Nadżerkowe zapalenie żołądka – jaka dieta pomoże?

0
36

Nadżerkowe zapalenie żołądka to nieprzyjemna dolegliwość, która może być spowodowana rozmaitymi czynnikami. Często wywołuje ją nieprawidłowa dieta i stresujący styl życia. Żeby wyeliminować to schorzenie konieczna jest zmiana sposobu żywienia. Jak powinna wyglądać dieta osoby z nadżerkowym zapaleniem żołądka?

Co to jest nadżerkowe zapalenie żołądka?

Mianem nadżerkowego zapalenia żołądka określamy ubytek w błonie śluzowej, który prowadzi do pojawienia się stanu zapalnego. Przyczyną tego schorzenia mogą być infekcje bakteryjne (współcześnie lekarze są zgodni, że nawet dziewięćdziesiąt procent przypadków zapalenie błony śluzowej żołądka jest spowodowane bakterią Helicobacter Pylori), a także stosowanie niektórych leków (zazwyczaj są to niesteroidowe leki przeciwzapalne – zwłaszcza, jeżeli przyjmujemy je długotrwale), czy regularne spożywanie napojów alkoholowych. Typowe objawy, które pojawiają się u osób cierpiących na nadżerkowe zapalenie żołądka to silne bóle w nadbrzuszu, wzdęcia, nudności i wymioty, odbijanie, uczucie pełności w żołądku (niezależnie od tego ile się zjadło), brak apetytu. Charakterystycznym jest, że większość objawów nasila się po spożyciu niektórych potraw – zwłaszcza potraw kwaśnych i smażonych, a także po wypiciu alkoholu. W zaawansowanym stadium choroby pojawiają się krwawienia z przewodu pokarmowego, czego objawem są między innymi czarne stolce. Nie należy bagatelizować nadżerki żołądka, gdyż może się ona przyczynić do rozwoju choroby wrzodowej. Zdiagnozowanie tego schorzenia wymaga wykonanie gastroskopii.

Jak wygląda leczenie nadżerkowego zapalenia żołądka?

Proces leczenia nadżerkowego zapalenia żołądka jest w dużej mierze uzależniony od czynnika, który wywołał chorobę. Najczęściej wywołują ją infekcje bakteryjne, dlatego lekarz może przepisać leki, dzięki którym pozbędziemy się bakterii z żołądka. Jeżeli nasz problem jest spowodowany długotrwałym stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych – będziemy zmuszeni je odstawić. Zdarza się jednak, że u niektórych pacjentów jest to niemożliwe. Wówczas jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie leków osłaniających (ich działanie polega na zmniejszaniu wydzielania kwasu solnego). Nadżerkowe zapalenie żołądka o podłożu autoimmunologicznym często wiąże się z wystąpieniem niedokrwistości. Z tego względu chorym zaleca się suplementację  witaminy B12 (podawana jest ona w zastrzykach).

Jeżeli nadżerce żołądka towarzyszą powikłania takie jak krwawienia z przewodu pokarmowego, lekarz może zdecydować się na zastosowanie leczenia zabiegowego. W skrajnych wypadkach zachodzi konieczność leczenia operacyjnego, podczas którego wycina się krwawiącą część żołądka.

Należy zdawać sobie sprawę, że samo leczenie farmakologiczne jest często niewystarczające. Żeby doszło do pełnego wyleczenia, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej diety, a także uregulowanie stylu życia.

Jak powinna wyglądać dieta przy nadżerkowym zapaleniu żołądka?

Jak już wspomnieliśmy w przypadku takiego schorzenia jak nadżerkowe zapalenie żołądka, konieczne jest zastosowanie odpowiedniej diety. Jest ona dość restrykcyjna, gdyż chory musi zrezygnować z wielu produktów.

Musimy wykluczyć jaja smażone na tłuszczu, tłuste mleko i produkowane z niego przetwory (w tym pełnotłuste twarogi, sery pleśniowe, sery żółte, sery topione, serki typu fromage lub feta, tłustą śmietanę). Na naszej czarnej liście powinny znaleźć się również tłuste mięsa – wykluczamy wieprzowinę, mięso kaczki, mięso gęsi, baraninę, pasztety, podroby, konserwy mięsne, wędliny z dużą zawartością tłuszczu. Niedopuszczalne jest również spożywanie ryb smażonych na tłuszczu (choć z samych ryb rezygnować nie musimy).

Zalecenia dietetyczne zakładają wykluczenie słoniny, smalcu, masła, margaryny, boczki. Można natomiast używać niewielkich ilości olejów roślinnych (świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek, czy olej lniany).

Objawy choroby nasilają się po spożyciu ostrych przypraw, dlatego należy bezwzględnie z nich zrezygnować. Wykluczamy chili, pieprz, curry, chrzan, czy ostrą paprykę.

Osobom z nadżerką żołądka nie służą pomidory i przetwory pomidorowe, czosnek, karczochy, szparagi, owoce cytrusowe, warzywa strączkowe, cebula, szalotka, czosnek, jabłka i banany.

Unikajmy zabielanych zup i sosów. Niewskazane są potrawy zawierające duże ilości błonnika pokarmowego.

Oczywistym jest, że chory na nadżerkowe zapalenie żołądka musi zrezygnować ze stołowania się w restauracjach typu fast food. Wykluczone jest picie kawy, mocnej herbaty i alkoholu. Jeżeli palimy papierosy – konieczne jest ich rzucenie.

Jeżeli chodzi o obróbkę termiczną żywności – rezygnujemy ze smażenia na rzecz gotowania na parze i duszenia. Posiłki powinny być niewielkie. Ważne jest, żeby spożywać je regularnie. Zdecydowanie lepiej jest zjeść pięć posiłków dziennie (w odstępach co trzy godziny) niż trzy bardzo obfite dania.

Dieta osoby chorej na nadżerkowe zapalenie żołądka powinna być lekkostrawna. Ostatni posiłek należy spożyć nie później niż trzy godziny przed położeniem się spać.

Pamiętajmy, że zmiany powinny zostać wprowadzone na stałe. Tylko to zagwarantuje nam, że choroba nie powróci.

Konieczna zmiana stylu życia

Liczne przykłady pokazują, że przy nadżerkowym zapaleniu błony śluzowej żołądka pomaga zmiana stylu życia. Warto jest zrobić wszystko, żeby zredukować stres. Wolniejszy tryb życia zdecydowanie ułatwi nam powrót do zdrowia. Dobrą praktyką jest regularna aktywność fizyczna. Jeżeli chodzi o intensywność – lepiej jest wybierać ćwiczenia o niskiej lub umiarkowanej intensywności. Zdecydowanie większe znaczenie ma to, że ćwiczymy regularnie.

Jeżeli dotychczas przyjmowaliśmy duże ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych postarajmy się z nich zrezygnować, ewentualnie zastąpić je innymi preparatami o podobnym działaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here