Morwa biała – właściwości, wpływ na zdrowie, zastosowanie, przeciwwskazania, ciekawostki

0
72

Morwa biała to roślina, która wywodzi się z Chin, jednak rośnie w wielu miejscach na świecie. Jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Prozdrowotne działanie wykazują różne części tej rośliny. W celach leczniczych wykorzystuje się korę, liście i owoce. Po morwę sięga się najczęściej w profilaktyce cukrzycy typu II, chorobach serca, dolegliwościach układu oddechowego, a także leczeniu otyłości. Morwa biała jest wykorzystywana w chińskiej medycynie ludowej. Za sprawą swoich prozdrowotnych właściwości została doceniona również w Europie. Przekonajmy się w jakich problemach zdrowotnych pomoże nam morwa biała.

Co to jest morwa biała?

Morwa biała jest to gatunek drzew liściastych, które zalicza się do rodziny morwowatych. Od wieków uprawiana w Chinach, współcześnie znana jest na całym świecie. Morwa jest w stanie osiągnąć do piętnastu metrów wysokości. Co ciekawe posiada ona przewody mleczne, w których wytwarzany jest sok mleczny (znany także jako lateks mleczny). Liście morwy mają jajowaty kształt. Kwiaty są rozdzielnopłciowe. Owoce mają postać niełupek zebranych w owocostany, są bardzo podobne do jeżyn. Dojrzewają zazwyczaj pod koniec lipca. Morwa zawiera wiele substancji odżywczych. Zawiera ona między innymi flawonoidy, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Morwa stosowana jest także w profilaktyce cukrzycy i jako środek wspomagający odchudzanie.

Właściwości morwy białej

Morwa biała jest rośliną, którą można w całości wykorzystać w celach leczniczych. Jej liście wykazują właściwości obniżające poziom cukru we krwi. Co ciekawe zarówno pędy, jak i liście zawierają hormon wzrostu. Są one bogate w witaminy z grupy B – witaminę B1, B2, B6, PP, które regulują pracę układu nerwowego.

W korzeniu znajdziemy substancje niszczące wirusy i bakterie, a także działające przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.

Apetyczne owoce są jadalne, w smaku słodkie, a dodatkowo pełne antyoksydantów i błonnika, który reguluje pracę układu trawiennego.

Zastosowanie morwy białej

Morwa biała sprawdza się w leczeniu wielu dolegliwości. Jest polecana między innymi w profilaktyce cukrzycy typu II, jest również bardzo popularnym środkiem wspomagającym trawienie i odchudzanie. Wykorzystuje się ją również w profilaktyce przeciwnowotworowej, leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, wzmacnianiu układu immunologicznego, jako środek moczopędny i przeciwgorączkowy.

Morwa biała w profilaktyce cukrzycy

Jednym z głównych zastosowań morwy białej jest przeciwdziałanie cukrzycy. Roślina ta, a właściwie jej liście regulują poziom glukozy i stężenie insuliny we krwi. Większość suplementów diety zawierających wyciągi z morwy białej przeznaczona jest dla osób zmagających się z cukrzycą.

Morwa biała na odchudzanie

suszona morwa w misceOwoce morwy białej są bogatym źródłem pektyn, dlatego regulują pracę układu trawiennego i wspomagają odchudzanie. Ich spożycie zapewnia nam uczucie sytości na dłuższy czas, jednak należy zdawać sobie sprawę, że suszone owoce zawierają znaczne więcej kalorii i cukru niż owoce świeże. W stu gramach suszonych owoców morwy białej jest ponad trzysta kalorii, dlatego nie możemy jeść ich bez ograniczeń, gdyż w ten sposób osiągniemy efekt przeciwny od zamierzonego.

Morwa biała na dobry nastrój

Ekstrakty z liści morwy białej zawierają duże ilości witamin z grupy B, dlatego działają one pozytywnie na nasz układ nerwowy. Warto przyjmować je w okresach ciężkiej pracy umysłowej i wzmożonego stresu.

Przeciwnowotworowe właściwości morwy białej

W owocach morwy białej znajdziemy ogromne ilości flawonoidów, które są w stanie wypłukiwać wolne rodniki z naszego organizmu. W efekcie zapobiegają one rozwojowi wielu nowotworów.

Wpływ morwy białej na układ krążenia

Morwa biała wykazuje bardzo pozytywny również na pracę układu krążenia. Liście tej rośliny zmniejszają stężenie złego cholesterolu (frakcji LDL) we krwi, zapobiegając tym samym miażdżycy.

Kiedy lepiej zrezygnować z morwy białej?

Nie ma wielu przeciwwskazań do stosowania morwy białej. Powinny z niej jednak zrezygnować kobiety w ciąży, wszyscy uczuleni na morwę białą, a także kobiety w okresie laktacji.

Czy wiesz, że:

  • Morwa hodowana jest w Chinach przede wszystkim dlatego, że jej liście stanowią pokarm dla jedwabnika morwowego – dużego nocnego motyla.
  • Drewno z drzew morwy służy między innymi do produkcji mebli.
  • Z owoców morwy można produkować nalewki, soki, marmolady czy dżemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here