

Nieżyt żołądka to nic innego jak zapalenie błony śluzowej żołądka, które może być spowodowane wieloma czynnikami. Może mieć ono przewlekłą lub ostrą postać. Choroba objawia się zazwyczaj bólem w górnej części brzucha, nudnościami, wymiotami, często towarzyszy jej spadek masy ciała. Leczenie ma charakter farmakologiczny. Jest również uzależnione od przyczyn, które spowodowały chorobę. W przypadku schorzenia jakim jest nieżyt żołądka ogromną rolę odgrywa dieta, która może przyspieszyć leczenie choroby.

Nieżyt żołądka – jakie są jego przyczyny?

Przyczyn zapalenia błony śluzowej żołądka może być wiele. Jeżeli mamy do czynienia z ostrym nieżytem żołądka, jego przyczynami są najczęściej stosowanie dużych ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych, przewlekły stres, nadużywanie alkoholu, zatrucia, oparzenia, różnego rodzaju urazy, zakażenie ośrodkowego układu nerwowego.

Postać przewlekła choroby najczęściej wywołana jest przez bakterię Helicobacter pylori. Bywa również rezultatem przewlekłego stresu, chorób o podłożu autoimmunologicznym, czy refluksu żółciowego.

Warto zdawać sobie sprawę, że stan zapalny błony śluzowej żołądka utrzymuje się dłużej u osób palących papierosy i inne wyroby tytoniowe.

W jaki sposób objawia się nieżyt żołądka?

Objawy zapalenia błony śluzowej żołądka są dość typowe. Chory narzeka na nudności i wymioty. Bardzo często ma problem ze zgagą, uczuciem pełności w żołądku (nawet jeżeli wcześniej nic nie jadł lub jadł niewiele). Charakterystyczne są również bóle w górnej części brzucha, wzdęcia, brak apetytu, spadek masy ciała. W niektórych przypadkach można zaobserwować krwawienie z przewodu pokarmowego.

Warto zdawać sobie sprawę, że nieżyt żołądka nie musi dawać żadnych objawów (jest to typowe zwłaszcza w początkowej fazie choroby).

Choroba może spowodować powikłania – jednym z nich jest niedokrwistość.

Jak wygląda leczenie nieżytu żołądka?

Diagnoza nieżytu żołądka zazwyczaj nie sprawia lekarzom problemów. W przypadku podejrzenia tego schorzenia wykonuje się RTG lub gastroskopię.

Jeżeli przyczyną nieżytu żołądka jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, stosuje się antybiotykoterapię. W sytuacji, kiedy istnieje podejrzenie, że jego przyczyną może być choroba autoimmunologiczna, często zaleca się suplementację witaminą B12.

W wielu wypadkach zapalenie błony śluzowej żołądka spowodowane jest długotrwałym stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Choremu zaleca się wówczas odstawienie tych leków. W ich miejsce proponuje się bezpieczniejsze zamienniki.

Lekarz może zdecydować o podaniu choremu leków hamujących wydzielanie kwasu solnego, leków zobojętniających lub prokinetycznych.

Bezwzględnie również należy odstawić alkohol i wyroby tytoniowe.

Jak powinna wyglądać dieta przy nieżycie żołądka?

Osoby cierpiące na nieżyt żołądka powinny zdawać sobie sprawę, że nie wyleczą tej dolegliwości, jeżeli ich dieta pozostawia wiele do życzenia. Kiedy błona śluzowa żołądka jest podrażniona, lista produktów, które możemy jeść ulega radykalnemu skróceniu.

Unikamy czarnej kawy, gazowanych napojów, słodzonych soków, napojów energetycznych, a także wszelkich używek.

Przez pierwsze dni zalecane jest zmniejszenie spożycia pokarmu, a nawet głodówka. 

Należy pić, pamiętając jednak, że napoje powinny mieć umiarkowaną temperaturę. W żadnym wypadku nie pijemy gorących naparów. Warto jest postawić na czystą wodę, a także zioła, które zmniejszają stan zapalny.

biały chleb, biały makaronDieta powinna być lekkostrawna. Do momentu wyleczenia rezygnujemy z produktów zawierających duże ilości błonnika. Ograniczamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, rezygnujemy z ostrych przypraw. Warzywa i owoce gotujemy lub spożywamy w postaci soków.

Unikamy również smażenia i pieczenia. Znacznie bezpieczniejsze jest gotowanie na parze lub gotowanie w małej ilości wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here